odense denemarken sankt knuds kerk

Odense Denemarken

Odense Denemarken: verrassend & veelzijdig

Het is zaterdagmiddag als ik Odense in Denemarken binnenrijd. Tot nu toe reed ik de stad altijd voorbij. Meestal was ik dan onderweg naar Zweden. Maar ergens was ik altijd wel benieuwd naar Odense. De stad die in het midden van het eiland Funen ligt en bekend staat als sprookjesstad. Niet omdat de elven en trollen je hier om de oren vliegen, maar wel omdat dit de stad is waar sprookjesschrijver Hans Christian Andersen opgroeide. En de sprookjes en verhalen gieren nog altijd door de straten van Odense. Ik ben blij dat ik drie dagen de op twee na grootste stad van Denemarken heb ontdekt. Odense is verrassend en veelzijdig. Waarom? Je vindt het hieronder!

Inhoudsopgave

Bezienswaardigheden Odense
Overnachten in Odense
Tip hotel Odense
Aanbiedingen hotels Odense

Bezienswaardigheden Odense

Odense is dé sprookjesstad van Denemarken. En dat merk je ook echt in de stad zelf. Veel bezienswaardigheden verwijzen naar sprookjes en Hans Christian Anders. Door de stad heen is bijvoorbeeld met voetstapjes op de grond een wandelroute uitgezet naar het geboortehuis van de sprookjesschrijver. Maar Odense heeft nog veel meer te bieden! Je vindt er onder andere een gezellig havengebied, een hippe foodhall en diverse andere musea. Hieronder vind je enkele bezienswaardigheden van Odense op een rij.

#1 Hans Christian Andersen Museum

In de zomer van 2021 opende het Hans Christian Andersen Museum in Odense. Een prachtig museum van de buitenkant, en verrassend en indrukwekkend van de binnenkant. Cirkelvormige gebouwen zijn als een ketting aan elkaar geschakeld. Bovenop deze gebouwen vind je een tuin waar je doorheen kunt wandelen, daaronder zijn de tentoonstellingsruimten. Door een omgeving te creëren waarbij architectuur, licht, geluid en beelden de bezoeker constant aanzetten tot het beleven van nieuwe ervaringen, wordt de geschreven wereld van Andersen tot leven gewekt. (Meer informatie: Visit Denmark).

odense denemarken hans christian andersen museum
Het Hans Christian Andersen Museum is al prachtig van de buitenkant
odense denemarken hans christian andersen museum
Door middel van licht, geluid en beelden word je meegenomen in de sprookjes van Hans Christian Andersen

#2 Geboortehuis van Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen groeide op in Odense. In de Munkemøllestræde, dicht bij de Odense kathedraal, de rivier en de sprookjestuin, vind je het kleine gele vakwerkhuis waar Hans Christian Andersen opgroeide. Volg je de voetstapjes die verwerkt zijn in de straten van de stad, dan kom je langs zijn geboortehuis. De sprookjesschrijver groeide hier niet op in rijkdom en weelde, maar in extreme armoede. Zijn verbeeldingskracht was echter onuitputtelijk, wat hem inspireerde voor zijn verhalen en dromen. (Meer informatie: Visit Odense).

odense geboortehuis hans christian andersen
In dit huis groeide Hans Christian Andersen op
odense geboortehuis hans christian andersen
Het is de moeite waard om ook in het museum een kijkje te nemen

#3 Odense ZOO

Odense ZOO opende al in 1930 haar deuren! Het was destijds de eerste particuliere dierentuin in Denemarken. En nog altijd heeft Odense ZOO iets authentieks. Het dierenpark is niet zo groot, maar daarom niet minder leuk. Je kunt dichtbij de dieren komen en alles leren over hoe deze dieren leven in hun eigen leefgebied. Odense Zoo zorgt voor uitstekende leefomstandigheden van hun dieren. Niet voor niets kregen zijn al tweemaal de prijs voor Europa’s beste dierentuin in de categorie kleinere dierentuinen (2013 en 2015).

De dierentuin ligt op slechts 2 kilometer van het centrum van de stad en ligt aan de rivier de Odense. Het is een groene oase in de stadse omgeving.

