straatjes in lund rondreis zweden

Lund Zweden | De leukste bezienswaardigheden

Reis je naar Zuid-Zweden, dan mag de universiteitsstad Lund zeker niet op je lijstje ontbreken. Deze sfeervolle en historische stad is een paradijs voor cultuur- én natuurliefhebbers. Wij hadden al veel over Lund gehoord en waren dus heel benieuwd toen we deze zomer naar het zuiden van Zweden afreisden. En we werden absoluut niet teleurgesteld: wát een toffe stad! We hebben de leukste bezienswaardigheden van Lund voor je verzameld.

Wat te doen in Lund?

Lund is écht een bezoek waard als je naar Zweden gaat. Bezoek de imposante kathedraal, die in het centrum ligt, en andere bezienswaardigheden. Lund ligt in Zuid-Zweden, in Skåne, op nog geen half uurtje rijden van Malmo. De stad heeft ruim 90.000 inwoners. Lund bestaat al sinds ca. 990 en van die lange geschiedenis is gelukkig nog veel te zien. Er staan nog veel kerken, kloosters en zelfs een schitterende kathedraal uit de middeleeuwen. Ook kent de stad nog talloze originele middeleeuwse straatjes waar je fijn door kunt dwalen. En natuurliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen: in natuurreservaat Skrylle, vlakbij Lund, is het fantastisch wandelen.

Wij verzamelden de leukste bezienswaardigheden van Lund voor je.

Kathedraal van Lund

kathedraal van lund
De imposante kathedraal van Lund. De oudste kathedraal van Scandinavië!

Midden in het gezellige centrum vind je de Dom van Lund (Lunds Domkyrka). Een kathedraal die in de middeleeuwen werd gebouwd; de oudste delen komen uit 1085. Van buiten is de romaanse kathedraal al behoorlijk indrukwekkend, maar dat geldt ook zeker voor het interieur. De apsis bevindt zich nog helemaal in originele staat en vooral van het prachtige vergulde mozaïek waren wij erg onder de indruk. Ook de astronomische klok uit de veertiende eeuw vonden we bijzonder. En toen hadden we het oudste gedeelte van de kathedraal, de crypte met koninklijke graven, nog niet eens gezien. Wauw!

kathedraal van lund
Het prachtige vergulde mozaïek in de apsis

De kathedraal van Lund is gratis toegankelijk en bevindt zich midden in het centrum aan de Kyrkogatan. Rondleidingen zijn tegen betaling mogelijk.

Botanische tuin (Botaniska Trädgarden)

botanische tuin in lund
De tuin is een oase van rust midden in de stad

Op een paar minuten loopafstand van de kathedraal vind je de botanische tuin van Lund. Een schitterende tuin van 8 hectare met ruim 7.000 plantensoorten. De tuin is een oase van rust midden in de stad. En wij hadden geluk, want toen we hier in de zomer waren stond alles vol in bloei. Wat een kleuren! Hier kun je heerlijk wandelen en dwalen langs de meest bijzondere bloemen en planten. Ook de kas met 200 tropische plantensoorten is zeker een bezoekje waard. Houd wel even de openingstijden van de kas in de gaten; deze sluit soms in de middag al. In het midden van de tuin is een café (met gratis toiletten) waar je lekker wat kunt eten of drinken.

botanische tuin lund
Toen wij er waren stond alles vol in bloei

De botanische tuin van Lund is dagelijks gratis toegankelijk en bevindt zich aan de Östra Vallgatan.

Centrum van Lund

centrum van lund
Groen en water sieren het hart van de stad

Lund kent een sfeervol en gezellig centrum rondom de kathedraal. Heel groot is het centrum niet, maar hier in het hart van de stad is altijd wat te beleven. Je vindt hier de grote winkelketens als H&M, Weekday en Stadium, maar ook bijzondere boetiekjes. Struin door de knusse straatjes, koop een leuk souvenirtje voor thuis of ga voor een Zweedse fika op een van de gezellige terrasjes. Ook in de tuinen achter de Dom van Lund is het goed toeven.

centrum van lund
Karakteristieke huizen in het centrum van Lund

Openluchtmuseum Kulturen

kulturen lund
Karakteristieke huizen in het centrum van Lund

Openluchtmuseum Kulturen vind je ook midden in het centrum van Lund. Het is het op een na oudste openluchtmuseum van Zweden, na Skansen in Stockholm. Breng je een bezoek aan Kulturen, dan stap je terug in de tijd en loop je door middeleeuwse geplaveide straatjes, langs historische huisjes en voorbij prachtige tuinen van vroeger. Betreed de gebouwen en ervaar het leven zoals het vroeger was in de stad of op het platteland, van de middeleeuwen tot de jaren 1930. Er zijn ook veel tentoonstellingen, over onderwerpen variërend van volkskunst tot modern design, van middeleeuwse geschiedenis tot heden en van lokale cultuur tot wereldcultuur. Veel gebouwen in Kulturen zijn verplaatst uit verschillende delen van Zuid-Zweden, maar er staan ook historische gebouwen die nog steeds op hun oorspronkelijke plek in Lund staan. Hoe bijzonder?!

Het openluchtmuseum is, met de interactieve tentoonstellingen en een speeltuin, erg geschikt voor kinderen en biedt het hele jaar door activiteiten aan voor alle leeftijden. Festivals en tradities, zoals Pasen, midzomeravond en Night of Ghosts, worden uitgebreid gevierd in Kulturen. Rondleidingen zijn mogelijk in het Engels. Het museum is dagelijks geopend en bevindt zich aan de Tegnérsplatsen 6.

Middeleeuwse straatjes

straatjes in lund
Er zijn veel historische straatjes in Lund

Heb je geen tijd om naar Kulturen te gaan? Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere historische straatjes in Lund waar je, gratis en voor niets, doorheen kunt dwalen. De straten rondom Kulturen bijvoorbeeld, vol kleurrijke en historische huisjes, zijn absoluut de moeite waard. Een lust voor het oog, zeker als de stokrozen vol in bloei staan!

Een lust voor het oog, zeker als de rozen in bloei staan!
In de straatjes van Lund vind je veel historische gebouwen

Natuurreservaat Skrylle

wandelen in skrylle
Het is schitterend wandelen in natuurreservaat Skrylle

Op nog geen 15 km afstand van Lund, tussen Sandby en Dalby, vind je het natuurreservaat Skrylle. Een schitterend natuurgebied van ruim 560 hectare groot. Je kunt hier kiezen uit meerdere wandeltochten en alles staat netjes uitgepijld. Wij kozen een wandeling van ruim 15 km waarbij we door zes natuurreservaten kwamen. En we hebben onze ogen uitgekeken. Wat een prachtige omgeving! We kwamen door groene bossen, liepen door weides vol grazende koeien, staken velden vol kleurrijke bloemen over, klommen over in de ijstijd opgestuwde zandruggen en genoten van schitterende uitzichten. Absoluut een aanrader!

skrylle
Flora en fauna in natuurreservaat Skrylle
skrylle
We hebben onze ogen uitgekeken. Wat een prachtige omgeving!

Skrylle bevindt zich zo’n 12 km ten oosten van Lund, tussen Sandby en Dalby. Het centrum van het gebied is Skryllegården Naturum. Hier kun je gratis parkeren op een grote parkeerplaats. Bij het Naturum kun je kiezen uit verschillende wandelingen van verschillende afstanden.

Call Now Button