duurzame activiteiten botanische tuin

Deze duurzame activiteiten kun je op vakantie doen

Als je op vakantie bent, hoef je je voornemen om duurzaam te leven heus niet thuis te laten. Ook op vakantie kun je het verschil maken. Bovendien zijn (vakantie)activiteiten waarbij je het milieu zo min mogelijk schaadt niet alleen duurzamer, maar vaak ook goedkoper én leuker. Kijk, daar wordt de groene reiziger in ons heel blij van! Wij zetten een aantal tips voor duurzame activiteiten op een rijtje.

Een duurzame (vakantie)activiteit is een activiteit die goed is voor mens, natuur én milieu. Dat klinkt logisch, toch? Maar hoe pak je dat aan? Want alle activiteiten waar benzine, elektriciteit of waterverbruik bij komen kijken, zijn in principe niet duurzaam. Toch is het eenvoudiger dan je denkt en zijn er volop mogelijkheden – waar ter wereld je ook bent. Wij helpen je een handje!

Zwemmen in een meer

Hou je van zwemmen? Lucky you! Zwemmen (maar ook snorkelen en duiken) in zeeën, meren of rivieren heeft nauwelijks negatieve gevolgen voor het milieu. Geniet van de rust aan het schitterende Siljanmeer of neem een duik in één van de 100.000 (!) andere meren in Zweden. Tip: zorg dat je een zonnebrand zonder oxybenzone gebruikt; dat chemische stofje is zeer waarschijnlijk namelijk schadelijk voor vissen en koraal.

Hiken in de natuur

duurzame activiteiten hiken

Hiken op vakantie is geweldig: je bent actief bezig in de buitenlucht én kunt volop genieten van de omgeving. En ga je naar Scandinavië, dan kun je als wandelliefhebber helemáál je hart ophalen, want hier vind je de mooiste wandelroutes! Wandel door groene heuvellandschappen, prachtige natuurgebieden, eindeloze bossen, over hoge bergen en langs blauwe meren, glinsterende gletsjers en adembenemende fjorden. Tip: blijf wel op de paden en houd je aan de routes.

Fietsen of mountainbiken

Nog zo’n fijne – duurzame – activiteit waarbij je de omgeving uitstekend kunt verkennen: fietsen of mountainbiken! Neem je eigen fietsen mee of huur ze bij een lokale fietsverhuurder. Zeg nu zelf: wat is er fijner dan met de wind in de rug en de zon op je gezicht te genieten van een schitterende omgeving?! Ga bijvoorbeeld met je fiets eilandhoppen bij Funen en Ærø, fiets van Malmö naar Göteborg of fiets langs het Hardangerfjord en door het Noorse heuvellandschap. Fietsen is niet voor niets één van onze favoriete duurzame activiteiten.

Raften, kajakken of kanoën

Ben je avontuurlijk ingesteld en houd je van een beetje actie? Ga dan raften! Met een soort rubberen boot trotseer je samen met anderen wilde rivieren en stroomversnellingen. Superspannend! Ben je minder avontuurlijk ingesteld maar ben je niet bang voor een beetje water? Dan kun je ook gaan kajakken of kanoën. Lekker rustgevend en duurzame activiteiten bij uitstek!

Botanische tuin bezoeken

duurzame activiteiten botanische tuin

Nóg zo’n leuke duurzame activiteit: het bezoeken van een botanische tuin. Natuur- en plantenliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, want in de meeste botanische tuinen kun je je uren verwonderen aan de mooiste stukjes natuur. Geniet van de diversiteit aan bomen, planten en bloemen die ook nog eens bijdragen aan (het behoud van) een rijke biodiversiteit. Tijdens het dwalen tussen al het moois kom je niet alleen heerlijk tot rust; het is ook nog eens superleerzaam. Win-win!

Picknicken in de natuur

Een wandeling of fietstocht wordt nóg leuker met een fijne picknick in het vooruitzicht. Laat de drukte achter je, zoek een zonnig plekje in een park of aan een meer en strijk neer met je tas vol lekkers. Genieten! Tip: kies voor een zo duurzaam mogelijke picknick voor vega (of vegan) met seizoens- en streekproducten. Gebruik geen plastic, maar verpak je hapjes in broodtrommels, herbruikbare katoenen zakjes of herbruikbare bijenwasdoeken. En zorg dat je na je picknick geen afval achterlaat.

Speelbos

Superleuk voor kinderen: bezoek een speelbos! Dit soort bossen zijn vaak gratis te bezoeken, maar een paradijs voor actieve en avontuurlijke kids. Denk aan klauterpalen, klimparcoursen, kabelbanen, glijbanen en andere speeltoestellen. Of laat ze hun eigen hutten bouwen. Zeker weten dat ze hier fijn kunnen ravotten!

Hardlopen

hardlopen in göteborg

Ga je thuis wel eens hardlopen? Doe dat dan vooral ook op vakantie! Het kost je niets en het is de beste manier om fit te blijven, de omgeving (duurzaam) te verkennen én op plekken te komen waar je anders niet zo snel zou komen. Verken bijvoorbeeld de veertien eilanden waarop Stockholm is gebouwd, dompel je al hardlopend onder in de moderne havenstad Göteborg of laat je verrassen door de toffe hardlooproutes die Malmö je te bieden heeft.

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is bergwandelen (met sneeuwschoenen) in verstilde sneeuwlandschappen. Dit kun je uiteraard alleen in winterse sneeuwlandschappen doen, zoals Noorwegen en Zweden. Maar krijg je de kans dit eens te doen, dan moet je dat zeker doen! Je kunt je voorstellen dat die knisperende sneeuw onder je schoenen, het gemak om je te verplaatsen zonder (langlauf)ski’s en dat verstilde winterlandschap om je heen een bijzondere ervaring is.

Naar een lokale markt

duurzame activiteiten lokale markt

Een lokale markt is een ideale manier om kennis te maken met lokale specialiteiten en fijne streekproducten. Slenter langs kraampjes met verse producten, prikkel al je zintuigen en geniet van alle geuren en kleuren. Vers(e) groente, fruit, kaas, noten, vlees, vis, kruiden, brood … Lekker! Scharrel hier je lunch bij elkaar en steun tegelijkertijd de lokale economie. Neem wel je eigen tasjes mee, zodat je geen plastic tasjes aan hoeft te nemen. Tip: in Malmö wordt ieder jaar in september het Skördefesten (oogstfeest) georganiseerd, superleuk (ook voor kinderen)!

En deze activiteiten kun je beter niet doen

Zoals we in het begin van dit artikel schreven zijn alle activiteiten waar energie, waterverbruik en benzine bij komen kijken, niet duurzaam. Denk bijvoorbeeld aan scooters huren, op safari gaan, een attractiepark bezoeken of het varen met een motorboot (of jetski’s). Ook barbecueën kun je beter niet doen: je stoot CO2 uit en de productie van vlees kost veel water. Maar wist je ook dat golfen super milieuvervuilend is? Denk alleen al aan de chemische bestrijdingsmiddelen en het gigantische waterverbruik om het gras groen te houden.

Welke van deze duurzame activiteiten spreekt jou het meeste aan? Laat het hieronder weten!

Call Now Button