havila kystruten

Havila Kystruten vaart vanaf 2021 langs de Noorse westkust

Decennialang was Hurtigruten de enige maatschappij die de historische kustroute van Bergen naar Kirkenes voer. Dit jaar komt daar verandering in. Havila Kystruten vaart vanaf juli 2021 ook op deze vaarroute. En dat doen ze met de meest duurzame schepen van de Noorse westkust!

Historische kustroute

De route langs de Noorse westkust ontstond al in 1838. Destijds was dit een transportroute tussen Trondheim en Tromsø. Een stoomboot op wielen voer een dienstregeling tussen beide steden. In 1908 werd deze transportroute uitgebreid. Het werd toen mogelijk om van Bergen naar Kirkenes (en andersom) te varen. Later veranderde de transportroute in een aantrekkelijke kustroute voor toeristen.

Decennialang was Hurtigruten de enige maatschappij op de historische kustroute. In 2017 besloot de Noorse regering dat concurrentie toegestaan werd. Hurtigruten vaart de route vanaf 2021 met zeven schepen, en Havila Kystruten met vier schepen. Een groot deel van 2021 varen ze echter nog met twee schepen. De andere schepen zijn nog in aanbouw.

Havila Kystruten

Voor veel reizigers is Havila Kystruten een nieuwe en onbekende naam. Het is een familiebedrijf met een lange geschiedenis in de scheepvaart in Noorwegen. Al sinds 1950 zijn ze actief in de scheepvaarttechnologie, offshore, transport en toerisme. Vanaf 6 juli vertrekt het eerste gloednieuwe schip van rederij, de Havila Castor, vanuit Bergen naar Kirkenes.

Duurzame schepen

Havila Capella
Havila Capella

De vier nieuwe schepen – Castor, Capella, Polaris en Pollux – kunnen vier uur lang op batterijen te varen. Hierdoor maken de schepen van Havila Kystruten weinig lawaai én produceren ze minder CO2-uitstoot. De accu’s worden aan wal opgeladen met elektriciteit uit waterkracht. Wanneer de batterijen leeg raken, schakelen de schepen over op aardgas. Deze techniek zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot met ongeveer 25% vermindert.

Zo leveren de schepen van Havila Kystruten een bijdrage aan de nul-emissie regelgeving voor het fjordengebied. Deze wordt later dit decennium nog door de Noorse regering ingevoerd.

Klik hier voor meer informatie

© Foto’s: Havila Voyages

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button