vakantie-zweden

Op vakantie in Zweden? Dit moet je weten!

Wil je op vakantie naar Zweden? Dat kunnen wij alleen maar aanraden! Zweden heeft je alles te bieden voor een heerlijke vakantie. Van pittoreske vissersdorpjes tot bruisende steden, van uitgestrekte meren tot imposante bosgebieden, van elanden tot bevers, van Pippi Langkous tot Nils Holgersson en van hotels tot gezellige stugor. Maar Zweden is groot! En waar moet je beginnen met het plannen van een reis? Wij helpen je op weg! Jouw vakantie naar Zweden begint hier.

__________________________________________________________________________________________

Inhoud van deze pagina

  1. Waarom op vakantie in Zweden?
  2. Voor wie is een vakantie in Zweden geschikt?
  3. Hoe reis je naar Zweden?
  4. Hoe is het weer in Zweden?
  5. Wat is de beste reisperiode voor een vakantie in Zweden?
  6. Duurzaam Zweden
  7. Welk type vakanties in Zweden?
  8. Zuid-Zweden
  9. Midden-Zweden
  10. Noord-Zweden

__________________________________________________________________________________________

1. Waarom op vakantie in Zweden?

Misschien staat een vakantie Zweden al lang op je verlanglijstje of ben je er al geweest? Maar het kan ook zijn dat je je afvraagt wat er überhaupt te doen is in Zweden en waarom je daar vakantie zou gaan houden. Oftewel, wat maakt een vakantie Zweden nu zo bijzonder?

Het ABBA Museum, IKEA Museum, Villa Kakelbont (Pippi Langkous) en het Volvo Museum. Het is allemaal typisch Zweeds, en het zijn ook allemaal leuke bezienswaardigheden tijdens een vakantie in Zweden. Maar wat in onze ogen de belangrijkste reden is voor een vakantie in Zweden? De unieke, ontspannen en verfijnde Zweedse levensstijl. Het kunnen proeven (ook letterlijk!) van de Zweedse manier van leven is verslavend. En je vindt het overal in terug! In de gastvrijheid, verblijfplaatsen, het eten en drinken, uitgestrekte bossen, pittoreske eilanden, het noorderlicht en de middernachtzon, prachtige interieurs en innovatieve, milieuvriendelijke steden. En er is voor iedereen wat te beleven!

2. Voor wie is een vakantie Zweden geschikt?

2.1 Gezinnen met (kleine) kinderen

vakantie in zweden met het gezin
Zweden is de ideale vakantiebestemming als je met je gezin de natuur wil ontdekken

Wat veel mensen niet weten is dat een vakantie in Zweden erg geschikt is voor gezinnen met (kleine) kinderen. Er is ontzettend veel te beleven! Of je nu een stedentrip maakt of verblijft in een regio met veel natuur.

Wil je tijdens de gezinsvakantie vooral de natuur opzoeken? Dan is er voor kinderen enorm veel te beleven. Verblijf je in een vakantiehuis of een stugor (een hut op de camping) dan heb je direct om het verblijf al veel natuur waar kinderen zich kunnen vermaken, Wat dacht je van elanden spotten, bevers zoeken, vlot varen, kanoën, fietsen, wandelen of marshmallows maken boven het kampvuur? Of bezoek één van de vele dierentuinen of pretparken in de omgeving! En wat dacht je van Astrid Lindgrens Wereld? Hier kunnen de kinderen Pippi Langkous ontmoeten!

Ga je naar stedelijk gebied op vakantie met kinderen? In Stockholm is het groene eiland Djurgården een populaire bestemming bij gezinnen. Hier vind je veel kindvriendelijke activiteiten op één eiland. Bezoek bijvoorbeeld de sprookjeswereld van Junibacken of het pretpark Gröna Lund. Aan de overkant vind je het openlucht museum Skansen. Ook vind je hier een dierenpark, een kinderboerderij en aquarium.

