skanör falsterbo

Bezienswaardigheden in Skåne

De New York Times meldde het een paar jaar geleden al: Skåne is een van de mooiste plekken ter wereld die je gezien moet hebben. Maak je borst maar nat dus als je op vakantie gaat naar Skåne Iän in Zuid-Zweden. In dit schitterend stukje Zweden is zo veel te zien en doen! Van de mooiste fietsroutes tot hippe hotspots, en van wonderschone natuurgebieden tot culturele bezienswaardigheden: Skåne heeft het allemaal.

Skåne Iän is een provincie in het zuidelijkste punt van Zweden. De oppervlakte van Skåne bedraagt ruim 11.000 km² (ter vergelijking: dat is ruim twee keer zo groot als Gelderland, de grootste provincie van Nederland). Skåne is een van de meest dichtbevolkte provincies van Zweden. Dat verklaart misschien ook waarom er, voor zowel jong als oud, zo veel te doen is. Om je een handje op weg te helpen, hebben wij alvast de beste bezienswaardigheden voor je onder elkaar gezet. Fijne vakantie!

Zien: Malmö

Malmö is een gezellige stad in Skåne met een compact centrum

Malmö is de derde grootste stad van Zweden én de hoofdstad van Skåne. Het is de perfecte stad voor een verrassende stedentrip! Denk: een compact centrum vol historische bezienswaardigheden, een toffe haven, moderne architectuur, groene parken, hippe hotspots en mooie uitzichten. En dankzij de Öresundbrug ben je in een mum van tijd in Kopenhagen. O ja, in Malmö kun je ook fijn hardlopen!

Wandelen: op schiereiland Falsterbo

Op het schiereiland Falsterbo is het heerlijk wandelen

Het schiereiland Falsterbo ligt helemaal in het zuidwesten van Skåne. Een paradijs voor natuurliefhebbers en vogelspotters, want Falsterbo staat bekend om de vele bijzondere water- en roofvogels die je hier kunt spotten. Houd je van wandelen? Ook dan zit je hier goed: je kunt hier schitterend wandelen over witte stranden, langs een natuurreservaat vol zeehonden, voorbij een 18de-eeuwse vuurtoren en langs kleurrijke badhuisjes. Aanrader!

Ervaren: de Oresundbrug

oresundbrug Skåne
De Oresundbrug is erg mooi en indrukwekkend

Als je met de auto of trein naar Zweden reist, dan is een van de mogelijkheden om over de Oresundbrug te rijden. Niet alleen superhandig – je bent zó van Denemarken in Zweden – maar de brug is ook gewoon heel erg mooi. Én hartstikke bekend dankzij de Netflixserie The Bridge. De brug, die in 2000 officieel werd geopend, is bijna 8 km lang en is dubbeldeks (boven voor gemotoriseerd vervoer, onder voor de trein). De kosten van de brug? Zo’n 4 miljard euro!

Zien: Helsingborg

Helsingborg is echt de moeite waard om te verkennen

Helsingborg, helemaal in het westen van Skåne, is een van de oudste steden van Zweden. Van oorsprong was het een Deense stad. Helsingborg heeft een gezellig centrum (met als hoogtepunt de middeleeuwse toren Kärnan, het restant van een groot Deens fort), een prachtige kustlijn met lange stranden en een mooi buitengebied waar het fijn wandelen is. Bovendien ben je met de ferry binnen 20 minuten in Helsingør, Denemarken.

Fietsen: de Kattegattleden

kattegattleden Skåne
De Kattegattleden is de bekendste fietsroute in Skåne, maar ook van heel Zweden

Houd je van fietsen? Dan kun je je hart ophalen in Skåne! Hier kun je namelijk schitterend fietsen dankzij goed aangelegde fietspaden en relatief weinig hoogteverschillen. De bekendste fietsroute in Skåne? Dat is de Kattegattleden, die van het zuiden van Zweden (Helsingborg) richting het noorden (Göteborg) loopt via de schitterende westkust. De route volgt vaak de kustlijn en leidt je langs open landschappen, indrukwekkende natuurreservaten, ruige kliffen en dichte bossen. In 2018 werd deze fietsroute zelfs verkozen tot Europese fietsroute van het jaar!

