pasen in zweden

Pasen in Zweden: heksen, berkentakken & Påskmust

Veel Zweedse paastradities zijn hetzelfde als in Nederland. Ook in Zweden kennen ze de paashaas en associëren ze Pasen met het schilderen van paaseieren, voorjaarskriebels en de kleur geel. Maar wist je dat er ook Zweedse paastradities zijn die wij in Nederland niet kennen? Hieronder vind je ze. Glad Påsk, oftewel: fijn Pasen!

Familiefeest

Zweden is een seculier land. Mede daardoor ligt de focus van Pasen op het samenzijn met familie in plaats van de religieuze viering. Veel Zweden kiezen er dan ook voor om met de familie op vakantie te gaan rondom Pasen. Ze gaan bijvoorbeeld naar hun zomerhuisjes in het zuiden van het land, of proberen tijdens een skivakantie nog te genieten van de laatste sneeuw in Zweeds Lapland.

Vieren de Zweden Pasen thuis? Dan zijn er andere manieren om het échte paas- en voorjaarsgevoel te krijgen.

Zweedse paasheksen

pasen in zweden heksen

Op Witte Donderdag (Skärtorsdagen) verkleden kinderen zich als paasheksen. Ze gaan van deur tot deur om mensen een vrolijk Pasen te wensen – in ruil voor snoep. Dit lijkt dus erg op de Amerikaanse Halloweentraditie. Soms kiezen jongens ervoor om niet als heks langs de deuren te gaan, maar als Oude Paasmannen (Påskgubbar). Ze kleden zich dan in een zwart pak, dragen een grote (nep)snor en hebben een hoge hoed op. Deze traditie is ontstaan op Witte Donderdag en komt voort uit het feit dat Judas op die dag Jezus verraadde. Men geloofde dat op die dag het kwaad werd verspreid, wat verbeeld wordt door de heksen.

Grappen en grollen

De woensdag voor Pasen staat in Zweden in het teken van grappen en grollen. Deze dag wordt ‘Dymmelsonsdagen’ genoemd, en is vergelijkbaar met de ‘1 april’ die we in Nederland kennen. Een dag dat je iedereen voor de gek mag houden. Ben je in deze periode in Zweden? Wees dan op je hoede!

Berkentakken en eieren versieren

Op Goede Vrijdag (Långfredagen) en Heilige Zaterdag (Påskafton) komen kinderen en volwassenen samen om berkentakken te versieren en eieren te beschilderen.

Berkentakken

berkentakken pasen zweden
In Zweden worden met Pasen de berkentakken met felgekleurde veren versierd

De berkentakken worden versierd met felgekleurde veren. Deze berkentakken worden gebruikt om in huis neer te zetten en worden neergelegd waar kinderen eieren gaan zoeken. De Zweden ‘slaan’ elkaar speels met de berkentakken. Op Goede Vrijdag mogen de jongens de meisjes met berkentwijgen ‘slaan’ tot ze een alcoholisch drankje krijgen. Op paaszondag is het de beurt aan de meisjes om dit bij de jongens te doen. Het ‘slaan’ met de berkentakken is een symbolisch gebaar van de geseling van Christus.

Eieren schilderen

eieren schilderen pasen zweden
Het schilderen van eieren is populair met Pasen in Zweden

De eieren worden met felle lentekleuren beschilderd. Een leuke manier om het nieuwe seizoen in huis te verwelkomen. De eieren worden in een mand op tafel gezet of opgehangen in bomen.

Zweedse Påskmust

Påskmust is een populaire frisdrank in Zweden. Het ziet eruit als cola, en smaakt naar een combinatie van cola en root beer (een zoete donkerbruine frisdrank met een vleugje vanille). Påskmust wordt alleen rond Pasen verkocht. Hoewel… met Kerstmis is Julmust erg populair in Zweden. Een drankje dat hetzelfde smaakt! Veel Zweden zijn er dan ook van overtuigd dat dit hetzelfde drankje is in een ander flesje.

Påskbord

Påskbord is een traditionele maaltijd die de Zweden met Pasen eten.
Janssons Frestelse is een aardappelgratin met ansjovis of sprot

Påskbord is een traditionele maaltijd die de Zweden met Pasen eten. De ingrediënten die centraal staan in dit gerecht zijn eieren, aardappelen, gehaktballen en ingemaakte haring. In Zweden is de vooravond van Pasen het hoogtepunt van de paasdagen. Meestal wordt Påskbord dan ook gegeten op de avond van de Heilige Zaterdag.

Naast Påskbord wordt met Pasen vaak Janssons Frestelse (een aardappelgratin met ansjovis of sprot; een kleine haringachtige vis) en lamsvlees geserveerd.

De Zweedse paasvakantie

De Zweedse paasvakantie duurt vijf dagen. De vakantie begint op Witte Donderdag en loopt tot Annandag Påsk (Paasmaandag). In deze periode zijn veel winkels gesloten, of hebben beperkte openingstijden.

Call Now Button