2.2 Natuur- en outdoorliefhebbers

Zweden is een paradijs voor natuurliefhebbers. Maar liefst 68 miljoen hectare (van de totale oppervlakte van 111 miljoen hectare) in Zweden bestaat uit bossen en meren. Het zal je dan ook niet verbazen dat je zelfs vanuit grote steden als Stockholm, Gotenburg en Malmö heel snel in de natuur bent. De bossen, glooiende heuvels, bergen (in het noorden), beken, rivieren en de steeds veranderende kustlijn… de Zweden zijn er zuinig op. De natuur is een belangrijk onderdeel van de Zweedse levensstijl. Ze geloven dat de natuur niet alleen bijdraagt ​​aan fysiek welzijn, maar ook aan mentale gezondheid.

De natuur én de steden zijn eenvoudig te voet, op de fiets of zelfs in een kajak te verkennen. Er zijn veel uitgepijlde wandel- en fietsroutes die echt de moeite waard zijn! De bekendste fietsroutes zijn de Kattegattleden en de Sydkustleden, en de bekendste wandelroutes de Skåneleden en de Kungsleden.

2.3 Cultuur- en geschiedenisliefhebbers

vasamuseum stockholm
Het bekendste museum van Stockholm is het Vasamuseum

Cultuur en geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens een vakantie in Zweden. Indrukwekkende kastelen en landhuizen met hun schitterende tuinen en parken vormen misschien wel het boegbeeld van de Zweedse cultuur. Het koninklijke domein van Drottningholm, net buiten Stockholm, staat zelfs op de UNESCO-werelderfgoedlijst! Een lijst waar Zweden overigens regelmatig in terug te vinden is. Het land beschikt over 15(!) UNESCO-werelderfgoedlocaties! Hiermee staan ze in de top-20 van UNESCO-erfgoedbestemmingen.

Daarnaast zijn er tal van interessante musea in Zweden. Vooral in Stockholm vind je erg veel musea die je meer vertellen over de geschiedenis van Zweden. Het bekendste museum van Stockholm is het Vasamuseum. Dit museum is niet alleen het meest bezochte museum van Zweden, maar van heel Scandinavië! Het museum toont het gedoemde 17e-eeuwse Vasaschip en vertelt zijn boeiende verhaal. Maar vrijwel iedere stad of gebied heeft erg interessante musea over de lokale geschiedenis, natuur en/of tradities. Er zijn musea voor elk wat wils en voor jong tot oud.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de Vikingen! Kortom, genoeg te ontdekken voor mensen die van cultuur en geschiedenis houden!

3. Hoe reis je naar Zweden?

Zweden is een heerlijk land om te ontdekken! Maar hoe kom je daar? Dat is, gezien de grootte van Zweden, sterk afhankelijk van je reisdoel. Als je naar Zuid-Zweden gaat kun je eenvoudig per trein of per auto reizen. Ga je naar Zweeds Lapland? Dan wordt de reis per trein of auto wat langer, maar ook een schitterende reisbeleving. Heb je minder tijd, dan is het ook mogelijk om het vliegtuig te nemen. In het blog ‘reizen naar Zweden’ zetten we alle mogelijkheden om naar Zweden te reizen op een rijtje.

4. Hoe is het weer in Zweden?

middernachtzon vakantie zweden
Door de middernachtzon heeft een groot deel van Zweden ‘s zomers zeer lange dagen

De temperatuur in Zweden varieert sterk tussen de zomer en winter. Over het algemeen heeft Zweden een gematigd klimaat. Dit hebben ze te danken aan de golfstroom. Vooral in het zuiden van Zweden. Hier zijn de winters vaak kort en koud, maar zijn de zomertemperaturen te vergelijken met de temperaturen in Zuid-Engeland. Maar dan met veel meer uren zon en daglicht! De zomers kunnen dus verrassend warm zijn. Echter, hoe meer je naar het noorden gaat, des te extremer de winters worden. In het hoge noorden ligt het hele jaar door sneeuw en zijn de zomers over het algemeen kort en wisselvallig. Door de middernachtzon heeft een groot deel van Zweden ‘s zomers zeer lange dagen. Maar hier staan de lange winternachten tegenover. En hoe noordelijker je komt, des te langer zijn de dagen in de zomer en de nachten in de winter.

