lofoten noorwegen

Ultiem Scandinavië | Rondreis Zweden, Finland, Noorwegen | Incl. Noordkaap & Lofoten | 20 dagen | v.a. € 2.002 p.p.

✓ Rondreis Zweden, Finland én Noorwegen
✓ Reis naar de noordelijkste hoogtepunten van Europa
✓ Bezoek Helsinki, Oslo én Stockholm
✓ Inclusief 3x overtocht met overnachting en ontbijt
✓ Aanbieder: ANWB

Het mooiste wat Scandinavië te bieden heeft in één reis! Via prachtige meren en bossen rijd je naar het uitgestrekte Lapland. Dan via de Noordkaap, de Lofoten en de Noorse fjorden terug naar het zuiden. Je ontdekt prachtige natuur én drie hoofdsteden: Stockholm, Helsinki en Oslo.

Ontdek de schoonheid van Scandinavië. Je doorkruist Zweden, Finland en Noorwegen: achter elke bocht een ander stilleven. Voel je klein in de grandioze natuur en de uitgestrekte landschappen van Zweden, tel de helderblauwe meren in Finland en ontdek de thuisbasis van de kerstman in Lapland. Bij de Noordkaap geniet je van de midzomernachtzon en uitzichten op de Noordelijke IJszee en daarna ga je naar misschien wel de mooiste eilandengroep ter wereld: de Lofoten. Op een groot deel van deze afwisselende reis is de stilte je reisgezel, maar je ontdekt ook de bruisende Scandinavische hoofdsteden: Stockholm, Helsinki en Oslo. Kortom, deze rondreis is ultiem genieten in ultiem Scandinavië.

Hoogtepunten van deze reis:

  • Stockholm, Helsinki en Oslo
  • Noordkaap
  • Lofoten
  • Tromsø
  • Rendieren
  • Finse meren
In- en exclusief
Inclusief
✓ 2 overnachtingen in een binnenhut met ontbijt op de overtocht Kiel – Oslo v.v. met Color Line, incl. 1 auto
✓ 1 overnachting in een binnenhut met ontbijt op de overtocht Stockholm – Helsinki met Tallink Silja Line, incl. 1 auto
✓ Overtocht Moskenes – Bodø, inclusief 1 auto
✓ 16 overnachtingen met ontbijt in comfortabele hotels
✓ Parkeren in Saariselkä, Honnignsvåg, Leknes, Mosjøen en Lillehammer (op basis van beschikbaarheid)
✓ € 25,- reserveringskosten per boeking, € 5,- SGR bijdrage per persoon en € 2,50 Calamiteitenfonds per boeking

Exclusief
x Diners aan boord van de overtochten (opgeven bij reservering en vooraf betalen)
x Excursies
x HMK Panorama Tour in Oslo (optioneel bij te boeken)
x Parkeerkosten in Stockholm, Helsinki, Kuopio, Rovaniemi, Tromsø, Bodø, Trondheim en Oslo (ca. € 240, ter plaatse te betalen)

Reisprogramma
Dag 1: Utrecht – Kiel – Oslo (ca. 528 km)
Je reist met de auto naar Kiel in Duitsland en vertrek daar met de Color Line naar Oslo. ’s Nachts overnacht je aan boord van het schip.

Dag 2: Oslo – Stockholm (ca. 516 km)
Na aankomst in Oslo rijd je dwars door Zweden naar Stockholm. Geniet van het uitgestrekte landschap onderweg. Je passeert o.a. het Vänernmeer. Dit is het grootste meer van Zweden.

Stockholm is een bruisende stad, gebouwd op veertien eilanden. Ontdek vandaag al een deel van deze stad door een wandeling te maken door de Gamle Stan met talloze restaurants en cafés, waar je natuurlijk even neerstrijkt voor het diner of een drankje om de dag af te sluiten.

Dag 3: Stockholm – Helsinki
De boot naar Helsinki vertrekt aan het begin van de avond. Je hebt dus nog de hele dag om Stockholm te ontdekken.

Stockholm is gebouwd op een eilandengroep. Bekijk de stad vanaf het water en stap in een rondvaartboot. Zo zie je de stad op een geheel andere manier. Het Vasamuseum is één van de bekendste bezienswaardigheden. Aanschouw hier het compleet geconserveerde schip dat in 1628 met man en muis zonk in de haven van Stockholm. Of neem je een kijkje in het ABBA Museum?

Dag 4: Helsinki
In de ochtend zet je voet op Finse bodem in de hoofdstad Helsinki. Je hebt een volle dag de tijd om alle hoogtepunten van Helsinki te bezichtigen. Ontdek bijvoorbeeld de Russische invloeden in de groene koepels van de Domkerk en de rode bakstenen van de Russisch-orthodoxe Oespenski-kathedraal.

