nationale feestdag in noorwegen

17 mei is dé nationale feestdag van Noorwegen! Wat vieren de Noren op deze dag?

De Noren zijn trots op hun land. Op 17 mei, de nationale feestdag van Noorwegen, laten ze zien hoe trots! Van de kleinste dorpjes tot de grootste steden, en van kleine kinderen tot grootouders vieren deze nationale feestdag uitbundig. Maar wat valt er voor Noorwegen te vieren op 17 mei? En hoe beleven de Noren deze dag?

Waarom vieren de Noren deze nationale feestdag?

Noorwegen is enorm en de geografische spreiding van de bevolking is groot. Toch is het land een hechte eenheid en zijn de Noren trots op hun erfgoed. Zo trots zelfs dat de Noren elk jaar op 17 mei de straat op gaan om dit te laten zien. Waarom op 17 mei? Op 17 mei 1814 werd in het Eidsvoll een overeenstemming bereikt over de Noorse grondwet. Een hoogtepunt in de Noorse geschiedenis, dat vanaf 1836 jaarlijks wordt gevierd.

Kinderoptochten

nationale feestdag noorwegen 17 mei optocht
De optocht in Oslo gaat langs het koninklijke paleis

Op 17 mei laten de Noren het werk liggen. Optochten van muziekkorpsen en kinderen met vlaggen en spandoeken kleuren de straten. In de grotere steden zijn deze optochten kilometers lang. Langs de kant staan mensen rijen dik te kijken naar de voorbijtrekkende feestvierders. In Oslo gaat de optocht zelfs langs het paleis, waar de koninklijke familie vanaf het balkon naar de deelnemers zwaait.

Eten op de nationale feestdag

Een traditioneel ontbijt op 17 mei bestaat uit zalm en ei

Eten speelt een belangrijke rol op de nationale feestdag. Vóór de optocht genieten vrienden, familie en buren van een stevig ontbijt. Traditioneel bestaat dit ontbijt uit gerookte zalm en roerei. Van het eind van de middag tot ver in de avond zitten de restaurants vol met families. Overdag genieten de kinderen volop van ijs en hotdogs.

Nationale klederdracht

noorse klederdracht finnmark
Nationale klederdracht in de Noorse provincie Finnmark

De nationale feestdag wordt gekenmerkt door passie, gemeenschap en saamhorigheid. Het is ook een dag in Noorwegen dat mensen écht met trots de nationale klederdracht dragen. De stijl en kleur van de klederdracht laat zien waar iemand vandaan komt. De vele verschillende Bunads, traditionele en landelijke kleding, zijn door heel Noorwegen te zien. Bevolkingsgroepen als de Sami en Kvenen dragen hun eigen karakteristieke klederdracht.

Het is een aanrader om eens op 17 mei in Noorwegen te zijn! Ben je met de auto? Houd er dan rekening mee dat, vanwege de optochten, het centrum van de meeste steden en dorpen is afgesloten voor verkeer. Winkels en kantoren zijn gesloten op 17 mei.

Call Now Button