friluftsliv

Friluftsliv: doe als de Scandinaviërs

7 tips voor meer friluftsliv in je leven

De Scandinaviërs staan bekend om hun liefde voor het buitenleven. Daar hebben ze zelfs een woord voor: friluftsliv, dat zoiets als buitenleven of leven in de buitenlucht betekent. Friluftsliv wordt de Zweden, Noren en Denen met de paplepel ingegoten en dat is niet voor niets: je schijnt er een gelukkiger mens van te worden. En zelfs als je niet in Scandinavië woont, kun je het eenvoudig toepassen in je dagelijkse leven. Hoe? 7 tips voor meer friluftsliv in je leven!

Waar komt friluftsliv vandaan?

Friluftsliv is niet zo maar een woord; het is een manier van leven. Het is bewust tijd buitenshuis doorbrengen, de bewoonde wereld (voor even) achter je laten, opgaan in de natuur, zonder daarbij de natuur de verstoren of vernielen. De term werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt in de 19de eeuw. Sindsdien is friluftsliv een belangrijk onderdeel van de Scandinavische levensstijl geworden. Wat een beetje friluftsliv in je leven je kan opleveren? Minder stress en angsten, meer energie, een beter humeur, verbeterde cognitieve vaardigheden en meer rust in je hoofd.

Hoe passen de Scandinaviërs het toe?

De Scandinavische winters kunnen behoorlijk koud en donker zijn, toch is de liefde voor de natuur er groot en is friluftsliv het hele jaar door een geliefde vrijetijdsbesteding. Niet voor niets hebben veel Scandinaviërs een tweede huisje in de natuur en wordt friluftsliv door werkgevers zelfs gestimuleerd. Weer of geen weer; de Scandinaviërs trekken er graag op uit. Om te langlaufen, mountainbiken of hiken bijvoorbeeld. Maar ook om cantharellen te zoeken in het bos, worstjes te grillen met vrienden (ja, ook in de winter), te picknicken of gewoon om te luieren op een hangmat tussen de bomen.

TIP 1: begin klein

Leuk dat friluftsliv, denk je misschien, maar waar moet je beginnen? Geen zorgen, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Begin met een half uurtje per week met wat tijd voor jezelf in het groen. Zoek een stukje natuur in je omgeving en ga wandelen, fietsen of wat goed voelt voor jou. Gewoon wat zitten en ‘vertragen’ is ook al goed.

TIP 2: zoek het dichtbij huis

Natuurlijk is het ene bos of natuurgebied mooier dan het andere, maar maak het jezelf niet te moeilijk. Hou het klein en zoek het, vooral in het begin, dichtbij huis. Zo verlaag je voor jezelf de drempel om er daadwerkelijk op uit te trekken. Er is altijd wel een park, (stads)bos of natuurgebied in de buurt.

TIP 3: doe het samen

Tot rust komen in de natuur kan alleen, maar samen is veel gezelliger! Trommel je vrienden op om een boswandeling te maken, te picknicken in het groen of gezellig te barbecueën. In de winter kun je met warme dekentjes bij een vuurkorf glühwein of warme chocolademelk drinken. Gezellig!

TIP 4: verruil de sportschool voor het bos

Sporten in de buitenlucht is heerlijk. Niets fijners dan je sportschoenen aan te trekken en op pad te gaan in de frisse lucht! Wist je dat buiten sporten in verband wordt gebracht met meer energie, minder stress en een betere weerstand? Ook fijn: met de wisseling der seizoenen is geen training hetzelfde!

TIP 5: ben het weer te slim af

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Een bekend Zweeds spreekwoord dat zoiets betekent als: slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel. Met andere woorden: wanneer je voor de juiste (warme en waterdichte) kleding zorgt, zul je niet snel last hebben van het weer.

TIP 6: ga eten zoeken

Geen zin om wekelijks te sporten of wandelen in de natuur? Zoek dan een activiteit die je wél leuk vindt. Ga bijvoorbeeld bessen of bramen zoeken. Lekker rustgevend én je kunt, met een beetje geluk, na het plukken met een mandje vol overheerlijk fruit naar huis.

TIP 7: trek er in weekend vaker op uit

Laat in het weekend eens wat vaker het drukke en chaotische stadsleven achter je. Ga kamperen of boek een huisje midden in de natuur. Doe een (buiten)spel, ga vissen, volg een natuurwandeling, kijk welke vogels je kunt spotten of doe gewoon even helemaal niets. Zeker weten dat je tot rust komt!

Dus, wat houdt je nog tegen om naar buiten te gaan?!

Call Now Button