Naast deze monumenten vallen vooral de hedendaagse architectuur en design op in Helsinki. Enkele hoogstandjes zijn het KIASMA, het museum voor hedendaagse kunst, en de Finlandia Hall van Alvar Aalto. Als liefhebber van het kenmerkende Finse interieur bezoek je het Design District, met circa tweehonderd galeries, boetieks en design studio’s.

Dag 5: Helsinki – Kuopio (ca. 390 km)
Vandaag rijd je door het prachtige Finse merengebied naar Kuopio aan de oever van het Kallavesi meer. Dit ligt middenin het Saimaa merengebied. Op de route kun je één van deze schilderachtige wateren kiezen voor een heerlijke picknick.

Aan het einde van de rit kom je aan in Kuopio. Voor een prachtig uitzicht over de stad en de omringende meren beklim je de Puijo Toren. Zowel overdag als bij zonsondergang is het uitzicht adembenemend. Vroege vogels kunnen vanaf zes uur ‘s morgens de gezellige markt op het Marktplein bezoeken.

Dag 6: Kuopio – Rovaniemi (ca. 505 km)
Je rijdt verder noordwaarts naar Rovaniemi, de hoofdstad van Fins Lapland. De route brengt je door de eenzame en ruige natuur van Finland met rotspartijen en meren, bossen, snelstromende rivieren en diepe kloven.

Rovaniemi ligt praktisch op de poolcirkel. Aan de oever van de Ounasjoki, in het centrum van de stad, ligt het Arktikum. Dit museum en wetenschapscentrum is een architectonisch hoogstandje. Je krijgt hier een kijkje in de geschiedenis, cultuur en manier van leven van de bewoners van Fins Lapland. Voor een ontmoeting met de kerstman zit je ook goed in Rovaniemi, want dit is zijn woonplaats! Zoek je ‘m op?

Dag 7: Rovaniemi – Saariselkä (ca. 207 km)
Op weg naar Saariselkä passeer je ten noorden van Rovaniemi de poolcirkel. De route van vandaag gaat verder dwars door Fins Lapland met zijn bossen en heuvels en de kans is groot dat je een rendier ziet langs of op de weg. Kijk dus goed uit.

Dag 8: Saariselkä – Honningsvåg (ca. 425 km)
Je hebt een lange rit naar de Noordkaap voor de boeg. Houd de omgeving goed in gaten, met wat geluk zie je een kudde rendieren grazen langs de route.

Inari – het centrum van de Sami cultuur – en een bezoek aan het Inari Sami Museum mag zeker niet ontbreken. Bij helder weer is het een aanrader om ‘s avonds laat naar het Noordkaapplateau te gaan, zodat je vanaf daar de midzomernachtzon kunt zien.

Dag 9: Honningsvåg
Het is tijd om de Noordkaap te ontdekken! Traditioneel wordt deze kaap gezien als het noordelijkste puntje van het Europese continent, uitkijkend over de Barentszzee. Wil je hier in alle rust staan? Ga dan in de (vroege) ochtend. Skarsvåg is het meest noordelijk gelegen vissersdorpje ter wereld. Maak hier een wandeling naar de Kirkeporten, een indrukwekkende, boogvormige rotsformatie, vanwaar je uitzicht hebt op de Noordkaap (ongeveer 45 minuten).

Dag 10: Honningsvåg – Tromsø (ca. 587 km)
Wederom een lange rit vandaag, richting Tromsø: de noordelijkste universiteitsstad ter wereld, met de noordelijkste kathedraal en de noordelijkste bierbrouwerij. Gelukkig blijft het lang licht.

Halverwege de route ligt Alta met de beroemde rotskunst, erkend door UNESCO als werelderfgoed. Er zijn ongeveer 5000 rotstekeningen of petrogliefen bekend, met onder andere elanden en rendieren maar ook boten en zelfs vissers. De oudste afbeeldingen zijn ruim 6000 jaar oud.

De havenstad Tromsø, prachtig gelegen tussen de fjorden, bergtoppen en eilanden, was het startpunt van diverse poolexpedities en is bovendien een levendige studentenstad. De bijnaam ‘het Parijs van het Noorden’ is misschien wat overdreven, maar er zijn wel degelijk diverse interessante musea. Bekijk de IJszeekathedraal, één van de mooiste kerken in Noorwegen. En geniet van het uitzicht over de stad en het prachtige fjordengebied vanaf de Storsteinen, die gelukkig te bereiken is met de kabelbaan.

Dag 11: Tromsø – Leknes (ca. 490 km)
Het is tijd voor misschien wel de mooiste eilandengroep ter wereld: de Lofoten. Deze archipel, met z’n puntige sprookjesachtige bergen, is wel eens de ‘mooiste eilandengroep ter wereld’ genoemd. Vanuit Leknes kun je zelf ontdekken wat dit gebied zo bijzonder maakt.