Zien: Lund

kathedraal van lund
De kathedraal van Lund is een blikvanger in het centrum van de stad

De universiteitsstad Lund ligt zo’n twintig kilometer ten noordoosten van Malmö. Deze sfeervolle en historische stad is een paradijs voor cultuur- én natuurliefhebbers. Lund bestaat al sinds ca. 990 en van die lange geschiedenis is gelukkig nog veel te zien. Zo kent de stad nog talloze originele middeleeuwse straatjes waar je fijn door kunt dwalen. En natuurliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen: in natuurreservaat Skrylle, vlakbij Lund, is het fantastisch wandelen.

Wandelen: de Skåneleden

wandelen in skrylle Skåne
Als wandelliefhebber zit je in Skåne gebakken

Als wandelliefhebber zit je in Skåne gebakken! Een van de bekendste (en, als je het ons vraagt, een van de mooiste) wandelroutes in Zweden is de Skåneleden. De route van in totaal 1180 kilometer loopt door het zuiden van Zweden. Je wandelt door groene bossen, over uitgestrekte zandstranden, langs steile kliffen, voorbij landgoederen met kastelen, over glooiende heuvels en langs gele koolzaadvelden. Dus: trek je wandelschoenen aan en ontdek het schitterende Zuid-Zweden te voet!

Zien: Ystad

In het zuiden van Zweden, aan de kust, vind je het middeleeuwse dorpje Ystad. Fan van de tv- en boekenserie Wallander van de Zweedse auteur Henning Mankell? Grote kans dat je het dorpje dan al kent: veel van de avonturen van de inspecteur Kurt Wallander spelen zich namelijk in Ystad af! Ystad is een gezellig middeleeuws plaatsje vol kleurrijke, houten huisjes, een klein haventje, historische bezienswaardigheden en zelfs een kilometerslang zandstrand.

Zien: Ales Stenar

ales stenar zuid-zweden Skåne
Ales Stenar is spectaculair om te zien

Ben je in Skåne, dan moet je het spectaculaire Ales Stenar absoluut gezien hebben. Op de heuvels bij het vissersdorpje Kåseberg, aan de zuidkust van Skåne, vlakbij Ystad, vind je het grootste bewaarde stenen schip van Zweden. Het stenen monument is 67 meter lang en 19 meter breed, en bestaat uit 59 gigantische stenen. De stenen hebben waarschijnlijk gediend als instrument om de seizoenen mee te bepalen: de zon gaat op midzomer en midwinter namelijk precies op bepaalde stenen op en onder. Fascinerend!

Fietsen: Sydkustleden

fietsvakantie zweden sydkustleden Skåne
De Sydkustleden leidt je langs de zuid- en westkust van Zweden

De Sydkustleden loopt, helemaal in het zuiden van Zweden, van Simrishamn naar Helsingborg en leidt je langs de zuid- en westkust van Zweden. Onderweg heb je constant de Oostzee aan je linkerhand en geniet je van de meest schitterende uitzichten. De route leidt je door o.a. Ystad, langs Ales Stenar, door Malmö, Landskrona en Helsingborg. Verschillende eerder genoemde bezienswaardigheden in één fietsroute dus!

Wandelen: Simrishamn

Naast dat Simrishamn een hartstikke leuk stadje is om te bezoeken, kun je hier ook fantastisch wandelen. Zeker als je het kustplateau en de glooiende graanvelden van zuidoost Skåne met eigen ogen wil zien, is dit een dikke aanrader. Loop vanuit Simrishamn richting het zuiden, dan loop je constant langs de zee waar je wordt getrakteerd op de mooiste uitzichten. Vergeet ook vooral niet om het dorpje Brantevik, op zo’n 5 km afstand van Simrishamn, een bezoekje te brengen. Zeker de moeite waard!

Zien, wandelen én fietsen: eiland Ven

Ven Skåne
Ven is een fascinerend eilandje middenin de Öresund

Als er één eiland in Skåne is dat je niet mag missen, dan is het Ven. Dit eiland in het westen van Skåne is zo’n 4,5 km lang en 2,5 km breed. Als je voet op dit eiland zet, krijg je het gevoel terug in de tijd te stappen. En dat is niet gek: het eiland is al duizenden jaren bebouwd geweest en er zijn vele vondsten uit de Steentijd gedaan. Naast de historische bezienswaardigheden vind je hier fijne stranden, een gezellige haven, kleurrijke vakantiehuisjes en fijne fiets- en wandelroutes.

Call Now Button