ribe denemarken

Ribe Denemarken

Ribe Denemarken: geschiedenis en cultuur

Ribe is de oudste stad van Denemarken. Het sfeervolle stadje ligt vlakbij de westkust Zuid-Jutland. Ribe staat onder andere bekend om haar smalle straatjes, oude huizen en de prachtige kathedraal. Maar er is nog veel meer te zien en te beleven! Er zijn namelijk ook veel musea, uitstekende hotels en heerlijke restaurants. Bovendien was Ribe een belangrijke stad in de Vikingtijd én wordt het omringd door prachtige natuur. Wij nemen je mee naar het indrukwekkende Ribe in Denemarken.

Inhoudsopgave

Geschiedenis Ribe Denemarken
Wat te doen in Ribe
Bezienswaardigheden Ribe
Restaurants & eettentjes in Ribe
Hotels Ribe Denemarken

Geschiedenis Ribe Denemarken

Ribe is een van de oudste steden van Denemarken. De stad werd voor het eerst vermeld in de 8e eeuw. Ribe was van de 9e tot de 11e eeuw een belangrijke stad voor de Vikingen. Vanaf hier dreven zij onder andere handel. Er zijn dan ook veel resten van Vikinggebouwen en -graven in de omgeving van de stad te vinden.

Na de Vikingtijd werd Ribe in de Middeleeuwen een belangrijke handelsstad. Rond de 12e eeuw was het zelfs een van de grootste steden van Denemarken. De stad was belangrijk voor de scheepsbouw en visserij. Bovendien had Ribe in de Middeleeuwen een belangrijke rol als religieus centrum. Er werd een bisschoppelijke zetel gesticht en de stad kreeg twee kathedralen. Ook werden er veel kerken en kloosters gebouwd. In de 18e eeuw raakte Ribe in verval, maar in de 19e eeuw begon de stad opnieuw te groeien. Veel gebouwen werden gerestaureerd, waardoor de stad die in het verleden zo floreerde weer zijn eigen karakter kreeg.

ribe denemarken
Uitzicht over Ribe

Wat te doen in Ribe

Mede vanwege haar rijke geschiedenis en architectuur is Ribe tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. Je kunt stellen dat Ribe is uitgegroeid tot een gezellige stad met een rijk cultureel leven. Er zijn veel historische gebouwen te zien, zoals de Sint Catharinakerk en de Dom van Ribe, maar ook musea als het Vikingmuseum en Stadsmuseum.

De stad heeft een gezellige binnenstad met smalle steegjes en oude huizen, waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. De straten zijn gevuld met leuke winkeltjes en boetiekjes waar je unieke producten kunt kopen als handgemaakte sieraden en lokale specialiteiten.

Marktplein van Ribe met de Dom van Ribe op de achtergrond

Bezienswaardigheden in Ribe Denemarken

#1 Sint Catharinakerk

De Sint Catharinakerk is een parochiekerk en een voormalige kloosterkerk van de Dominicaanse Orde. Het gebouw behoort tot de best bewaarde kloosters van Denemarken

#2 Dom van Ribe

De Dom van Ribe is een kerk uit de 13e eeuw en heeft prachtige fresco’s en glas-in-lood ramen. Het is een van de oudste gebouwen in de stad en een belangrijk symbool van de rijke religieuze geschiedenis van Ribe

de dom van ribe denemarken
De Dom van Ribe

#3 De oude binnenstad van Ribe

De oude stad van Ribe is een historisch gebied met smalle straatjes, oude huizen en historische gebouwen. Er zijn veel historische bezienswaardigheden te zien, waaronder de oude stadshaven en de oude stadsmuur.

Smalle straatjes in het centrum van Ribe

#4 Ribe Kunstgalerie

De Ribe Kunstgalerie herbergt een aantal kunstwerken uit de 18e tot de 20e eeuw, waaronder werken van bekende Deense kunstenaars

#5 Ribe Bymuseum

Het Ribe Bymuseum laat zien hoe mensen in Ribe hebben gewoond en gewerkt in de afgelopen eeuwen.

