elandenpark Grönåsens Älgpark

Elanden spotten in een elandenpark: Grönåsens Älgpark

Ga je naar Zweden, dan wil je op z’n minst een paar mooie elanden gespot hebben. Toch? Dat had ik tenminste wel toen ik voor het eerst naar Zweden reisde! Het liefst in het wild natuurlijk. Heb je niet zo veel geluk, dan is een elandenpark een prima alternatief. Mijn eerste ontmoeting met een eland was in Grönåsens Älgpark in Kosta, Småland (Zuid-Zweden), en ik deel graag mijn ervaringen met je. Grappig genoeg kwamen we twee dagen later alsnog twee elanden in het wild tegen!

Grönåsens Älgpark: wat is het?

Het Grönåsens Älgpark ligt is een van de grootste elandenparken van Zweden. Het is een mooi en groot park met elanden natuurlijk, maar ook verschillende kleinere dieren, een museum en een souvenirwinkeltje. In het park kun je elanden en andere dieren ervaren in hun natuurlijke omgeving. Je kunt op elandensafari: een wandeling van zo’n 1,5 km waarbij je langs drie elandenverblijven komt. Onderweg staan ook verschillende bankjes en uitkijktorens. Maar op de website en folders van Grönåsens Älgpark word je wel gewaarschuwd: het terrein is uitgestrekt en het kan dus zijn dat je geen enkele eland spot.

Op elandensafari

Toen Robbert en ik aan de elandensafari begonnen, vond ik het best spannend. Zouden we wel een eland spotten? Hoewel het grote dieren zijn, was het terrein inderdaad erg uitgestrekt met veel beschutte plekjes. Vol goede moed begonnen we aan onze elandensafari. We wandelden, beklommen uitkijktorens en zaten geduldig te wachten (en turen) op de bankjes. Gelukkig was het rustig in het park en konden we op ons gemakje rondkijken. Onderweg kregen we via grote informatieborden ook nog allerlei informatie over de elanden. Wist je bijvoorbeeld dat een eland wel 3 meter lang (kop-romplengte) en 700 kg zwaar kan worden?!

Halverwege de safari hadden we er nog steeds geen gespot. We begonnen de hoop een beetje te verliezen, misschien hadden we gewoon pech vandaag. En toen ineens, zagen we daar iets? Zou dat een eland kunnen zijn? JA, het was een eland! Wat gaaf! En wat groot! Aan het eind van de elandensafari kwamen we nog langs een kleinere omheining waar we ineens van wel héél dichtbij een eland konden bewonderen. Zo bijzonder.

Al met al is het Grönåsens Älgpark wat ons betreft dus een dikke aanrader. Je kunt hier in alle rust elanden spotten in een ruim opgezet park. Ja, de dieren zitten opgesloten, maar ze worden goed verzorgd en hebben hier alle ruimte. Je komt bovendien ook veel te weten over de elanden (en andere diersoorten) en dat is niet alleen leerzaam maar ook gewoon hartstikke leuk!

Toch elanden in het wild spotten? Tips

In Zweden, Noorwegen en Finland is de kans best groot dat je elanden in het wild spot. Wel moet je geduld én een beetje geluk hebben natuurlijk. Het lot een handje helpen? Met onderstaande tips vergroot je je kansen om er eentje in het wild te spotten. Succes!

– Elanden houden van bossen en leven voornamelijk vanaf de Zweedse regio Dalarna tot het noorden van Noorwegen en Finland (omdat daar de minste steden zijn);

– Veel elanden komen rond de schemering tevoorschijn uit de bossen om te drinken uit een meer, dat is dus een goed moment om op avontuur te gaan;

– In de zomer- en wintermaanden trekken de elanden zich terug en zijn ze moeilijker te spotten, de meeste kans heb je tussen februari en juni, en tussen september en november;

– Bezoek ecoparken waar je vanuit wildobservatieposten een goed overzicht hebt;

– Houd je zo stil mogelijk om de elanden niet af te schrikken;

– Zoek naar sporen van elanden: elandenkeutels en pootafdrukken;

– Ga met een (wildernis)gids op pad.

Call Now Button