5. Wat is de beste reisperiode voor een vakantie naar Zweden?

Eigenlijk is er geen beste reisperiode voor een vakantie naar Zweden. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van wat je plannen zijn. Ieder seizoen heeft zijn charme. In de zomer staat de natuur in bloei en is alles groen. Dankzij de lange dagen en het gematigde klimaat heb je volop tijd om Zweden te ontdekken. Het is dé perfecte periode om er met het gezin op uit te trekken, te overnachten in traditionele stugor of te zwemmen, kanoën, fietsen en wandelen in de Zweedse natuur.

Vanaf half augustus begint de herfst op gang te komen in het noorden van Zweden. Begin september is de herfst vaak ook in het zuiden van Zweden al te zien. De frisse herfstlucht, verkleurde bladeren, opkomende paddenstoelen… de natuur is ongelofelijk mooi! En na een wandeling kun je nóg meer genieten van de fika in de koffietentjes. Wij raden je écht aan om eens in de herfst naar Zweden te gaan!

herfst in zweden
De natuur is ongelofelijk mooi in de herfst!

De winter in Zweden is koud. Vooral Zweeds Lapland staat bekend om de relatief lange en strenge winters. Maar dat zorgt ook voor unieke momenten. Wat dacht je van het bekijken van het noorderlicht, skiën, langlaufen of huskysleeën?

6. Duurzaam Zweden

De Zweden leven dichtbij de natuur en zijn trots op hun cultuur. Ze vinden het belangrijk om beiden te behouden. Duurzaam leven wordt in Zweden dan ook als belangrijk onderdeel van het dagelijks leven gezien. Op vakantie in Zweden ervaar je dit ook. In hotels staan relatief veel plantaardige, biologische en lokale producten op het menu staan. Bovendien wordt hier vaak aangemoedigd om handdoeken en beddengoed te hergebruiken. Het geld dat wordt bespaard op het wasgoed gaat meestal naar een milieuvriendelijk of lokaal goed doel.

Tenslotte proberen veel aanbieders van activiteiten hun gasten aan te moedigen om lokaal te blijven en te genieten van duurzame wandel-, hardloop-, fiets- en kajaktochten in zowel steden als landelijke gebieden.

5. Wat voor type vakanties in Zweden?

5.1 Autovakantie Zweden

Een autovakantie naar Zweden is een perfecte manier om Zweden te ontdekken. Met de auto ben je flexibel, kun je eenvoudig wat langere afstanden overbruggen (Zweden is groot!) én kun je op plaatsen komen waar je met andere vervoersmiddelen niet kunt komen. Bovendien is Zweden vanuit Nederland of België heel goed te bereiken per auto en niet onbelangrijk… het is een duurzame manier van reizen naar Zweden! Niet zozeer als je alleen reist, maar wel als je met meerdere personen in de auto stapt!

5.2 Fietsvakantie Zweden

fietsvakantie zweden sydkustleden
Een fietsvakantie in Zweden wordt de laatste jaren steeds populairder

Zweden is bij veel mensen niet het eerste land waar ze aan denken bij een fietsvakantie. Maar wist je dat Zweden echt een fantastisch land is voor een fietsvakantie? Het is een leuke en actieve manier om het land beter te leren kennen. Of je nu de bekende Kattegattleden en Sykustleden in Zuid-Zweden wil fietsen, gaat fietsen in Stockholm of op de fiets Midden- en Noord-Zweden gaat verkennen. Er is voor ieder wat wils. In onze blogs over fietsen in Zweden en fietsroutes in Zweden vind je meer informatie over een fietsvakantie in Zweden. Ben je benieuwd welke fietsvakanties wij aanbieden in Zweden? Klik hieronder!

5.3 Treinvakantie Zweden

duurzaam reizen trein
Zweden heeft een uitgebreid spoornetwerk

Zweden heeft een uitgebreid spoornetwerk. Alle grote en middelgrote plaatsen zijn wel per trein bereikbaar. Er zijn zelfs veel kleinere stadjes en dorpjes bereikbaar met de trein! Bovendien is het een heerlijk ontspannen manier om door Zweden te reizen. Terwijl je van stad naar stad reist, zie je het Zweedse landschap aan je voorbij trekken. En de reistijden zijn goed te doen! Zo reis je bijvoorbeeld in 4,5 uur van Malmö naar Stockholm of in 3 – 3,5 uur van Stockholm naar Gotenburg. Wil je naar Zweeds Lapland met de trein? Vanaf Stockholm reis je met de nachttrein in ca. 17 uur naar het noordelijke Kiruna. Kortom, een treinvakantie Zweden is leuk, ontspannen en een mooi avontuur!

