Ben je net lekker op weg, begint het te regenen. En dat terwijl je nog aardig wat kilometers voor de boeg hebt. Balen! Wat doe je dan? Geen zorgen, je hoeft je rit echt niet laten verpesten door een beetje water. Met onze tips ben jij goed voorbereid op het fietsen in de regen en voorkom je dat je fietsvakantie in het water valt
Voorkom dat je fietsvakantie in het water valt
Misschien wel de makkelijkste tip: zorg voor geschikte kleding! Op regen valt goed te kleden namelijk. Regenkleding is er in alle soorten en maten, maar let vooral op het materiaal. Kies het liefst voor een lichtgewicht, waterdicht en ademend materiaal waarmee je prettig kunt bewegen. En een capuchon die goed aansluit is fijn. Waterdichte overschoenen zijn ook zeker aan te raden.
Fietsen in de regen? Pas je fietsgedrag aan
Fietsen in de regen vraagt om wat meer aandacht. Bij (langdurige) regenval is er kans op verminderd zicht, gladde wegen en remmen die meer tijd nodig hebben. Voorzichtigheid is dus geboden. Maak geen plotselinge bewegingen, stuur bochten niet te scherp in, pas je snelheid aan en rem gedoseerd. Houd daarbij ook rekening met je medeweggebruikers.
Plan je tocht
Check voordat je vertrekt het (plaatselijke) actuele weerbericht. Misschien heb je veel minder last van regen als je een uurtje later vertrekt of een andere route neemt. Bij buien kun je hier vaak wel wat op inspelen. En als je dan toch bezig bent zoek je gelijk alvast uit waar je fijn (en droog) kunt pauzeren onderweg!
Wees zichtbaar
Denk tijdens het fietsen in de regen ook aan andere weggebruikers en zorg dat je goed zichtbaar bent. Veel regenkleding is van zichzelf al (deels) reflecterend, maar een apart reflectiehesje dragen over je kleding is ook een optie. Regent het hard, dan is het daarnaast verstandig met licht (of losse fietslampjes) te fietsen.
Houd je ogen vrij
Hevige regenval belemmert je zicht. Om je ogen zo veel mogelijk vrij te houden van regenwater kun je, bijvoorbeeld onder je helm, een petje dragen. De klep vangt dan de meeste regen op. Een sportbril beschermt je ogen daarnaast ook tegen opspattend vuil en (bij droog weer) tegen vliegjes. Zorg wel voor een exemplaar met lichte of transparante glazen.
Pas je bandenspanning aan
De juiste bandenspanning zorgt ervoor dat je comfortabel fietst en minder snel lek rijdt. Fiets je (langdurig) over natte wegen, dan kun je ervoor kiezen je bandenspanning wat te verlagen. Je hebt dan meer grip en dus minder last van eventuele gladheid tijdens het fietsen in de regen. Een verlaging van 0,5 – 1 bar is voldoende.
Zorg voor een bandenplaksetje
Fiets je over natte wegen, tijdens of vlak na een regenbui, dan is de kans dat je lek rijdt wat groter. Omdat je banden nat zijn kunnen er namelijk meer steentjes of andere scherpe objecten aan blijven kleven. Met een (extra) bandenplaksetje of reservebandje ben je hier goed op voorbereid.
Vermijd diepe plassen
Behalve dat je natte voeten riskeert, is er nog een reden waarom je beter niet door diepe plassen kunt rijden. Je ziet namelijk niet wat er in een plas ligt en zou zomaar over iets scherps kunnen rijden. Bovendien is er een kans op aquaplaning waarbij je fiets tijdelijk onbestuurbaar wordt. Probeer grote plassen dus zo veel mogelijk te omzeilen of, als dat niet kan, blijf rechtdoor sturen.
Check alternatieve routes
Ga je niet ontkomen aan het fietsen in de regen en zie je het niet zitten je daardoorheen te zwoegen? Of staan er pittige beklimmingen en afdalingen op het programma? Informeer dan bij je (fiets)reisorganisatie naar de mogelijkheden. Misschien zijn er alternatieve, kortere routes beschikbaar of kun je een stuk van de route bijvoorbeeld met de trein afleggen. Je reisorganisatie kent de omgeving en kan met je meedenken.
Accepteer de regen … en geniet ervan
Ontkom je niet aan nattigheid tijdens je fietsvakantie en ben je goed voorbereid? Probeer er dan het beste van te maken. Fietsen in de regen heeft namelijk ook voordelen. Je hebt veel paden en wegen voor je alleen, dat voldane gevoel als je je bestemming hebt bereikt is heerlijk en die hete douche voelt verrukkelijk. En de eerstvolgende keer dat je wél weer in de zon fietst? Daar ga je dubbel zo hard van genieten!
Laat een reactie achter