Dag 12: Leknes
Ontdek de adembenemende schoonheid van de Lofoten. Uitgestrekte landschappen, prachtige fjorden, imposante bergen en lange zandstranden waar je altijd zeevogels hoort. De eilandengroep kent een rijke visserij traditie. Kenmerkend zijn dan ook de houten, rode vissershuisjes, veelal op palen gebouwd. Ze worden ook wel ‘rorbu’ genoemd.

Dag 13: Leknes – Bodø (ca. 160 km)
Langzaam maar zeker leidt de route je weer naar het zuiden, richting de poolcirkel. Bodø is, in Noorwegen, de eerste grote stad boven de poolcirkel. Vanuit Moskenes neem je de ferry richting Bodø. Breng hier een bezoek aan het Luchtvaartmuseum, dat in de vorm van een propeller is gebouwd. Wil je een goede indruk krijgen van de prachtige ligging van de stad, ga dan wandelen naar Rønvikfjellet. Van 150 meter hoogte heb je een prachtig uitzicht en bij helder weer kun je zelfs de Lofoten zien liggen.

Dag 14: Bodø – Mosjøen (ca. 320 km)
Vandaag passeer je opnieuw de poolcirkel en verlaat je het land van de midzomernachtzon. Net buiten Bodø kom je langs de Saltstraumen, de sterkste getijdenstroom ter wereld. Het is fascinerend om de kolkende maalstroom te zien. Mosjøen is een rustig plaatsje aan een uitloper van de Vefsnfjord. Bekend is de Sjøgata, het oudste gedeelte van de stad dat bestaat uit houten handelshuizen, aanlegsteigers en voorraadschuren uit de 18e en 19e eeuw.

Dag 15: Mosjøen – Trondheim (ca. 395 km)
Via Steinkjer rijd je naar Trondheim, waar je de houten pakhuizen langs de rivier de Nidar en de oude stadsbrug – Gamle Bybroen – kunt bewonderen. Maak bij Steinkjer een leuke tussenstop en neem een kijkje bij de bijzondere Steinkjer kerk en het Egge openluchtmuseum.

Dag 16: Trondheim
De beroemdste bezienswaardigheid van deze oude koningsstad is de Nidarosdom. Trondheim heeft niet alleen een rijk verleden, maar ook een bruisend heden: het is een van Noorwegens belangrijkste studentensteden. De voormalige hoofdstad van Noorwegen heeft diverse musea die de moeite waard zijn. Maak ook een uitstapje naar de vesting Munkholmen, gelegen op een eilandje in de fjord. Vanaf de Tyholttårnet – de radiotoren – heb je een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving.

Dag 17: Trondheim – Lillehammer (ca. 337 km)
Van Trondheim rijd je naar Lillehammer. Vanaf Oppdal begint de mooie route langs de Dovrefjell, een uitgestrekte hoogvlakte. Nationaal Park Dovrefjell is ook een stop waard. Wie weet spot je hier nog een muskusos.

Lillehammer was de stad van de Olympische Spelen in 1994. Breng hier zeker een bezoek aan het Olympisch Park en het openluchtmuseum Maihaugen.

Dag 18: Lillehammer – Oslo (ca. 168 km)
Vandaag rijd je naar de Noorse hoofdstad, Oslo. Hier is meer dan genoeg te beleven. Bezoek bijvoorbeeld het Vigeland Beeldenpark. Of neem een kijkje bij het spraakmakende moderne operagebouw. Hier kun je ook bovenop lopen.

Bekijk ook het Koninklijke Paleis, het Nationaal Theater, de oude Universiteit, het Parlementsgebouw Storting en het beroemde stadhuis, markant gelegen aan de oever van het Oslofjord.

Op het maritieme schiereiland Bygdøy zijn diverse musea te vinden zoals het openluchtmuseum, het Fram Museum, het Kon-Tiki Museum en het scheepvaartmuseum. Voor de kunstliefhebber is de Nasjonalgaleri een aanrader – met onder meer een collectie schilderijen van Edvard Munch, waaronder Skriket (de Schreeuw). Als je genoeg tijd hebt, bezoek dan ook het nieuwe museum MUNCH. Zeker de moeite waard.

Dag 19: Oslo – Kiel (boot) (ca. 10 km)
Helaas zit je avontuurlijke vakantie in Noorwegen er al bijna weer op. Aan het begin van de middag vertrek je met de Color Line terug naar de Lage Landen.

Dag 20: Kiel – Utrecht (ca. 528 km)
In de ochtend kom je aan in Kiel. Vervolgens rijd je terug naar huis, met het hoofd vol mooie Zweedse, Finse en Noorse herinneringen.

Wil je de uitgebreide reisinformatie van deze reis? Klik hieronder op ‘meer informatie’.

Call Now Button