Duurzaam reizen

Reizen inspireert, is leerzaam en verrijkt het leven. De overweldigende natuur, bezielende cultuur en lokale bevolking maken een reisdoel tot een onvergetelijke belevenis. Deze reiservaringen gunnen wij iedereen, ook onze (klein)kinderen. Daarom geloven wij dat reizen verantwoorder, bewuster en duurzamer kan en moet. Wat duurzaam reizen voor Naar het Noorden betekent? Je leest het hieronder!

Wat is duurzaam reizen voor Naar het Noorden?

Als het gaat over duurzaam reizen, gaat het al snel over het vervoer naar de reisbestemming. Ga je met het vliegtuig, dan wordt dit bij voorbaat gezien als een niet-duurzame manier van reizen. Het gaat echter niet alleen over de manier waarop je naar de bestemming reist, maar het is veel breder.

Duurzaam is gelijk aan volhoudbaarheid en continuïteit. Reizen is eeuwig vol te houden als de voetafdruk neutraal, of zelfs positief, is. Voor Naar het Noorden betekent duurzaam en verantwoord reizen dat je zoveel mogelijk rekening houdt met het milieu, de natuur en de lokale bevolking.

Milieu

duurzaam reizen trein

Vervoer

Ga je op reis dan kom je er niet onderuit om je te verplaatsen van je huis naar de bestemming die je voor ogen hebt. Het is bij het kiezen van een bestemming al in je achterhoofd te houden wat de impact is van jouw reis op het milieu. Vaak heeft het vervoer naar/van je reisbestemming de meeste impact op het milieu. Bedenk dus van tevoren goed hoe je de reis naar je bestemming zo bewust en verantwoord mogelijk maakt.

Grote delen van Scandinavië zijn goed per trein, bus of auto bereikbaar. Als je bijvoorbeeld een stedentrip naar Aarhus, Kopenhagen, Malmö, Göteborg of Stockholm maakt, is het goed mogelijk om dit per trein te doen. Ga je ook meer afgelegen gebieden bezoeken? Dan is de auto wellicht praktischer. Iets minder duurzaam, maar duurzamer dan een vliegreis. Ga je naar Zweeds of Fins Lapland? Dan wordt reizen per trein of auto al lastiger. Soms ontkom je er dan niet aan om het vliegtuig naar de bestemming te nemen. Ga je vliegen? Kies dan wel voor een vliegreis zonder overstap. Is er geen directe vlucht mogelijk? Je kunt er ook voor kiezen om deels per vliegtuig en deels per trein te reizen.

Wat de opties zijn om naar Scandinavië te reizen? Daarover vind je meer informatie op reizen naar Zweden, reizen naar Denemarken, reizen naar Noorwegen en reizen naar Finland.

Accommodatie

Na het vervoer naar je bestemming heeft de accommodatie waar je verblijft de grootste impact op het milieu. Kies je voor een accommodatie die bewust met duurzaamheid omgaat, dan scheelt dit aanzienlijk op je algehele CO2-uitstoot over je hele reis genomen. In Scandinavië zijn er veel accommodaties met een ‘groen keurmerk’.

Natuur

Het verantwoord omgaan met de natuur is enorm belangrijk! In Scandinavië vind je indrukwekkende bergen, uitgestrekte landschappen met rendieren, schitterende fjorden, duizenden meren en miljoenen bomen waar elanden zich tussendoor manoeuvreren. Om de natuur in alle rust haar gang te laten gaan is het van belang om in de natuurgebieden op of bij de paden te blijven, maar bijvoorbeeld ook om geen plastic of ander afval achter te laten of tijdens het wildkamperen het water te vervuilen met zeepresten.

Lokale bevolking

Duurzaam reizen betekent ook dat iedereen er beter van wordt. Niet alleen de reiziger met alle nieuwe ervaringen, maar ook de lokale economie. Zonder een goede dynamiek tussen de lokale bevolking en de reizigers is duurzaam reizen vrijwel onmogelijk. Ga je op reis? Steun altijd de lokale bevolking. Doe je boodschappen bij kleine lokale winkels, supermarkten of boeren, ga uit eten bij restaurants die werken met lokale producten en koop je souvenirs bij lokale ondernemers.

Hoe levert Naar het Noorden een bijdrage?

Ik geloof dat reizen duurzamer en bewuster kan en moet. Met Naar het Noorden hoop ik bewustzijn te creëren voor duurza(a)m(er) reizen, zonder dat dit afdoet aan de beleving van de reis. Naar het Noorden draagt graag bij aan een mooiere en betere reiswereld. Hoe?

  1. Bewustzijn creëren: delen van tips en weetjes over duurzaam reizen, en berekenen per reis wat de CO2-uitstoot is
  2. Samenwerking met lokale experts
  3. ‘Duurzame’ accommodaties: zoveel mogelijk samenwerken met accommodaties die bewust bezig zijn met duurzaamheid
  4. Compenseren van de C02-uitstoot via Trees for All

Call Now Button