malmö stortorget

Malmö in Zweden: 10 bezienswaardigheden en tips

Malmö – de op twee na grootste stad van Zweden – heeft veel mooie bezienswaardigheden. Het is dan ook bij uitstek een stad voor een verrassende stedentrip. De stad heeft een compact centrum, rustige parken, veel water en groen, moderne architectuur en mooie uitzichten. Bovendien zie je vanaf Malmo de hoofdstad van Denemarken liggen: Kopenhagen. Wil jij weten wat er te doen is in Malmö? Wij zetten 10 leuke bezienswaardigheden en tips voor je op een rijtje. Van culturele hoogtepunten tot kleurrijke tuinen.

#1 Turning Torso

Malmö bezienswaardigheden turning torso
De Turning Torso is één van de bekendste bezienswaardigheden van Malmö

De Turning Torso is één van de bekendste bezienswaardigheden van Malmö. Lange tijd was deze toren in Malmö met haar 190 meter het hoogste gebouw van Scandinavië. Sinds 2021 is het, na de Karlatornet in Göteborg (245 meter), het op één na hoogste gebouw van Scandinavië. De typische gedraaide vorm van de Turning Torso torent nog altijd hoog boven Malmö uit. Het gebouw is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Hij baseerde het ontwerp van de Turning Torso op een beeld dat hij eerder maakte: The Twisting Torso. Dit beeld heeft de vormen van een draaiend lichaam. Het gebouw heeft 54 verdiepingen en draait van beneden tot boven precies 90°. In het gebouw zijn kantoorpanden, een conferentiecentrum en luxe woonappartementen.

Leuk weetje: de Turning Torso staat middenin de wijk Västra Hamnen. Dit is de eerste CO2-neutrale wijk van Europa. Alle energie wordt hier opgewekt door wind-, zonne- en waterenergie. De wijk ligt aan de Öresund (vanaf hier zie je ook de Öresundbrug) en is autovrij! Een aanrader om wandelend te verkennen.

#2 Stortorget

Malmö bezienswaardigheden Stortorget
Stortorget is het grote marktplein van Malmö

Stortorget is het grote historische marktplein van Malmö. Het is in 1540 aangelegd, en is het grootste en oudste plein van Malmö. Het plein was vroeger dé plek voor grote markten, maar tegenwoordig wordt het vaker gebruikt voor evenementen, zoals het Malmö-festival. Rondom het plein staan veel oude, karakteristieke gebouwen. Zo vind je hier het historische stadhuis, Kocksa Huset, de oudste apotheek (Lejonet) en het hoofdkwartier van de provinciale regering van Skåne län. In het midden van het Stortorget staat een groot ruiterstandbeeld van koning Karl X Gustav. Hij veroverde de voormalige Deense provincies Skåne, Blekinge en Halland en voegde deze toe aan het Zweedse rijk.

#3 Malmöhuss slott

Malmö bezienswaardigheden malmöhus slott
Malmöhuss Slott

Het Malmöhuss slott (fort Malmöhus) ligt net buiten het historische centrum van Malmö. Het fort, dat het oudste bewaard gebleven renaissancekasteel in Scandinavië is, grenst aan het Kungsparken en Slottsträdgården. Vroeger woonden de Deense koningen tijdens hun bezoeken aan Malmo in fort Malmöhus. In de 18e eeuw verloor het fort zijn betekenis. In de periode 1828-1909 werd voormalige fort als gevangenis gebruikt.

Tegenwoordig vind je het natuurhistorisch museum, Scandinavische kunsttentoonstellingen en een verscheidenheid aan tijdelijke tentoonstellingen in het Malmöhuss slott. Met één toegangsticket heb je toegang tot alles.

#4 Malmö Chokladfabrik

Malmö chokladfabrik
In de Malmö Chokladfabrik wordt al sinds 1800 chocolade gemaakt

Als het woord ‘chocolade’ valt willen we meer weten. Als het woord ‘chocoladefabriek’ willen we er álles over weten. In de Malmö Chokladfabrik wordt al sinds 1800 chocolade gemaakt. Ze hechten hier veel belang aan duurzaamheid, fairtrade en biologische producten. Je kunt het chocolademuseum bezoeken of een chocoladeproeverij doen (vooraf reserveren). Het is ook erg leuk om een bezoek te brengen aan het historisch boetiekje (Möllevångsgatan 32B) waar ze de chocolade verkopen. Als het aan ons ligt is dit de lekkerste onder de bezienswaardigheden van de stad 😉