5.4 Wandelvakantie Zweden

wandelen vakantie in zweden
Zweden is een fantastisch land om te wandelen

Zweden is een fantastisch land om te wandelen. Of je nu dagwandelingen wil maken in het lieflijke Zuid-Zweden of intensieve meerdaagse wandelingen in de bergen van Zweeds Lapland. Voor iedere doelgroep heeft Zweden veel te bieden. De bekendste lange wandelroutes in Zweden zijn de Kungsleden, Skåneleden, Bohusleden en Sörmlandsleden.

7. Zuid-Zweden

Zuid-Zweden staat bekend om haar korenvelden, knalgele koolzaadvelden, rode huisjes en culturele hoogtepunten. Een groot deel van Zuid-Zweden maakte lange tijd deel uit van Denemarken. In veel dorpen en steden vind je dan ook nog Deense invloeden van voor de 17e eeuw. Daarnaast heeft Zuid-Zweden veel oude monumenten uit de tijd van de Vikingen, een overvloed aan middeleeuwse kerken en pittoreske dorpjes in renaissancestijl.

Naast de vele bezienswaardigheden heerst in Zuid-Zweden een ontspannen en vriendelijke sfeer. Dit deel van Zweden trekt niet voor niets levensgenieters van over de hele wereld die willen genieten van de natuur en goed bewaarde culturele geheimen.

7.1 Skåne

vakantie in zweden malmö
Malmö is een sfeervolle stad in de provincie Skåne

Skåne is een unieke bestemming waar iedereen aan zijn of haar trekken komt. Of je nu wilt genieten van musea, oude monumenten, eeuwenoude kastelen of van natuurlijke landschappen met uitgestrekte felgele koolzaadvelden, betoverde beukenbossen en witte zandstranden. Skåne biedt voor ieder wat wils.

Bovendien is Skåne zowel vanaf Denemarken (via de Öresundbrug) als per veerpont vanaf Duitsland eenvoudig bereikbaar. Dus ontdek natuurlijk Skåne en bezoek typisch Zweedse steden en dorpen als Malmö, Lund, Helsingborg, Ystad, Båstad en Skanör & Falsterbo.

7.2 Göteborg & de westkust

haven van göteborg
De haven van Göteborg

Göteborg is – na Stockholm – de op één na grootste stad van Zweden. De stad heeft een kleine 600.000 inwoners, ligt aan de westkust en er heerst een ontspannen en vriendelijke sfeer. Göteborg heeft een groot cultureel aanbod, heerlijke restaurants, focus op duurzaam leven en een fascinerende geschiedenis. Met uitgestrekte natuur direct buiten de stad en de schitterende eilanden in de archipel is het avontuurlijke buitenleven bovendien nooit ver weg. Kortom, Göteborg is écht de moeite waard om te bezoeken!

Langs de verdere westkust vind je karakteristieke kustplaatsen als Falkenberg, Fjällbacka, Halmstad en Laholm. Het ene plaatsje wordt gekenmerkt door steile rotsen achter gekleurde huisjes (Fjällbacka), het andere plaatsje staat bekend om de zalm (Laholm). Wat de kustplaatsjes gemeen hebben? Een schitterend uitzicht over het Kattegatt.

7.4 Enkele bezienswaardigheden in Zuid-Zweden

7.4.1 Ales Stenar

ales stenar zuid-zweden
Ales Stenar is een bekend historisch monument in Zuid-Zweden

Ales Stenar is een bekend historisch monument in Zuid-Zweden. Het ligt op een heuvel bij het vissersdorpje Kåseberga. Het monument – dat ook wel ‘de Zweedse Stonehenge wordt genoemd – bestaat uit 59 massieve rotsblokken. Deze rotsblokken zijn gerangschikt in de vorm van een schip en werden hier tussen 500 en 1000 na Christus geplaatst. Deskundigen zijn het er nog niet over eens of het de laatste rustplaats van de mythische koning Ale, een grafmonument of een astronomische klok is. Feit is wel dat het een indrukwekkende bezienswaardigheid is!