#6 Ribe Vikingcenter

Het Ribe Vikingcenter is een interactief museum en biedt een unieke kijk in de Vikinggeschiedenis van Ribe. Je vindt hier een aantal replica’s van Vikinggebouwen en -werktuigen, evenals een aantal originele vondsten uit deze tijd.

Duik in de geschiedenis van de Vikingen in het Ribe VikingeCentret

#7 Stadsmuseum

Het stadsmuseum van Ribe is een museum dat de geschiedenis van Ribe laat zien vanaf de Vikingtijd tot het heden

#8 Ribe Esplanade

De Ribe Esplanade is een park langs de rivier de Ribe Å en is een populaire plek voor wandelaars en picknickers. Er zijn veel bankjes en uitkijkpunten waar je kunt genieten van het prachtige uitzicht over de rivier.

Net buiten Ribe ben je al snel in de natuur
uitzicht op ribe rondreis denemarken
Vanaf de rivier zie je de stad Ribe mooi liggen

#9 Nationaal park de Waddenzee

Nationaal park de Waddenzee is Unesco Werelderfgoed net buiten Ribe. Het is een prachtig natuurgebied met vogels en zeehonden. Er zijn veel wandelpaden en uitkijkpunten om van het gebied te genieten

Ribe ligt vlakbij nationaal park De Waddenzee

Restaurants & eettentjes in Ribe

Restaurant Sælhunden

Restaurant Sælhunden biedt goed eten tegen redelijke prijzen. Specialiteiten zijn heerlijke visgerechten met verse vis rechtstreeks van de veiling.

Restaurant Backhaus ApS

Restaurant Backhaus ApS is een gezellig restaurant met veel verschillende gerechten. Ze staan bekend om ruime porties van heerlijke Deens eten.

Quedensgård Cafe Og Krambod

Quedensgård Cafe Og Krambod is gevestigd in een oud 16e eeuws gebouw. Een traditionele en uiteenlopende menukaart.

Pinocchio

Pinocchio is een typisch en traditioneel Italiaans restaurant met heerlijke pasta’s en pizza’s.

KlitHus Mandø

KlitHus Mandø is een restaurant dat zowel koude als warme gerechten serveert. Ook perfect voor een kopje vers gezette koffie/thee met zelfgebakken taartjes.

Er zijn veel leuke cafés en restaurants in Ribe

Hotels Ribe Denemarken

Hotel Dagmar

Een historisch hotel in de oude stad van Ribe, met een rustieke charme en een centrale locatie

Hotel Ribe

Een moderne en comfortabele keuze, gelegen in het hart van de stad.

Den Gamle Arrest

Een voormalige gevangenis, gelegen op 500 m van het treinstation van Ribe en het Ribe Art Museum

Hotel Ribe Byferie

Een hotel met een rustieke charme en een prachtig uitzicht over de stad, gelegen in het historische centrum.

Ribe Guesthouse

Appartementen in Ribe, op 200 meter van de kathedraal van Ribe en op 40 km van het Museum Frello.

Naar Ribe reizen

Je kunt eenvoudig per auto of per trein van Nederland/België naar Ribe reizen. Vanaf Utrecht is het ca. 670 kilometer rijden naar Ribe. Je rijdt dan via Bremen, Hamburg en Flensburg. Ga je met de trein? Vanaf Utrecht ben je dan in ca. 10,5 uur in Ribe. Je moet 3x overstappen (Düsseldorf, Hamburg en Niebüll).

Ribe is een leuke stad om te bezoeken voor wie van geschiedenis, cultuur en natuur houdt. Het is een gezellige en gastvrije stad waar je je direct thuis zult voelen. Als je naar Denemarken gaat, is een bezoek aan Ribe zeker de moeite waard.

Call Now Button