Het Olavspad is een bekende pelgrimstocht in Noorwegen, die loopt van Oslo naar Trondheim. Deze pelgrimsroute was oorspronkelijk alleen geschikt voor wandelaars. Gea van Veen maakte hier echter een fietsroute van en bracht deze uit in een handzame en overzichtelijke fietsgids.
Het Olavspad: in het spoor van Olav de Heilige
Op Het Olavspad reis je in het kielzog van Olav de Heilige, die vroeger bekend stond als Vikingkoning Olav Haraldsson, door de ‘druppel van Noorwegen’. Tijdens deze pelgrimstocht kom je langs diverse historische plaatsen die direct verwijzen naar de Olav. Langs het pad vind je o.a. historische plaatsen als de St. Hallvard Kathedraal, Granavollen, Hamardomen en Dale-Gudbrands Gard. Daarnaast zijn er langs de route veel waterbronnen, genoemd naar St. Olav, die bekend staan om hun genezende werking. Als je Het Olavspad gaat fietsen kun je kiezen tussen de oostelijke en de westelijke route, die weer samenkomen in Lillehammer.
De oostelijke route
De oostelijke route is de weg die de middeleeuwse pelgrims namen. Je komt langs historische plekken als de middeleeuwse kerk van Skedsmo, de enorme grafheuvel van Raknehaugen, het plaatsje Eidsvoll en Hamar. De route wordt daarnaast gekenmerkt door door een natuurroute vol bergen, bossen, meren en boerenland.
De westelijke route
Als je de westelijke route neemt, volg je de oude koningsweg door de bossen naar het Tyrifjord. Je fietst langs vruchtbare landbouwgronden naar de hooggelegen zusterkerken van Granavollen. Dit gebied wordt het ‘Toscane van het noorden’ genoemd. Vervolgens daal je af naar Mjøsa, het grootste meer van Noorwegen, vanwaar je verder naar Lillehammer fietst.
Vanaf Lillehammer, waar de routes samenkomen, gaat het pad het dal van Gudbrand – Gudbrandsdalen – in. Deze vallei heeft een mooi landschap, dat varieert van oeroude bossen tot kleine gezellige dorpjes. Na het Gudbrandsdal fiets je naar de hoogvlaktes van Dovrefjell, en vervolgens via Trondelag en het Trondheimfjord naar de eindbestemming in Trondheim: de Nidaros kathedraal.
Nidaros Kathedraal in Trondheim
Trondheim (of Nidaros zoals de stad vroeger heette) was in de middeleeuwen het belangrijkste bedevaartsoord in Noord-Europa. De Nidaros Kathedraal, dat over het graf van St. Olav was gebouwd, was een belangrijke bestemming voor pelgrimages. In de middeleeuwen werd de zilveren kist met het stoffelijk overschot van St. Olav op het hoofdaltaar van de kathedraal geplaatst. Tijdens de reformatie werd de kist echter naar Denemarken vervoerd om er zilveren munten van te maken. De resten van St. Olav werden op een geheime plaats in de kathedraal begraven. Tot op de dag van vandaag weet niemand precies waar.
Fietsgids ‘Het Olavspad’
Gea van Veen schreef een uitgebreide, Nederlandstalige fietsgids van Het Olavspad. De fietsgids is in full color, rijk geïllustreerd en bevat o.a.:
- Drie extra fietsroutes
- Kaartjes van de hele route (1 : 50.000)
- Stadsplattegronden (1 : 25.000)
- Hoogteprofielen
- Achtergronden bij de bezienswaardigheden
- Accommodaties, fietsenmakers, (outdoor)winkels en horeca
- Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen
Bovendien is de fietsgids praktisch in gebruik. Het formaat past in een stuurtas of in de kaarthoes er bovenop, en de spiraalrug zorgt ervoor dat je onderweg makkelijk de bladzijden kan omslaan.
Wil je zelf deze pelgrimsroute fietsen? Bestel de uitgebreide fietsgids.