öresundbrug

Oresundbrug: de brug van Denemarken naar Zweden

Reis je met de auto of de trein naar Zweden? Dan is één van de mogelijkheden om over de Oresundbrug te rijden. De brug van Denemarken naar Zweden is niet alleen functioneel, maar ziet er ook indrukwekkend en soms zelfs een beetje mysterieus uit. Het is dan ook niet voor niets dat de Oresundbrug centraal staat in de wereldberoemde Netflixserie ‘The Bridge’. Nieuwsgierig? Wij vertellen je alles over deze brug tussen Denemarken en Zweden én waarom dit een leuke manier is om naar Zweden te reizen.

Wat is de Oresundbrug?

Ook in de avond is de brug indrukwekkend

De Oresundbrug verbindt Denemarken en Zweden, en bestaat uit een tunnel én een brug. Maar over welk water gaat de brug van Kopenhagen naar Malmö? De brug overspant de zeestraat ‘Oresund’ op het smalste punt tussen de Noordzee en de Oostzee. Bovendien is de brug een tuibrug. Dit betekent dat het wegdek met spankabels (tuien) direct aan de pylonen (hoge pilaren) vastzitten. De brug heeft een lengte van 7.845 meter en is dubbeldeks. Het bovenste dek is voor gemotoriseerd vervoer en over het onderste dek loopt een spoorlijn. De brug kostte ongeveer 4 miljard euro.

Geschiedenis van de Oresundbrug

De realisatie van de Oresundbrug startte in 1995. In juli 2000 werd de brug officieel geopend. Enkele weken daarvoor werd de brug al officieus geopend door 80.000 mensen die fietsend, skatend, hardlopend en wandelend over de brug gingen tijdens de Oresundbrug Halve Marathon. Na de officiële opening ging op 18 september al de miljoenste auto over de brug! In mei 2010 waren er al 50 miljoen (!) auto’s over de brug gereden. In het kader van het 10-jarig bestaan werd nogmaals de Oresundbrug Halve Marathon georganiseerd. Aan het evenement, dat nu alleen voor hardlopers bedoeld was, deden 30.000 deelnemers mee.

Wat kost de Oresundbrug?

öresundbrug
De Oresundbrug is soms zelfs een beetje mysterieus

De Oresundbrug brengt je in no-time van Denemarken naar Zweden (of omgekeerd) en is een directe verbinding tussen Kopenhagen en Malmö. Je betaalt echter wel tol voor de brug van Denemarken naar Zweden. De kosten om over de brug te rijden is, met ca. € 60 per auto voor een enkele reis, stevig maar ook zeker de moeite waard! Waarom? Het is de snelste manier om van Kopenhagen naar Zweden te reizen, het is een beleving, de brug is imponerend en… eigenlijk moet je hier toch ook een keer overheen gereden zijn. Of dat nu per auto of per trein is! De oversteek van de Öresundbrug is overigens ideaal om naar Zweden te rijden in combinatie met de ferry Puttgarden-Rodby. Hieronder kun je direct jouw combinatieticket reserveren.

The Bridge

The Bridge is wat ons betreft een échte aanrader

In de beroemde Netflixserie ‘The Bridge’ staat de Oresundbrug centraal als mysterieuze plaats van een misdrijf. Op de brug, precies op de grens van Denemarken en Zweden, wordt een lijk gevonden. Om de moordenaar te vinden moeten de Deense inspecteur Martin Rohde en de Zweedse Saga Norén de rechtsmacht delen en samenwerken om de moord op te lossen. Wat ons betreft een aanrader!

Call Now Button