#5 Lilla Torg

lilla torg malmo
Lilla Torg (klein plein) is het kleine, historische marktplein in Malmö

Lilla Torg (klein plein) is het kleine, historische marktplein in Malmö. Het pleintje ontstond rond 1590 (50 jaar na Stortorget), omdat de markt zo groot was geworden dat Stortorget te klein was geworden. Lilla Torg is geplaveid met natuursteen en wordt omringd door oude huizen, kleine winkeltjes en horecagelegenheden. Dit plein is erg sfeervol en gezellig. Het is niet voor niets een populaire ontmoetingsplaats voor jong en oud. Vooral op de warme zomerdagen bruist Lilla Torg.

#6 Gamla Väster

Gamla Väster
Gamla Väster is een schilderachtig straatje in de oude binnenstad van Malmo

Gamla Väster is een schilderachtig straatje in de oude binnenstad van Malmö. Het straatje ligt tussen Stortorget en Kungsparken. In Gamla Väster vind je veel kleine, historische gebouwen waarin architecten, kunstgalerijen, reclamebureaus en cafés zich hebben gevestigd. Een aanrader om eens doorheen te wandelen en etalages te kijken!

#7 Malmö Rådhus

Het Malmö Rådhus is het historische stadhuis van Malmo. Het stadhuis werd gebouwd in een periode dat Malmö één van de grootste steden van Scandinavië was (1544-1547). In 1860 kreeg het stadhuis zijn huidige gevel in Hollandse renaissancestijl. Het gebouw heeft twee verdiepingen en was het grootste stadhuis dat in de 16e eeuw werd gebouwd. Helaas is Malmö Rådhus niet toegankelijk voor publiek. Vanaf Stortorget is het echter wel de moeite om, met een koffie in de hand, het gebouw eens rustig te bekijken.

#8 Slottsträdgården

slottsträdgården malmo
slottsträdgården malmo
Als je een liefhebber bent van planten en bloemen is Slottsträdgården een must

Dit is één van de minder bekende pareltjes onder de bezienswaardigheden van Malmö. En mede daarom extra leuk om te bezoeken! Slottsträdgården is een kasteeltuin achter het fort Malmöhus. Als je een liefhebber bent van bloemen en planten is dit een must! In Slottsträdgården worden veel verschillende gewassen en sierplanten verbouwd. De hele kasteeltuin is opgedeeld in kleinere tuinen, zoals de moestuin, boomgaardtuin, rozentuin, vaste plantentuin en de Japanse tuin. Er is ook een kasteeltuincafé (Slottsträdgårdens Kafè). Een erg leuke plek om te lunchen of te genieten van een heerlijke fika met koffie/thee en een lekker gebakje.

Slottsträdgården is het hele jaar door geopend. Het café in de kasteeltuin is alleen van maart/april tot eind oktober open.

kasteeltuincafé slottsträdgården
Er is ook een kasteeltuincafé in het Slottsträdgården

#9 Ribersborg Strand

Wil je een dagje ontspannen op het strand? Of ga je liever wandelen door de duinen? Vlakbij het centrum van de stad vind je Ribersborg Strand. Je wandelt in slechts 20 minuten van hartje centrum naar het strand. Een bijzondere ervaring en een échte aanrader. Het zandstrand ligt aan de Öresund, waarin je op een warme dag prima af kan koelen. Ook voor kinderen is dit zeer geschikt en erg leuk! Bij het Ribersborg Strand vind je ook diverse horecagelegenheden.

#10 Stadsbibliotheek van Malmö

stadsbibliotheek
De stadsbibliotheek is de moeite waard om doorheen te wandelen

In de stadsbibliotheek van Malmö wordt moderne en historische architectuur heel mooi gecombineerd. De moderne kant van de bibliotheek is gemaakt van glas, en het historisch deel is nog het kasteel dat het ooit was. De stadsbibliotheek van Malmo veel prijzen gewonnen. Het is de moeite waard om hier eens doorheen te wandelen. Ook al kun je de meeste boeken waarschijnlijk niet lezen 🙂

Wil je zelf Malmö bezoeken? Deze hotels raden wij je aan! Wil je Malmö bezoeken als onderdeel van een fietsvakantie in Zweden? Onze fietsvakanties Sydkustleden, Rondje Öresund en Malmö-Göteborg komen door Malmö.

Call Now Button