7.4.2 Smygehuk

Smygehuk is het zuidelijkste puntje van Zweden en ligt ongeveer 15 kilometer ten oosten van Trelleborg. Het zuidelijkste puntje wordt gemarkeerd met een kompasroos en een bord waarop afstanden tot enkele andere bekende steden in de wereld worden getoond. Vanaf deze markering is de afstand – in rechte lijn – 1.572 km naar het noordelijkste punt van Zweden (Treriksröset).

7.4.3 Natuurreservaat Kullaberg

Kullaberg is één van de meest bezochte natuurgebieden van Zuid-Zweden

Op het schiereiland Kullahalvön vind je het schitterende natuurreservaat Kullaberg. Hier geniet je van adembenemende uitzichten, steile kliffen die uit de zee oprijzen en stevige rotspartijen. Bovendien is er een unieke flora en fauna in het natuurreservaat en zijn er veel archeologische vondsten gedaan. Het planten- en dierenleven in Kullaberg kun je het beste wandelend ontdekken. Spot dieren zoals vossen, dassen, reeën, schapen, wilde zwijnen, hagedissen en ringslangen. En wil je meer weten over Kullaberg voor je het gaat verkennen? Ga dan eerst naar het bezoekerscentrum Naturum Kullaberg. Hier leer je alles over het gebied én hier vind je meer informatie over wandelroutes. Afijn, Kullaberg behoort niet voor niets tot één van de meest bezochte natuurgebieden van Skåne.

7.4.4 Ven

Ven is een klein eiland dat middenin de Öresund – tussen het Zweedse Landskrona en het Deense Hørsholm – ligt. Volgens een eeuwenoude legende werd dit kleine eiland gevormd toen een reus een klomp aarde in zee liet vallen. Maar tegenwoordig staat Ven vooral bekend om zijn prachtige kliffen die recht uit de zee oprijzen, witte stranden, schilderachtige huisjes, gezellige cafés en als ‘fietseiland’. Het prachtige eiland is namelijk het beste per fiets te verkennen! De iconische gele fietsen die te huur zijn vind je dan ook overal op het eiland.

7.4.5 Öresundbrug

De Öresundbrug is de brug tussen Denemarken en Zweden, en verbindt Kopenhagen en Malmö. De brug is bijna 8 kilometer lang en daarmee erg indrukwekkend! Ga je met de auto naar Zweden? Dan raden wij je aan om via de Öresundbrug, die ook centraal staat in de wereldberoemde Netflixserie ‘The Bridge’, te rijden. Ben je in Kopenhagen en wil je een dagje Malmö bezoeken? Je kunt ook eenvoudig met de trein over de brug van Kopenhagen naar Malmö reizen.

7.4.6 Lund Kathedraal

kathedraal van lund
De kathedraal van Lund is hét hoogtepunt in het centrum van Lund

De kathedraal van Lund (Lunds Domkyrka) is hét hoogtepunt in het centrum van Lund. Het is een indrukwekkend middeleeuws bouwwerk en de oudste kathedraal in Scandinavië. De kathedraal werd vanaf 1104 gebouwd als een romaanse basiliek met een hoog middenschip, twee lagere zijbeuken en een grote, halfronde apsis. In 1123 werd de crypte voltooid, waarna in 1145 de bijna voltooide kathedraal werd gewijd aan St. Laurentius van Rome. In 1234 werd de kathedraal zwaar beschadigd door een brand, waarbij alleen de crypte werd gespaard. Het duurde tot de 19e eeuw totdat de kathedraal volledig was hersteld, maar de originele crypte is nog altijd te bewonderen. De kathedraal van Lund is een culturele must-see in Zuid-Zweden!

