vakanties lapland zweden noorderlicht

Vakanties Lapland in de winter | Finland, Zweden & Noorwegen

Lapland. Het noorden van Scandinavië laat in de zomer de ongerepte natuur en wildernis zien. Groene bomen, grijze rotsen en blauwe meren geven het landschap een blos op de wangen. Maar als de dagen korten en koning winter zijn intrede doet, wordt de natuur bedekt met sneeuw en ijs. Je vindt dan alle kleuren wit in Lapland. Of je nu naar Fins, Zweeds of Noors Lapland gaat. De zon kust de horizon, verspreidt een prachtig licht overdag en gaat vervolgens weer onder. De houten hutten, naaldbomen, rendieren en het Noorderlicht maken het plaatje compleet. Lapland vakanties in Finland, Zweden en Noorwegen zijn indrukwekkend. Een must-do voor iedereen die van natuur, sneeuw en Scandinavië houdt.

Waar op vakantie in Lapland?

Lapland is geen land. Anders dan de naam doet vermoeden. Het is een geografisch gebied, dat zich uitstrekt over 4 landen: Finland, Zweden, Noorwegen en Rusland. Wij focussen ons hier op Lapland in Scandinavië. Daarom behandelen we Russisch Lapland hier niet.

Lapland in Finland

Het deel van Lapland in Finland is een bijzonder gebied. In het dunbevolkte noorden van Finland – dat vrijwel helemaal Lapland is – regeert de natuur. Niet de mensen zijn in de meerderheid (ca. 180.000), maar de rendieren (ca. 200.000). Van de 180.000 inwoners die in Fins Lapland wonen, behoren er ongeveer 6.000 tot de traditionele Sami. Rovaniemi – de hoofdstad van Fins Lapland – heeft ca. 35.000 inwoners. De totale oppervlakte van Fins Lapland is ruim 100.000 km2.

Fins Lapland is bovendien bekend vanwege haar ontelbare sauna’s, ‘popcorn bomen’ en de plaats waar de enige echte Kerstman woont. Op ca. 10 kilometer van Rovaniemi vind je Santa Claus Village. Fins Lapland is wat bekender en toeristischer dan Zweeds en Noors Lapland.

vakanties lapland finland uitzicht
Uitzicht over Fins Lapland bij Levi

Lapland in Zweden

Lapland in Zweden is in absolute grootte net wat groter dan Fins Lapland: 109.700 km2. Waar in Finland echter ongeveer de helft van het land uit Lapland bestaat, is dit in Zweden ongeveer een kwart. In Zweeds Lapland wonen ongeveer 100.000 mensen, waarvan 20.000 Sami. De bekendste stad in Zweeds Lapland is Kiruna (ca. 23.000 inwoners).

Zweeds Lapland is wat puurder, persoonlijker en kleinschaliger. In Zweeds Lapland vind je het wereldberoemde ijshotel, maar ook het bekende Laponia. Dit gebied staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Niet alleen de uitgestrekte natuur, het noorderlicht en de middernachtzon, maar ook de unieke manier van leven zorgde ervoor dat Laponia op deze lijst kwam.

vakanties lapland zweden
Kijken over de heuvels van Zweeds Lapland

Lapland in Noorwegen

Noors Lapland is een buitenbeentje. Het Lapland in Noorwegen wordt niet gekenmerkt door uitgestrekte witte sneeuwvlakten, grote bosgebieden en bevroren meren. In Noorwegen vind je besneeuwde fjorden, ruige rotspartijen en verdwaalde eilandjes. Bovendien heeft Noors Lapland minder sneeuwzekerheid vanwege het zeeklimaat.

Met ongeveer 65.000 inwoners is Tromsø de grootste stad van Noors Lapland. Andere bekende steden en gebieden zijn Karasjok, Hammerfest en de Noordkaap. In Noorwegen wonen veruit de meeste mensen die behoren tot de oorspronkelijk Sami bevolking: ca. 50.000.

noors lapland tromso noorderlicht
Noors Lapland: fjorden, ruig landschap en Noorderlicht

Vakanties Lapland: het Noorderlicht

Heb je besloten dat je de oversteek van Duitsland naar Denemarken met de ferry gaat maken? Dan hebben wij een aantal goede tips voor je. Met deze tips ga jij goed voorbereid op pad:Heb jij het Noorderlicht altijd al eens willen zien? De groene, paarse en rode golven die dansen door de koude lucht zijn tijdens het Noorderlicht de hoofdrolspelers van een indrukwekkende lichtshow. Lapland is bij uitstek een gebied om het Noorderlicht te bekijken. In het noorden is de kans namelijk het grootst om dit te zien. In combinatie met kou en een heldere nacht vergroten je kansen aanzienlijk. Dus ga je in de winter naar Lapland? Zorg dat je stand-by staat. Wil je meer weten over het Noorderlicht? Lees dan onze blog ‘Wat is het Noorderlicht?’.

