MUNCH Museum in Oslo

Dit is het nieuwe MUNCH Museum in Oslo

6 redenen waarom je dit museum niet mag missen

Het grootste museum ter wereld gewijd aan één kunstenaar krijgt een nieuw jasje. Het MUNCH Museum in Oslo opent namelijk deze zomer haar deuren in een spiksplinternieuw gebouw op een toplocatie. En de eerste beelden zijn veelbelovend! Wij kunnen niet wachten tot we dit fantastische museum met eigen ogen kunnen bewonderen – zodra reizen weer is toegestaan natuurlijk. 6 redenen waarom jij dit museum ook wil bezoeken!

1. Het is het grootste museum gewijd aan één kunstenaar

MUNCH Museum in Oslo
Het MUNCH Museum in Oslo is het meest complete museum ter wereld van één kunstenaar

Het MUNCH Museum in Oslo is het meest complete museum ter wereld van één kunstenaar. De collectie bestaat uit meer dan 26.000 (!) schilderijen, grafische werken, tekeningen en sculpturen van Edvard Munch (1863 – 1944), veelal door Munch zelf nagelaten na zijn dood. In het oude gebouw was slechts ruimte voor de helft van de collectie; in het 13 verdiepingen tellende nieuwe gebouw krijgen Munchs werken voor het eerst echt de ruimte die ze verdienen.

2. Munch was een pionier op het gebied van expressionisme

MUNCH Museum in Oslo
De schreeuw van Munch ken je ongetwijfeld wel

Munch wordt beschouwd als een pionier op het gebied van moderne kunst. De schreeuw ken je ongetwijfeld wel. De Noorse schilder staat bekend om zijn expressionistische schilderstijl met felle en onnatuurlijke kleuren, vervormingen en expressieve lijnvorming. Binnen het expressionisme werd geschilderd vanuit het gevoel (en niet met het verstand) en dat kun je aan de werken van Munch, die regelmatig aan depressies en angsten leed, goed zien. Wil je meer weten over Munch, zijn kleurrijke kunst of het expressionisme, dan ben je bij MUNCH aan het juiste adres.

3. De architectuur is iconisch

MUNCH Museum in Oslo
Een echte blikvanger in de skyline van Oslo

Het gloednieuwe, karakteristieke museumgebouw toont een sterk staaltje architectuur. Zélfs voor Oslose begrippen, want het bouwproject is voor de stad Oslo een zeer prestigieus project geweest. Met dertien verdiepingen heeft het gebouw, dat direct aan het water ligt, een indrukwekkende hoogte. Een echte blikvanger in de skyline van Oslo. En vanaf de dertiende verdieping schijn je een schitterend uitzicht over de stad te hebben! Het spiksplinternieuwe MUNCH Museum is speciaal ontworpen voor grote kunstervaringen en telt niet minder dan elf expositieruimtes. Dat belooft wat!

4. Het MUNCH is meer dan een museum

MUNCH Museum in Oslo
MUNCH wil het idee van wat een museum is verbreden: het museum als ontmoetingsplek

In MUNCH komen drie vaste Munch-tentoonstellingen en acht wisselende tentoonstellingen over andere kunstenaars. Dat betekent dus dat je hier altijd wel een nieuwe expositie kunt bewonderen. Maar er is méér. MUNCH wil het idee van wat een museum is verbreden: het museum als ontmoetingsplek. Naast kunst bewonderen kun je hier straks namelijk ook een hapje eten (dinner with a view!) en concerten, debatten of literaire evenementen bijwonen.

5. Bjørvika is booming

Bjørvika is een bruisende wijk vol design en architectuur

Het nieuwe MUNCH Museum bevindt zich midden in de wijk Bjørvika in het centrum van Oslo. Dit deel van de stad is enkele jaren geleden nieuw leven ingeblazen en is nu een bruisende wijk vol design en architectuur. Met als hoogtepunt het futuristische Operahuset (operahuis) aan het water. Aan de boulevard in Bjørvika vind je volop trendy restaurants en hippe eettentjes. Bovendien komt er direct naast het museum een gloednieuw stadsstrand, Operastranda, met een drijvend dok, duikplatform en groene recreatiegebieden. Gaaf!

6. Oslo is fantastisch

Oslo is fantastisch!

Hebben we je nog niet (helemaal) overtuigd? Doe het dan voor de stad, want geloof ons maar: Oslo is fantastisch! Deze hoofdstad van Noorwegen heeft alles wat je je maar kan wensen van een Scandinavische stedentrip: moderne architectuur, fijne restaurants, hippe winkels, gezellige straatjes vol knusse cafés, en veel groen (het Vigeland beeldenpark en oneindige bossen) en veel water (een fjord, een zee, meerdere rivieren en zelfs een waterval in hartje stad). Én hele toffe musea! Wij kunnen je er nog wel eentje aanraden … 😉

Call Now Button