Sydostleden brug Solvesborg

Sydostleden | Fietsvakantie Zuid-Zweden | Trektocht | 8 dagen | v.a. € 1.049 p.p.

✓ Nieuwe reis 2024
✓ Fiets de hele Sydostleden van Växjö naar Ystad
✓ Geniet van de prachtige Zweedse natuur
✓ Overnachtingen in uitstekende hotels
✓ Inclusief ontbijt én bagagevervoer
✓ Bezoek o.a. Växjö, Kristianstad, nationaal park Stenshuvud & Ystad

De Sydostleden is een prachtige nationale fietsroute in Zweden. De route is ca. 270 kilometer lang en laat je de bossen en kusten van het oosten van Zuid-Zweden zien. Het is een prachtige manier om de natuur, geschiedenis en stadjes in dit deel van Zweden te leren kennen en te ervaren. Geniet van de uitzichten op de Oostzee en van de flora en fauna in de vele natuurreservaten en nationale parken.

De route start in de groene universiteitsstad Växjö en leidt je door de prachtige regio’s Kronoberg, Blekinge en Skåne. Je ontdekt onderweg o.a. Karlshamn, Kristianstad, Brösarp, Kivik, nationaal park Stenshuvud, Simrishamn, Skillinge, Ales Stenar en Ystad.

De Sydostleden is bovendien uitzonderlijk vriendelijk voor fietsers. Je fietst over goede paden (80% geasfalteerd) en veel van de paden zijn verkeersvrij. Zo kun je op de Sydostleden op een ontspannen manier genieten van de schoonheid van Zuid-Zweden! Wist je bovendien dat je de Sydostleden perfect kun combineren met de Sydkustleden?

Hoogtepunten van deze reis

  • Växjö
  • Karlshamn
  • Kristianstad
  • Brösarp
  • Kivik
  • Nationaal park Stenshuvud
  • Simrishamn
  • Skillinge
  • Ales Stenar
  • Ystad

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Praktisch
Fietsvakantie: Sydostleden | Zweden
Fietsdagen: 6
Kilometers: ca. 330
Kilometers per dag: 50-65
Reisdata: dagelijks vertrek van 4 mei t/m 30 september 2024

Fietsniveau:Gemiddeld

De wegen
De routes gaan vooral over veelal geasfalteerde fietspaden en secundaire wegen met weinig verkeer. Er zijn enkele stukken waar je over (verhard) gravel fietst.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in uitstekende, comfortabele hotels.

Reis naar Växjö
Vanaf Nederland of België kun je per auto naar Växjö reizen. Je kunt ervoor kiezen om de auto in Malmö of Ystad te parkeren en vanaf daar de trein naar Växjö te nemen. Het is bovendien mogelijk om de auto in Växjö te laten staan en deze naar de eindbestemming te laten brengen. Gedurende de fietsvakantie staat de auto dan op een privé parkeerplaats.

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.*

Treinreis: 🌳 (159 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (209 kg p.p.)
Vliegreis: 🌳🌳🌳 (300 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata* Prijzen**
04-05-2024 t/m 12-05-2024* € 1.049,00
13-05-2024 t/m 23-05-2024* € 1.079,00
24-05-2024 t/m 30-06-2024* € 1.049,00
01-07-2024 t/m 23-08-2024* € 1.079,00
24-08-2024 t/m 30-09-2024* € 1.049,00

*Dagelijks vertrek mogelijk
**Prijzen p.p. op basis van een 2-persoonskamer

Inclusief
Overnachting in comfortabele hotels en B&B’s
Ontbijt
Bagagevervoer
GPS-routes
Fietskaarten
Gedetailleerde reisinformatie
Informatie over bezienswaardigheden (Engels)
24-uur noodtelefoon
CO2-compensatie
Garantiefonds (á € 9,00 p.p.)
Toeristenbelasting

Exclusief
Reis naar/van bestemming
Huurfiets (optioneel)
Overige maaltijden en dranken
Entreegelden bezienswaardigheden
Reis- en annuleringsverzekering

Optioneel
Huur trekkingfiets, inclusief slot, pompje en reparatieset (€ 225 per persoon)
Huur e-bike, inclusief slot, pompje en reparatieset (€ 295 per persoon)
Eenpersoonstoeslag (op aanvraag)
Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden
De prijzen voor deze fietsvakantie zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Reisdag naar Växjö
Na aankomst in Växjö check je in bij het hotel. Overdag heb je de tijd om deze stad en haar omgeving te verkennen. De universiteitsstad Växjö staat ook wel bekend als de ‘groene stad’. De stad heeft zich toegelegd aan duurzaamheid en milieubescherming. Het heeft ambitieuze doelen gesteld om klimaatneutraal te worden en heeft al aanzienlijke vooruitgang geboekt.