Een kangoeroe in Odense ZOO

#4 Sankt Knuds Kirke

De Sankt Knuds Kirke, de Domkerk van Odense, staat in het centrum van de stad. De kerk is vernoemd naar Knud de Heilige, koning van Denemarken in de 11e eeuw. De domkerk heeft een gotische bouwstijl met een bakstenen gevel. De bouwen van de kerk duurde ongeveer twee eeuwen! Aan de noordelijke zijde is een kapel te vinden uit de renaissance periode. Het pronkstuk van de kerk is een altaar uit 1521. Dit meesterwerk werd gemaakt door de Duitse houtsnijder Claus Berg. Neem de tijd om dit eikenhouten altaarstuk tot in detail te bestuderen. Het meest bezochte deel van de kerk is de crypte. Hier vind je relieken van Knud de Heilige en zijn broer.

De Sankt Knuds Kerk
Sankt Knuds Kerk Odense
De Sankt Knuds Kerk in Odense Denemarken vanaf het park aan de achterzijde

#5 Openluchtmuseum ‘Het Funense Dorp’

‘Het Funense dorp’ (Den Fynske Landsby) is een openluchtmuseum op ca. 4 kilometer van het centrum van Odense. Dit historische museum laat je zien hoe er vroeger werd geleefd op het platteland van Funen. Een prachtig museum dat inspireert om dichter bij de natuur en duurzaam te leven. Meer informatie vind je hier.

Het openluchtmuseum in Odense is een aanrader

#6 Stadhuis van Odense

Het nieuwe stadhuis van Odense is relatief nog niet zo oud. In 1880 werd gestart met de bouw van het stadhuis. Deze werd echter pas in 1955 opgeleverde. Dat kwam mede doordat de bouw tijdens de Tweede Wereldoorlog even stil lag. Het Italiaans-gotisch geïnspireerde stadhuis ligt middenin het centrum van de stad.

Het stadhuis van Odense

#7 Odense Haven

De haven van Odense is niet zo groot, maar wel erg leuk om doorheen te wandelen. Hier vind je onder andere het cultureel centrum Nordatlantisk Hus, restaurant Nordatlanten en een prachtige muurschildering van een vis. En bovendien kun je in het havengebied zwemmen in het Havnebad. Hier kunnen ca. 300 mensen zwemmen en is gratis toegankelijk (vol is vol).

odense denemarken haven
De gezellige haven van Odense

#8 Storms Pakhus Street Food

Houd je van een hippe omgeving, street food, een lekker drankje en gezelligheid? Dan zit je bij Storms Pakhus goed. Storms Pakhus is een foodhall waar je kunt genieten van veel verschillende lokale eettentjes. Een perfecte plek om einde van de middag neer te strijken en te genieten van een craft biertje, lekker eten en muziek.

storms pakhus odense
Eten en een drankje bij Storms Pakhus Street Food

#9 Kunstmuseum Brandts

Wil je je onderdompelen in, met name moderne, kunst? Kunstmuseum Brandts is dan een aanrader. Het museum is niet overdreven groot en is gevestigd in een prachtig, modern gebouw. In het museum vind je 250 jaar aan kunstgeschiedenis onder één dak. Wil je weten wat voor tentoonstellingen er nu te zien zijn? Kijk dan op de website van het museum.

Kunstmuseum Brandts heeft zowel wisselende als vaste tentoonstellingen

#10 Møntergården Museum

Het Møntergården museum vertelt verhalen over vroeger. Van historische gebeurtenissen tot persoonlijke verhalen van historische figuren over hoe zij leefden. Van de oudste Deen, tot Koning Knud en de arme Ane Kathrine. Voor verhalen van de mensen van Odense en Funen moet je hier zijn. Het hele jaar door vormen de sfeervolle binnenplaatsen en gebouwen het decor voor veel verschillende tentoonstellingen. Laat je inspireren! Kijk voor de huidige tentoonstellingen op de website van het museum.

Het binnenplein van het Møntergården Museum

Overnachten in Odense

Tip Hotel in Odense

Mijn tip voor een hotel in Odense is Comwell H.C. Andersen Dolce by Wyndham Dit prachtige hotel ligt middenin het centrum aan een sfeervol pleintje en op 500 meter van het treinstation. Desondanks is het hier heerlijk rustig. In de lobby van het hotel vind je beelden van Andersens werk. Bovendien is het restaurant, waar je kunt ontbijten en dineren, sfeervol en gezellig.

Comwell H.C. Anders Dolce by Winham
Een prachtig restaurant om te ontbijten en dineren
Call Now Button