8. Midden-Zweden

In Midden-Zweden valt elk seizoen veel te beleven. Of je nu Stockholm en haar schitterende archipel bezoekt of tijd doorbrengt in de uitgestrekt natuur in Midden-Zweden. In deze regio combineer je eenvoudig avontuur, natuur en cultuur, waardoor het voor een breed publiek aantrekkelijk is. Ga wandelen in Värmland, zwemmen in één van de vele meren, bezoek de universiteitsstad Uppsala, ga skiën of langlaufen en Dalarna of ontdek Stockholm tijdens een stedentrip. Wat de samenstelling van het reisgezelschap ook is… in Midden-Zweden hoef je je nooit te vervelen!

8.1 Stockholm & de scherenkust

stockholm skeppsbron
In Stockholm vind je veel water

Stockholm is de hoofdstad van Zweden en ligt aan de oostkust van Zweden. De stad bestaat uit 14 (!) eilanden. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel water is in en om Stockholm. Maar uiteraard is er nog veel meer te zien! Er zijn veel verschillende stadswandelingen, uniek UNESCO-werelderfgoed, rustige groene parken én meer dan 100 uiteenlopende musea. Struin bijvoorbeeld door het oude Gamla Stan, bezoek het wereldberoemde Vasamuseum en breng een bezoek aan het indrukwekkende stadhuis van Stockholm (Stockholms stadshus). Er zijn oneindig veel bezienswaardigheden in Stockholm!

Vanuit Stockholm kun je per boot de scherenkust verkennen. De scherenkust bestaat uit bijna 25.000 (!!) grotere eiland, kleine eilandjes of rotsen in zee. Hier ontdek je hoe dichtbij de natuur bij de hoofdstad ligt. De eilanden worden stuk voor stuk gekenmerkt door bebossing, rotswanden, zandstranden en/of schitterende baaien. Niet voor niets echt de moeite waard om een deel van je vakantie door te brengen en het contrast met de hoofdstad te ervaren. Dus vaar over de Baltische wateren en bezoek onder andere het populaire eiland Utö of het ontontdekte eiland Ornö.

scherenkust stockholm
De scherenkust bestaat uit bijna 25.000 (!!) grotere eiland, kleine eilandjes of rotsen in zee

8.2 Natuurlijk Midden-Zweden

Midden-Zweden staat bekend om de prachtige natuur. Gebieden als Småland, Värmland en Dalarna – die allemaal in Midden-Zweden liggen – staan dan ook niet voor niets bekend om de rust, ruimte en natuur. Al doen we hiermee de cultuur die hier te vinden is tekort.

8.2.1 Småland

Bossen waar je eindeloos in kunt ronddwalen, glinsterende meren en adembenemende uitzichten. De natuur in Småland schitterend! Het is een perfecte regio om wandelend, fietsend of met de auto te verkennen. En het ligt bovendien niet zo noordelijk, waardoor het vanuit huis goed te bereiken is. Wil je culturele en typisch Zweedse hoogtepunten bezoeken? Ga naar het IKEA-museum in Älmhult, ontdek de stad Växjö, ga een kijkje nemen bij een glasblazerij (waar deze regio bekend om staat) of bezoek het charmante plaatsje Vimmerby – de geboorteplaats van Astrid Lindgren.

8.2.2 Värmland

Oneindige bossen waar je eindeloos in kunt ronddwalen, meren die lijken op binnenzeeën en kans op het spotten van elanden en bevers. Houd je van natuur en outdoor maar wil je niet helemaal naar Zweeds Lapland reizen? Dan is Värmland een mooi alternatief. Wandel, fiets, kampeer, maak een kampvuur om eten te koken en maak in de vroege ochtend een verfrissende duik in één van de vele meren. In Värmland vindt je het Vänernmeer. Dit is het grootste meer van Zweden en het op één na grootste meer van heel Europa. Wil je tussen alle outdoor door naar een leuke stad? Dan is Karlstad een aanrader! In Karlstad, de hoofdstad van de provincie Värmlands Iän, is altijd genoeg te zien en doen. 

8.2.3 Dalarna

Dalarna wordt vaak ‘Zweden in het klein’ genoemd. En dat is niet voor niets! In Dalarna vind je de bergen, Sami-cultuur, meren, rode huisjes, ambachtelijke tradities en industriële geschiedenis. En dat allemaal – in vergelijking met heel Zweden – op een postzegel. In de zomer kun je hier volop wandelen, fietsen, zwemmen, elanden spotten en vissen. Ga je in de winter naar Dalarna? Dan kun je langlaufen, skiën, schaatsen, sleeën met husky’s of het noorderlicht spotten. Bekende bezienswaardigheden in Dalarna zijn o.a. het Siljanmeer, Falun en Mora.

