Mjølkevegen fietsvakantie noorwegen

Mjølkevegen Grand Tour | Fietsvakantie Noorwegen | Trektocht | 8 dagen | v.a. € 1.499 p.p.

De Mjølkevegen is een indrukwekkende fietsroute in Noorwegen. Fietsend op de Mjølkevegen ga je terug in de tijd. Je fietst over gravelwegen die de boerderijen met elkaar verbindt waar de koeien gemolken werden en vanwaar de melk verder Noorwegen in werd getransporteerd. Tegenwoordig is het nog een van de grootste overgebleven landbouwgebieden die nog steeds actief is in Noorwegen. En alsof dit nog niet genoeg is, ligt deze route ook nog eens in het prachtige nationale park Jotunheimen. Dit ruige berggebied waar de fietsroute doorheen loopt zorgt voor prachtige uitzichten onderweg. De route zelf is overigens een vriendelijk fietsterrein. Met de onverharde wegen en de koeien, geiten en schapen die vrij rond grazen is dit een prachtige fietservaring in Noorwegen.

Wil jij een totaalbeleving op de Mjølkevegen? Dan is de Grand Tour jouw reis. Deze 8-daagse fietsvakantie laat je alle hoogtepunten van de Mjølkevegen zien. Van de bosrijke Lemonsjøen in het noorden, via de hoogste bergketen van Noorwegen (Jotunheimen), naar het meer bewoonde en gecultiveerde zuidelijke deel. De route is ongeveer 250 km.

Hoogtepunten Mjølkevegen 

  • Nationaal park Jotunheimen
  • Fiets door prachtige berglandschappen
  • Gezellige berghutten met goed lokaal eten
  • Lokale zomerboerderijen
  • Spectaculaire uitzichten

Praktisch
Fietsvakantie: Mjølkevegen Grand Tour | Noorwegen
Fietsdagen: 6
Kilometers: ca. 250
Kilometers per dag: 30-60
Reisdata: dagelijks vertrek van 27 juni t/m 7 september 2023 (m.u.v. 25 t/m 28 augustus & 1 t/m 4 september)

Fietsniveau:Gemiddeld

De wegen
De routes gaan vooral over gravelwegen met weinig verkeer.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in goede hotels en hutten, inclusief ontbijt.

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.

Treinreis: 🌳 (242 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (560 kg p.p.)
Vliegreis: 🌳🌳🌳 (640 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata & prijzen

27-06-2023 t/m 24-08-2023         € 1.349,00
29-08-2023 t/m 31-08-2023         € 1.349,00
05-09-2023 t/m 07-09-2023         € 1.349,00

Inclusief
Overnachtingen
Ontbijt
Lunchpakket
Diner
Busvervoer van/naar Oslo
Bagagevervoer
Route-informatie (Engels)
Fietskaarten
Telefonische assistentie
CO2-compensatie
Garantiefonds (á € 7,50 p.p.)
Toeristenbelasting

Exclusief
Reis naar/van Oslo
Overige maaltijden en dranken
Huurfiets (optioneel)
Excursies, entreegelden
Reis- en annuleringsverzekering

Optioneel
Huur e-bike, inclusief reparatieset en slot (8 dagen: € 490 per fiets)
Eenpersoonstoeslag (op aanvraag)

Bijzonderheden
De prijzen voor deze fietsvakantie zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Oslo – Lemonsjøen
Geniet van de reis vanuit de grote stad Oslo naar het landelijke en natuurlijke Valdres en Jotunheimen! De snelbussen brengen je rechtstreeks van de hoofdstad naar het natuurlijke hart van Noorwegen. Onderweg passeer je bergen, valleien, rivieren en prachtige boerderijen. De bussen hebben gratis wifi, stopcontacten met USB-opladers en toiletten.

Overnachting in Lemonsjøen Fjellstue (of gelijkwaardig)

Dag 2: Lemonsjøen – Ruten (ca. 59 km | 705 hm)
De eerste fietsdag! Je fietst vandaag over onverharde wegen door de Murudalen en langs vele sprankelende rivieren zoals de Sjoa en de Muru. Je volgt deels het kleine pad langs de rivier de Espa. De kans dat je onderweg grazende geiten, kippen en andere boerderijdieren tegenkomt is groot op de Mjølkevegen.

Overnachting in Ruten Fjellstue (of gelijkwaardig)

Dag 3: Ruten – Bygdin (ca. 63 km | 870 hm)
Vandaag volg je de ‘Jotunheimvegen’. Je fietst van het bosrijke Espedalen naar de fjells boven de boomgrens bij Jotunheimen. Onderweg passeer je vele zomerboerderijen en volg je het grote meer Vinstra. Aan de horizon zie je de indrukwekkende bergen van Jotunheimen al liggen. En de top van Bithorn.

Overnachting in Bygdin Høifieldhotell (of gelijkwaardig)

Dag 4: Bygdin – Tyinkrysset (ca. 23 km | 400m)
De boot die je over het meer van Bygdin brengt, vertrekt pas vroeg in de middag. Daarvoor kun je je dag ontspannen beginnen met een wandeling naar een van de nabijgelegen toppen. Wandel bijvoorbeeld in 5 kilometer (450 m stijging) naar de top van Synshorn. Aan het begin van de middag neem je de boot over het meer van Bygdin (duur ca. 1,5 uur)

Nadat je Eidsbugarden per boot hebt bereikt, volg je de grindweg naar Tyin langs het grote Tyinmeer. Je kunt een omweg maken naar Koldedalen vanaf het kruispunt bij Tyinholmen. Je komt dan dichter bij iconische bergen als Falketinden, Uranostinden en de indrukwekkende gletsjers. Vanuit Tyin fiets je over de verharde weg naar Tyinkrysset, waar je Filefjellstuene vindt.

Overnachting in Filefjellstuene (of gelijkwaardig)

Dag 5: Tyinkrysset – Syndinstøga (ca. 53 km | 973 hm)
Vanaf Tyinkrysset volg je de hoofdweg en gedeeltelijk de “Koningsweg” naar beneden naar het meer Vangsmjøsa. Vanaf hier volgt je dit prachtige meer langs pittige hellingen totdat je weer moet klimmen om het Syndinplateau en Syndinstøga te bereiken op ongeveer 1000 m boven de zeespiegel. Dit stuk is het meest uitdagende deel van de Mjølkevegen.

Overnachting in Syndinstøga (of gelijkwaardig)

Dag 6: Syndinstøga – Vaset (ca. 29 km | 423 hm)
Er wacht vandaag een kortere dag en een levendigere regio met veel zomerboerderijen, hutten en boerderijdieren op of langs de grindwegen. Je bereikt vandaag de Vaset-regio – een zeer populaire huttenregio onder de Noren.

Overnachting in Gomobu (of gelijkwaardig)

Dag 7: Vaset – Kamben (ca. 35 km | ca. 330 hm)
Vanuit Gomobu volg je vandaag de “Panoramavegen”. Zzoals de naam al zegt met een panoramisch uitzicht over het glooiende en gecultiveerde landschap van de Golsbergen. Tussendoor heb je de kans om een zomerboerderij en het beroemde café Langestølen te bezoeken.

Overnachting in Kamben Lodge (of gelijkwaardig)

Dag 8: Vertrek
Vandaag wordt je naar het busstation in Fagernes gebracht. Vanaf hier neem je de bus terug naar Oslo. De prachtige fietsvakantie over de Mjølkevegen is ten einde.

Call Now Button