noorderlicht zweden
Het Noorderlicht in Zweeds Lapland

Activiteiten vakanties Lapland

Vakanties in Lapland geven je de mogelijkheid tot het doen van activiteiten die je maar op weinig andere vakantiebestemmingen kunt ondernemen. Wat dacht je bijvoorbeeld van langlaufen, rendiersafari’s, huskytochten, ijsvissen en overnachten in een ijshotel? Hieronder vind je enkele leuke activiteiten voor jouw vakantie in Lapland.

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is een fantastische manier om te genieten van de rust en schoonheid van Lapland. Het is bovendien een eenvoudige activiteit. Tijdens het sneeuwschoenwandelen kom je op plaatsen die je normaal te voet of op ski’s niet kunt bereiken. Het is een mooie manier om de met sneeuw bedekte bossen, moerassen, meren en heuvels van Lapland te verkennen. De laag sneeuw kan niet dik genoeg zijn. Dankzij de vorm van een sneeuwschoen zak je niet weg in de sneeuw.

Langlaufen

Langlaufen is een activiteit die je perfect in Lapland kunt doen. Er zijn maar weinig – of misschien wel geen – gebieden in Europa die je zo’n uitgebreid netwerk van langlaufloipes voor kunnen schotelen. Je bent fysiek bezig, geniet van de stilte en komt op prachtige ongerepte stukjes natuur. Soms is het mogelijk om ‘s avonds te langlaufen. Hierdoor vergroot je je kans om een glimp van het Noorderlicht op te vangen, terwijl jij op je langlaufski’s staat.

Huskysafari

Zie jij jezelf wel op een slee zitten die getrokken wordt door Huskyhonden? Dan is een huskysafari is een prachtige ervaring. Je voelt de spanning als de honden je in een snel tempo door het adembenemende Lapse landschap trekken.

huskysafari
Met husky’s door de prachtige natuur van Lapland

Sneeuwscooter

Wil jij het gevoel hebben alsof je door Lapland ‘vliegt’? Met een sneeuwscooter op open sneeuwvelden kom je aardig in de buurt bij dit gevoel. Door de lokale bevolking wordt de sneeuwscooter in de winter vaak gebruikt als vervoersmiddel. Ook door rendierhouders wordt de sneeuwscooter vaak ingezet om de rendieren bij elkaar te houden.

Rendiersafari

Tijdens een rendiersafari ga je met een slee en rendieren op pad. Je maakt een tocht door de Lapse wildernis. Onderweg leer je veel over de rendieren, rendierhouders en tradities rondom rendieren. Leuk, interessant en nergens anders in Europa te vinden.

Rendier in de sneeuw

Noorderlicht

Het Noorderlicht zien is een onvergetelijke ervaring. Lapland is een perfecte regio om dit indrukwekkende natuurfenomeen te zien.

noorderlicht

IJsvissen

Wil jij ervaren hoe het is om midden op een bevroren meer te vissen? Breek het ijs en ga ijsvissen. Kruip na afloop lekker dicht bij de kachel of het kampvuur om weer op te warmen. Visje erbij?

IJshotel

Het IJshotel in Jukasjäarvi is een begrip in Zweeds Lapland. Elke winter wordt dit prachtige hotel opnieuw gebouwd door ijskunstenaars. Dat betekent ook dat er elke winter een uniek ‘IJshotel’ is. Ben je in Zweeds Lapland? Dan is dit bijna een must. Of je er graag wil slapen is aan jou, maar je moet het op zijn minst gaan bekijken.

Wanneer is de beste reisperiode voor vakanties Lapland?

De winter is een (uiteraard) dé periode om winters Lapland te bezoeken. Vooral de maanden december, januari, februari en maart zijn populair. In deze maanden is er meer dan voldoende goede sneeuw en is de kans groter dat je het Noorderlicht spot. Houd er in december wel rekening mee dat de dagen dan het kortst zijn. Tijdens de poolnacht komt dan de zon zelfs helemaal niet op. Wil je wat zien overdag? Dan raden we je aan om eind januari of in februari naar Lapland af te reizen.

Hoe kun je naar Lapland reizen?

Naar Lapland reizen in de winter is het eenvoudigste per vliegtuig. Het is mogelijk om vanuit Amsterdam rechtstreeks naar Fins Lapland, Zweeds Lapland én Noors Lapland te vliegen. Meer informatie hierover vind je hier.

Call Now Button