8.3 Enkele bezienswaardigheden in Midden-Zweden

8.3.1 Siljanmeer

siljanmeer in dalarna
Rondom het Siljanmeer vind je veel traditionele dorpen en stadjes

Het Siljanmeer wordt nog vaak gezien als de bakermat van de Zweedse plattelandscultuur. Rondom het zesde grootste meer van Zweden – gelegen in de regio Dalarna – is veel natuur en typisch Zweedse cultuur. Hier vind je traditionele stadjes als Rättvik, Mora en Orsa die erg leuk zijn om te bezoeken. En kun je het bekende Dalapaardje? Dit is dé regio waar dit paardje vandaan komt en waar ze nog altijd met de hand vervaardigd worden. Een heerlijk gebied om op de fiets, wandelend of met de auto te ontdekken!

8.3.2 Vänernmeer

Het Läckö kasteel aan het Vänernmeer

Het Vänernmeer is het grootste meer van Zweden. Het meer is 5x (!!) groter dan het IJsselmeer – het grootste meer van Nederland. Rondom – en op – het meer vind je volop mogelijkheden om dit gebied te verkennen. Stranden, kliffen, baaien, wandelroutes, eilandjes… je vindt het allemaal rondom het Vänernmeer. En uiteraard kun je er volop zwemmen! Maar breng ook een bezoek aan het zonnige Karlstad, nationaal park Djurö en het indrukwekkende Läckö kasteel.

8.3.3 Kopermijnen Falun

De kopermijn in Falun is één van ‘s werelds best bewaarde mijnen. Vroeger was dit de grootste kopermijn ter wereld. Tegenwoordig is de mijn onderdeel van het UNESCO werelderfgoed van Falun. De kopermijn is indrukwekkend en er is veel te leren en ontdekken voor het hele gezin. Overigens is Falun, de hoofdstad van Dalarna, ook echt een bezoekje waard. De stad heeft een levendig stadscentrum, typisch Zweedse huisjes, veel winkels en gezellige cafés en restaurants.

8.3.4 Mora – Vasaloppet

In Nederland hebben we de Elfstedentocht, in Zweden kennen ze de Vasaloppet. De Vasaloppet is de oudste, langste en grootste skiwedstrijd van de wereld. De wedstrijd start in Sälen en finisht in Mora, dat ligt aan het Siljanmeer. Ruim 15.000 deelnemers leggen de 90 kilometer tussen Sälen en Mora in de winter met ski’s af. Onderweg komen de deelnemers langs stempelposten en worden ze aangemoedigd door duizenden toeschouwers. Bovendien wordt de skiwedstrijd door bijna 2 miljoen mensen live bekeken op televisie! Het grote voordeel van de Vasaloppet in vergelijking met de Elfstedentocht? Deze wedstrijd gaat ieder jaar door! De Vasaloppet wordt in de zomer overigens ook georganiseerd voor hardlopers en fietsers.

9. Noord-Zweden

In het noorden van Zweden kun je fantastische avonturen beleven en zowel natuurlijke als culturele hoogtepunten ervaren. Je zit hier goed als je wil genieten van de middernachtzon, het noorderlicht of het culturele erfgoed van de Sámi. Maar zeker ook als je wilt wandelen in de wildernis, langlaufen of met huskysleeën over uitgestrekte sneeuwvlakten wilt trekken. In Noord-Zweden vind je avontuur, natuur én eeuwenoude cultuur!

9.1 Zweeds Lapland

Kiruna is de grootste stad van Zweeds Lapland

Zweeds Lapland ligt in het noorden van Zweden. Het gebied heeft een subarctisch en arctisch klimaat. Mede hierdoor ziet deze regio er totaal anders uit dan het zuiden van Zweden. Hier vind je hoge bergen, de Botnische Golf, mysterieuze bossen en grote, snelstromende rivieren. Maar je vindt hier ook steden die ideaal zijn als uitvalsbasis voor buitenactiviteiten. Steden als Kiruna (de grootste stad van Zweeds Lapland), Jokkmokk, Umeå en Luleå zijn hier erg geschikt voor.

