scandinavische thrillers

De beste Scandinavische thrillers op een rijtje

Kun je net als wij ook geen genoeg krijgen van Scandinavische thrillers? Met haar donkere bossen, ruige fjorden en verstilde sneeuwlandschappen vormt Scandinavië het ultieme decor voor een ijzingwekkende thriller. Lisbeth Salander, Joona Linna en Harry Hole ken je vast al. Maar het hoge Noorden heeft je nog veel meer bloedstollende thrillerseries te bieden. Wij delen onze favoriete Scandinavische thrillers met je!

Joona Linna | Lars Kepler (Zweden)

De Joona Linna is een bloedstollende Zweedse thrillerserie met de inspecteur Joona Linna in de hoofdrol. De serie bestaat inmiddels uit acht delen die ook afzonderlijk van elkaar goed te lezen zijn. In ieder deel krijgt Joona te maken met een nieuwe zaak waarbij hij altijd wel met een lugubere moord, macabere plaats delict of mysterieuze verdwijning te maken krijgt. De verhaallijnen zitten briljant in elkaar en de spanning wordt goed opgebouwd. Bereid je voor op een rollercoaster aan bloedstollende gebeurtenissen en onverwachte plotwendingen; Keplers boeken zijn spannend tot de laatste bladzijde! Leuk weetje: achter het pseudoniem Lars Kepler zit een Zweeds schrijversechtpaar.

Rechercheur Jeppe Kørner | Katrine Engberg (Denemarken)

In de Jeppe Kørner-serie van Katrine Engberg krijgen de rechercheurs Jeppe Kørner en Annette Werner te maken met moorden, macabere vondsten en races tegen de klok. De serie die zich afspeelt in Kopenhagen bestaat in Nederland vooralsnog uit drie delen, De krokodilvogel, Glazen vleugels en Dodenmasker, maar dat worden er ongetwijfeld meer. Als het aan ons ligt in ieder geval wel, want deze serie smaakt naar meer. Geen zenuwslopende actiethrillers, maar wél spannend denk- en speurwerk. Een aanrader voor liefhebbers van Scandinavische thrillers!

Rönning & Stilton | Cilla & Rolf Börjlind (Zweden)

De Rönning & Stilton-serie bestaat vooralsnog uit zes delen en de kans is groot dat je het eerste twee delen van deze serie, Springvloed en De derde stem, al kent van de populaire Netflixserie Springfloden! In de serie volgen we rechercheur Tom Stilton en de jonge politieagente Olivia Rönning in Stockholm. Stilton en Rönning storten zich in gruwelijke misdaadzaken en krijgen daarbij ook nog allerlei persoonlijke conflicten voor hun kiezen. De boeken zijn vlot geschreven en beschikken over sterke plots waardoor ze heerlijk weglezen. Bovendien wordt de spanning goed opgebouwd en blijf je jezelf continu afvragen: hoe loopt het verder?! De overige delen zijn: Zwarte dageraad, Wiegelied, Koudvuur en Bevroren goud.

scandinavische thrillers - springvloed

Holger Munch | Samuel Bjørk (Noorwegen)

De Holger Munch-serie is een razendspannende Noorse thrillerserie over inspecteur Holger Munch en de getalenteerde onderzoeker Mia Krüger. In Ik reis alleen wordt een zesjarig meisje hangend aan een boom gevonden en zetten Holger en Mia alles op alles om de dader te vinden. Ook in deel 2 en 3, De doodsvogel en De jongen in de sneeuw, stort het duo zich in zenuwslopende moordonderzoeken. Als ze dan vervolgens ook nog allebei te maken krijgen met persoonlijke omstandigheden, komt alles ineens in een levensgevaarlijke stroomversnelling. De Holger Munch-boeken blinken uit in goed uitgewerkte personages, bloedstollende verhaallijnen en onverwachte plotwendingen.

Duister IJsland | Ragnar Jónasson (IJsland)

In Nederland zijn maar weinig IJslandse thrillers uitgebracht en alleen dat maakt de Duister IJsland-serie al bijzonder. De jonge Ari Thór Arason uit Reykjavík, vers van de politieacademie, begint zijn eerste baan als politieagent in Siglufjördur. Maar of dat een goed idee is? In Sneeuwblind (deel 1) wordt er in het charmante vissersplaatsje in het onherbergzame noorden van IJsland een moord gepleegd, en dan blijkt dat buitenstaander Ari niemand écht kan vertrouwen. Ook in deel 2, Inktzwart, en deel 3, Poolnacht, onderzoekt Ari mysterieuze verdwijningen en sinistere moorden. De serie is niet altijd razendspannend, maar leest prettig weg en dankzij levensechte sfeerbeschrijvingen waan je je midden in het ruige IJslandse landschap.

scandinavische thrillers - sneeuwblind

Harry Hole | Jo Nesbø (Noorwegen)

In deze serie volgen we Harry Hole die een rechercheur in Oslo is. De Harry Hole-serie, die inmiddels uit twaalf delen bestaat, speelt zich niet alleen in Oslo maar ook buiten Noorwegen af, en heeft daardoor een internationaal karakter. Harry is een womanizer, alcoholist en een outsider. Toch is het onmogelijk niet van hem te houden; hij is ondanks alles een briljante rechercheur die in de meest bloeddorstige moordzaken duikt en niet rust voordat hij de dader te pakken heeft. Nesbø’s boeken zitten vol actie, spanning en onverwachte plotwendingen. Dankzij ijzingwekkende beschrijvingen van de gebeurtenissen word je direct in het verhaal gezogen en lees je ieder boek het liefst in één ruk uit. Onze favoriet? De sneeuwman!

Fredrik Broman | Håkan Östlundh (Zweden)

In deze serie volgen we inspecteur Fredrik Broman die met zijn gezin van Stockholm naar Gotland, een eiland aan de Zweedse kust, is verhuisd. Bij de plaatselijke recherche krijgt Fredrik te maken gewelddadige en wrede moordzaken op het anders zo paradijselijke eiland. De plots van Östlundh zijn geloofwaardig opgebouwd, de karakters goed uitgewerkt en de schrijfstijl leest prettig weg. Geen keiharde actie of spectaculaire gebeurtenissen in de verhaallijnen, maar ouderwets en degelijk speurwerk. En dat doet echt niets af aan de spanning, want Östlundhs zijn niet gauw saai. Een aanrader voor op je lijst met Scandinavische thrillers die je nog moet lezen!

scandinavische thrillers - eiland van de angst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Call Now Button