Overnachting in/nabij Växjö

Dag 2: Växjö – Urshult (ca. 59 km | 306 hm)
De eerste fietsdag! Vandaag fiets je van Växjö naar Urshult. Langs de route kom je al snel langs een aantal bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, zoals Kasteel Teleborg, het Zweedse Glasmuseum en het Huis van Emigranten. Wanneer je bij Ekotemplet, de watertoren van Växjö, bent, heb je al direct het hoogste punt van Sydostleden bereikt: 203 meter boven zeeniveau. Vervolgens fiets je over kronkelende boswegen en dompel je je onder in de prachtige en stille natuur van Småland. Neem een duik in een van de vele meren. En met een beetje geluk kruist een hert of zelfs een eland je pad!

Overnachting in/nabij Urshult

Dag 3: Urshult – Karlshamn (ca. 50 km | 230 hm)
De hele afstand tussen Norraryd en Karlshamn fiets je over een oude spoordijk. Hierover ging in het verleden de trein van Karlshamn naar Vislanda. Als je bijna op de helft van de etappe van vandaag bent, kom je door Fridafors. Fridafors stond ruim honderd jaar bekend om haar papierfabrieken die zich specialiseerde in papier voor verpakkingen. In 1999 sloot de laatste fabriek haar deuren. Vervolgens fiets je tussen Hovmansbygd en Hemsjö door het natuurreservaat Käringehejan om tenslotte te eindigen in Karlshamn. Dankzij de ligging aan zee is Karlshamn een populaire bad- en vakantiebestemming. Deze stad herinnert ook nog altijd aan de emigrantengolf in de 19e en 20e eeuw.

Overnachting in/nabij Karlshamn

Dag 4: Karlshamn – Sölvesborg – Kristianstad (ca. 65 km | 396 hm)
Je vervolgt de Sydostleden richting Mörrum. In dit gebied is sportvissen erg populair! Hier vind je meren met veel zalm en zeeforel. Wanneer je even verderop Norje bereikt, ben je precies halverwege de Sydostleden. In Sölvesborg fiets je over de spectaculaire Sölvesborgbrug. Deze brug verbindt het schiereiland Listerlandet met de stad. Het is de langste voetgangers- en fietsbrug van Europa en wordt ‘s avonds erg mooi verlicht. Het gezellige stadscentrum van Sölvesborg heeft cafés, winkels en restaurants en rondom het stadsplein. De eindbestemming voor vandaag is het mooie Kristianstad.

Overnachting in/nabij Kristianstad

Dag 5: Kristianstad – Åhus – Brösarp (ca. 53 km | 241 hm)
Van Kristianstad fiets je vandaag naar Brösarp. Je fietst dwars door het landelijke gebied waar onder meer rogge (voor het beroemde Zweedse knäckebröd), aardappelen en tarwe worden verbouwd. Vervolgens kom je door Åhus. Dit is een van de best bewaarde middeleeuwse steden in Zweden. Smalle straatjes worden gekarakteriseerd door pittoreske vakwerkhuizen. Bovendien vind je hier een van de best bewaarde stadsmuren van Zweden! Wanneer je verder fietst kom je aan bij Brösarp. Brösarp is de noordelijke toegangspoort tot de geliefde regio Österlen. Er valt hier zoveel te ontdekken.

Overnachting in/nabij Brösarp

Dag 6: Brösarp – Simrishamn (ca. 50 km | 420 hm)
Je gaat genieten van het goed bewaard gebleven natuurlijke en culturele landschap van de regio Österlen. Op de route kom je onder andere langs het 18e-eeuwse barokke paleis Christinehof. Verder kom je onderweg langs de waterval Hallamölla. Dit is, met een totale valhoogte van 23 meter, de hoogste waterval in Skåne. Via de Vitaby Kerk, het ‘appeldorp’ Kivik, vele boederijwinkels met lokale producten en nationaal park Stenshuvud kom je aan op de eindbestemming van vandaag: Simrishamn. Simrishamn wordt vaak de hoofdstad van Österlen genoemd en dateert uit de 12e eeuw. Het stadje wordt gekenmerkt door de pittoreske pastelkleurige huizen met prachtig bewerkte deuren.

Overnachting in/nabij Simrishamn

Dag 7: Simrishamn – Ystad (ca. 53 km | 131 hm)
Vanaf Simrishamn volg je de Sydkustleden. Tussen de middeleeuwse stadjes Simrishamn en Ystad fiets je veelal door open landschappen en langs oude rotstekeningen en goudgele koolzaadvelden. De natuur in dit deel van Skåne biedt een unieke flora en fauna. Breng onderweg een bezoekje aan de bekende Ales Stenar, het natuurreservaat Sandhammaren, ontspan op de witte zandstranden en geniet van de gezellige cafés en restaurants.

Overnachting in/nabij Ystad

Dag 8: Vertrek uit Ystad
De fietsvakantie ‘Sydostleden’ is helaas al weer ten einde. Vandaag vertrek je op eigen gelegenheid weer terug naar huis!

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Call Now Button