helsingborg stedentrip

Helsingborg Zweden

Het Zweedse Helsingborg is de start van de officiële Kattegattleden en de finish van de Sydkustleden. Daarnaast vaart er een ferry tussen het Deense Helsingør en deze Zweedse stad. Veel meer wist ik niet over Helsingborg. En misschien dat de positieve verrassing daarom des te groter was! Helsingborg is gezellig, heeft een schitterende kustlijn en leuke bezienswaardigheden. Ben je benieuwd wat wij allemaal deden tijdens onze tijd in Helsingborg in Zweden? Je vindt het hieronder!

Helsingborg centrum

kärnan helsingborg
De middeleeuwse toren Kärnan is dé eyecatcher in het centrum

Begin van de middag rijden we Helsingborg met de auto binnen. Zonder verwachtingen, maar vol nieuwsgierigheid. We checken in bij V Hotel (een aanrader) en wandelen vanuit het hotel rechtstreeks het centrum in. De ‘grote’ winkelstraat en haar zijstraatjes zijn gezellig druk. De gemoedelijke sfeer past bij de relatief kleine stad (ca. 100.000 inwoners). In en rondom de winkelstraat wisselen winkels en gezellige terrasjes elkaar af.

Middenin het centrum staat dé eyecatcher van Helsingborg: de Kärnan. Deze middeleeuwse toren is het restant van een groot Deens fort. Dit fort hield, samen met fort Kronberg in Helsingør, controle over de toegangsweg tussen Kattegat en Öresund. Vanaf de Kärnan heb je uitzicht over vrijwel het hele stadscentrum van Helsingborg, de Öresund én zie je het Deense Helsingør aan de overkant van het water.

In de avond genieten we van een heerlijke saladebuffet bij Ginger Hälsobar, waarna we nog een wandeling maken over de boulevard.

helsingborg uitzicht
Uitzicht vanaf de Kärnan over het stadscentrum. Aan de overkant van het water ligt Denemarken.

Landborgspromenaden

landborgspromenaden
De Landborgspromenaden laat zien hoe dicht de natuur bij de stad ligt

Vandaag trekken we de wandelschoenen aan en gaan we het buitengebied van Helsingborg verkennen. Na een fijn ontbijt wandelen we naar de toren Kärnan. Hier begint de wandeling ‘Landborgspromenaden’. Deze wandelroute is uitgepijld en overlapt veelal de Skåneleden. De route leidt je door parken, langs enorme villa’s, door het natuurreservaart Pålsjö en eindigt bij Sofiero Slott. Tijdens de wandeling loop je parallel aan het water van de Öresund, waardoor je constant mooie doorkijkjes hebt. Vervolgens liepen we langs het water terug naar het centrum van de stad. In totaal wandelden we ca. 3 uur. Inclusief pauzes, een bezoek aan het Sofiero Slott en een frisse duik in de Öresund biedt de Landborgspromenaden voor een hele dag vermaak.

In de middag genieten we, wederom bij Ginger Hälsobar, van een uitmuntende smoothie bowl!

landborgspromenaden
Tijdens de Landborgspromenaden kom je langs mooie gebouwen
palsjobaden helsingborg
Pålsjöbaden is een heerlijke plaats voor een frisse duik!
smoothie bowl ginger
Een heerlijke, en welverdiende, smoothie bowl

Ferry van Helsingborg naar Helsingør

Op de ferry naar Helsingør

Vandaag vertrekken we weer uit Helsingborg. Na het ontbijt wandelen we nog een stukje door het centrum en het stadspark en verlekkeren we ons nog aan schitterende Zweedse reisboeken in de boekwinkel. Vervolgens rijden we naar de ferry (op slechts 2 kilometer rijden vanaf het centrum) en genieten van de ca. 20 minuten durende overtocht. We laten Helsingborg achter ons en vervolgen onze reis in Denemarken.

Wij hebben enorm genoten van drie dagen in Helsingborg en willen dit echt iedereen aanraden!

Call Now Button