Zweeds Lapland wordt al duizenden jaren – lang voor de huidige landsgrenzen – door de Sámi bewoond. Niet voor niets wordt Zweeds Lapland ook vaak ‘Sápmi’ genoemd.

9.2 Bezienswaardigheden en activiteiten in Noord-Zweden

9.2.1 Inlandsbanan

De Inlandsbanan is een treintraject dat je van Midden-Zweden naar het noorden brengt. De treinreis begint in Kristinehamn of Mora en leidt je naar de wildernis van Zweeds Lapland met haar zalmrivieren en besneeuwde bergtoppen. Onderweg kom je onder andere langs het erfgoedmuseum Jamtli History Land, doorkruis je de poolcirkel en geniet je bij aankomst in Gällivare van het adembenemende uitzicht vanaf de berg Dundret. Reis je in juni? Tot begin juli kun je de middernachtzon zien! Meer informatie over de Inlandsbanan.

9.2.2 Kungsleden

De Kungsleden is een van de beroemdste wandelroutes ter wereld. Het pad loopt dwars door Zweeds Lapland van Abisko naar Hemavan (of andersom). Het pad is meer dan 400 kilometer lang en leidt je door de vier nationale parken Abisko, Stora Sjöfallet, Sarek en Pieljekaise., Het pad werd aan het begin van de 20e eeuw uitgestippeld door de Svenska Turistföreningen en wordt sindsdien door wandelaars van over de hele wereld bezocht. Kijk voor meer informatie op de website van de Kungsleden.

9.2.3 Sápmi – het land van de Sámi

De Sámi is een inheemse bevolkingsgroep in Noord-Scandinavië

De Sámi is een inheemse bevolkingsgroep in Noord-Scandinavië. Sápmi, het land van de Sámi, beslaat delen van het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De Sámi hebben hun eigen taal, cultuur en gewoonten. De Sámi wonen en werken al millennia in het noorden van Zweden. Hun sterke cultuur bepaalt voor een groot deel de Arctische levensstijl in Zweeds Lapland.

Het Sámi-volk staat vooral bekend als rendierhoeders die kleurrijke traditionele kleding dragen. Maar de Sámi-cultuur is zoveel meer dan dat. Sápmi herbergt een rijkdom aan tradities, religie, kennis en cultuur die uniek is.

9.2.4 Middernachtzon en noorderlicht

noorderlicht zweden
Het noorderlicht is spectaculair. Dit vergeet je nooit meer!

In de zomer kun je in Zweden de middernachtzon beleven. Een bijzonder fenomeen waarbij de zon niet onder gaat. Om middernacht blijft de zon net boven de horizon, waarna deze weer opkomt. Hoe noordelijker je, des te groter is de kans dat je de middernachtzon kunt zien. Vooral ten noorden van de poolcirkel heb je kans om dit te beleven!

Ben je in de winter in Zweeds Lapland? Dan heb je kans om het noorderlicht te zien! Iets wat veel mensen graag ooit eens gezien willen hebben. En dat is niet voor niets. Het noorderlicht is een spectaculair natuurfenomeen dat ontstaat door een samenspel van miljarden moleculen. Sta je eenmaal oog in oog met dit magische natuurverschijnsel, dan vergeet je dat nooit meer!  Tipje: één van de beste plaatsen om het noorderlicht te bekijken is Abisko.

9.2.5 ICEHOTEL

Het ICEHOTEL staat bij veel mensen die naar Noord-Zweden gaan op de bucketlist. Het is indrukwekkend om dit gebouw te bekijken en te leren hoe dit ICEHOTEL is ontworpen. Ben je geen ‘koukleum’? Dan kun je hier ook overnachten! De hotelkamers variëren in het winterseizoen van ‘standaard ijskamers’ tot ‘elegante kunstsuites’. Wat de gelijkenis is tussen deze kamers? De inrichting én de bedden zijn gemaakt van ijs. Kijk voor meer informatie op de website van ICEHOTEL.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *