kopenhagen denemarken nyhavn

Kopenhagen: alles wat je moet weten over de hoofdstad van Denemarken

Kopenhagen Denemarken

Kopenhagen, de hoofdstad van Denemarken, is een stad die mij altijd blijft verbazen. Telkens als ik de stad bezoek vind ik weer nieuwe bezienswaardigheden, winkeltjes, koffietentjes, restaurantjes en rustige wijken waar je heerlijk doorheen kunt struinen. Welke jaargetijde het ook is, Kopenhagen is in elk seizoen de moeite waard. In de lente als alles in de straten weer tot leven komt, in de zomer als de stad volop bruist, in de herfst als de herfstkleuren de stad een extra dimensie geven en zelfs in de winter als het buiten koud is maar de gezelligheid binnen te vinden is. Ik kan een bezoek aan Kopenhagen in Denemarken iedereen aanraden. Alles over Kopenhagen en haar bezienswaardigheden vind je hieronder!

Inhoudsopgave

Kopenhagen: de hoofdstad van Denemarken
Bezienswaardigheden in Kopenhagen Denemarken
Fietsen in Kopenhagen
Hotels in Kopenhagen
Vegetarische Restaurants in Kopenhagen
Het weer in Kopenhagen
Reizen naar Kopenhagen

Kopenhagen: de hoofdstad van Denemarken

Kopenhagen is de hoofdstad van Denemarken en de grootste stad van het land. Het ligt aan de Oostzee en is een belangrijk cultureel, economisch en politiek centrum van Noord-Europa. Kopenhagen is bekend om zijn historische gebouwen, zoals het prinsenhuis Amalienborg en Rosenborg Slot, en zijn vele musea, zoals het Deens Nationaal Museum. Bovendien zijn bezienswaardigheden als Nyhavn, pretpark Tivoli en de brouwerij van Carlsberg écht een bezoek waard. En alsof dat nog niet genoeg is heeft Kopenhagen ook veel groen en prachtige parken. Kortom, een stad waar je echt een paar dagen voor uit moet trekken om hem goed te verkennen. Dat kan te voet, met het openbaar vervoer, maar ook heel goed met de fiets. Kopenhagen heeft namelijk echt een fietscultuur en is een van de meest fietsvriendelijke steden ter wereld.

Bezienswaardigheden in Kopenhagen Denemarken

#1 Nyhavn

Nyhavn is de oude haven van Kopenhagen. De haven wordt gekenmerkt door de kleurrijke gebouwen. Tegenwoordig vind je in Nyhavn met name restaurants, cafés en (tipje) een heerlijk ijssalon. Nyhavn is vooral bij toeristen erg populair.

kopenhagen denemarken nyhavn
Het bekende Nyhavn in Kopenhagen

#2 Tivoli

Tivoli is het op één na oudste pretpark van Denemarken en het op drie na oudste pretpark ter wereld. Het park ligt middenin het centrum van Kopenhagen en is eigenlijk veel meer dan een pretpark. Hier vind je o.a. attracties, goede restaurants en een concertpodium. Het is een populaire park bij zowel toeristen als de lokale bevolking.

tivoli kopenhagen
Tivoli is één van de oudste pretparken ter wereld en ligt in het centrum van Kopenhagen

#3 De Kleine Zeemeermin

Een beeld van een meisje dat als een zeemeermin op een rots zit. Het beeld is geïnspireerd op een verhaal van Hans Christian Andersen en is een van de bekendste bezienswaardigheden van Kopenhagen.

kleine zeemeermin
De Kleine Zeemeermin in Kopenhagen

#4 Slot Christiansborg

Dit is de officiële residentie van het Deense parlement en de regering.

#5 Het Koninklijk Paleis Amalienborg

De residentie is van het Deense koningshuis. Een prachtig paleis dat bestaat uit vier gebouwen.

amalienborg kopenhagen
Het koninklijk paleis Amalienborg bestaat uit 4 gebouwen rondom een plein

#6 Rosenborg Slot

Eeen stadspaleis uit 1607 in Renaissance-stijl. Het ligt in het stadspark Østre Anlæg. Hier vind je een collectie van koninklijke juwelen, kunstwerken en historische voorwerpen.

rosenborg slot kopenhagen
Rosenborg Slot is de moeite waard voor een bezoek. Is het mooi weer? Dan zijn de tuinen heerlijk om even bij te komen!

#7 Kongens Have

Een historische tuin in het centrum van Kopenhagen met prachtige bloemenperken, fonteinen en een kasteel.

#8 Carlsberg Brouwerij

Carlsberg is een grote bierbrouwerij. In 2019 stonden ze zelfs op de vierde plaats wereldwijd. De twee belangrijkste biermerken zijn Tuborg en Carlsberg. De brouwerij ligt net buiten het absolute centrum van Kopenhagen en is de moeite waard voor een bezoek!

#9 Strøget

Deze winkelstraat is het ‘winkelhart’ in het centrum van Kopenhagen. Strøget is een lange winkelstraat waar je werkelijk alles vindt! Van bekende modemerken tot ‘budgetwinkels’.

Strøget
Strøget is de grootste en bekendste winkelstraat van Kopenhagen (en misschien wel van Denemarken)

#10 Het Nationaal Museum van Denemarken

Een van de oudste musea van Denemarken. Het museum biedt een overzicht van de Deense cultuurgeschiedenis vanaf de prehistorie tot nu.

#11 De Ronde Toren

Een van de oudste gebouwen in Kopenhagen, gebouwd in de 15e eeuw. Het biedt een prachtig uitzicht over de stad.

#12 Ny Carlsberg Glyptotek

Een museum voor beeldhouwkunst met een grote collectie van antieke beelden, zoals Egyptische en Griekse sculpturen, en werken van Deense en Europese kunstenaars uit de 19e eeuw.

#13 De Botanische tuin

Een prachtige tuin met een grote collectie van planten uit de hele wereld.

#14 Kathedraal van onze Lieve Vrouw

De hoofdkerk van de Rooms-katholieke Kerk in Kopenhagen, gebouwd in de 19e eeuw in neogotische stijl. Het is een prachtig gebouw met een indrukwekkende architectuur en een rijke historie.

#15 De autonome wijk Christiania

Een unieke en controversiële wijk in Kopenhagen, die bekend staat om zijn alternatieve levensstijl en gemeenschap. Het is een autonome wijk die zich heeft ontwikkeld op een oud militair terrein en wordt geleid door een gemeenschapsraad. Veel bezoekers zijn geïnteresseerd in de street art en de markt waar handgemaakte producten verkocht worden.

Fietsen in Kopenhagen

Kopenhagen is een échte fietsstad. Denken wij in Nederland vaak dat Amsterdam de fietshoofdstad van de wereld is? Daar denken ze in Denemarken helemaal anders over. En misschien niet helemaal onterecht. In Kopenhagen lijkt het wel of iedereen fietst! Bovendien is de fietsinfrastructuur in de stad erg goed. Zowel in het absolute centrum als in de buitenwijken vind je goede, brede fietspaden. Zo kun je de stad goed en veilig op de fiets verkennen. Dat raden we dan ook zeker aan!

Fietsen huren Kopenhagen

Wil jij Kopenhagen op de fiets verkennen maar heb je geen fiets bij? Dan kun je deze huren bij lokale fietsverhuurders. Hieronder vind je enkele adressen:

fietsen in kopenhagen
Fietsen in Kopenhagen is een leuke en actieve manier om de stad te verkennen

Hotels in Kopenhagen

Budgethotels

Middenklasse & luxe hotels

Vegetarische restaurants in Kopenhagen

Kopenhagen heeft een hippe eetcultuur. ’s Werelds beste restaurants (Geranium was het beste restaurant ter wereld in 2022) bevinden zich in Kopenhagen. Maar daarnaast zijn er nog heel veel andere, en iets minder prijzige, restaurants in Kopenhagen. Hieronder vind je enkele goede en laagdrempelige vegetarische restaurants in Kopenhagen.

  • 42 Raw: gespecialiseerd in raw food gerechten. Het restaurant biedt een menu met verse, gezonde gerechten en een sfeervolle setting.
  • The Green Kitchen: richt zich op biologische en seizoensgebonden gerechten.
  • Café N: een vegetarisch restaurant in Kopenhagen, met een focus op gezonde en verse gerechten.
  • Kødbyens Fiskebar: gespecialiseerd in visgerechten. Het restaurant biedt een menukaart met vegetarische opties.
  • Soulmama: een focus op gezonde en verse gerechten. Het restaurant biedt een menukaart met diverse gerechten en een gezellige sfeer.
  • Grod: gespecialiseerd in traditioneel Deens eten maar dan vegetarisch. Het serveert onder andere vegetarische smørrebrød en gezonde salades.
  • Greenburger: gespecialiseerd in burgers en andere fastfood gerechten. Het biedt een scala van vegetarische opties, inclusief een veganistische optie.
  • Morgenstedet: focus op gezonde en verse gerechten. Het serveert een scala van gerechten van biologische ingrediënten en heeft ook een veganistische optie.
  • Vegetarisk Slagter: produceert en verkoopt vegetarische vleesvervangers. Het biedt een scala van gerechten met deze vleesvervangers, inclusief een veganistische optie.

Het weer in Kopenhagen

Zoals in de inleiding al aangegeven heeft Kopenhagen in elk seizoen van het jaar haar charme. Met een gematigd zeeklimaat. De zomers zijn doorgaans warm en zonnig, met temperaturen tussen de 20-25 graden. De winters zijn mild (tenzij de wind uit het oosten komt) en vaak nat. De temperaturen liggen gemiddeld tussen de 0-5 graden. Met een snijdende wind uit het oosten kan het echter ook flink vriezen in de winter! In het voorjaar en de herfst variëren de temperaturen tussen de 5-15 graden. Deze jaargetijden zijn vaak wisselvallig met zonnige en regenachtige dagen.

Reizen naar Kopenhagen

Hoe reis je nu comfortabel, eenvoudig en duurzaam naar Kopenhagen? Hieronder vind je hoe je naar Kopenhagen kunt reizen.

Stedentrip Kopenhagen met de trein

De meest duurzame manier om naar Kopenhagen te reizen is met de trein. Vanuit Nederland hoef je enkel in Osnabrück en Hamburg over te stappen om naar Denemarken te reizen. Vanaf Utrecht Centraal reis je in ca. 11-12 uur per trein naar Kopenhagen. Wil je een tussenstop maken? Dan is Hamburg een leuke stad!

Met de auto naar Kopenhagen

Ga je met de auto naar Kopenhagen? Dan kun je over de bruggen van Denemarken rijden (ca. 930 km) of je neemt onderweg de veerboot van Puttgarden naar Rødby (ca. 797 km). Houd er wel rekening mee dat er in het hoogseizoen lange wachttijden kunnen zijn bij de veerboot!

Vliegen naar Kopenhagen

Het vliegtuig is de snelste manier om naar Kopenhagen te reizen, maar het heeft ook de grootste impact op het milieu. Er zijn verschillende vliegmaatschappijen die dagelijks naar vanuit Nederland of België naar Kopenhagen vliegen.

Call Now Button