unionsleden fietsvakantie zweden

Unionsleden | Van Noorwegen naar Zweden | Fietsvakantie | Trektocht | 8 dagen | v.a. € 1.129 p.p.

✓ Nieuwe reis in 2024
✓ Fiets van Noorwegen naar Zweden
✓ Bossen, meren en cultuurlandschap
✓ Overnachtingen in hotels en B&B’s
✓ Inclusief ontbijt én bagagevervoer
✓ Bezoek o.a. Moss, Borgvik, Karlstad én het Vänermeer

LET OP: Deze reis is helaas niet meer te boeken voor 2024

De Unionsleden is een 350 km lange fietsroute die van het Noorse Moss naar het Zweedse Karlstad gaat. De route is geïnspireerd op het vredesverdrag tussen Noorwegen en Zweden. Deze werd in 1814 in Moss tot stand gebracht en in 1905 in Karlstad ontbonden.

Het Zweedse gedeelte van deze route is de vierde nationale fietsroute van Zweden. Laat je langs de Unionsleden overweldigen door het prachtige, gevarieerde en verassende landschap. Je fietst door Noorse en Zweeds dorpjes, langs rustige en stille meren en over kronkelende grindpaden door bossen en open landschappen. In het gebied genieten niet alleen fietsers van de rust en de stilte, maar ook de dieren. Hier vind je onder andere herten, vossen en… elanden! Maak onderweg een verfrissende duik in één van de vele meren of geniet op een mooi uitkijkpunt van een welverdiende lunch. Er zijn allerlei soorten bezienswaardigheden te vinden langs de Unionsleden. Van historische bezienswaardigheden die verwijzen naar het vredesverdrag tussen Noorwegen en Zweden, tot kunstgalerijen, een whiskydistilleerderij, boerderijwinkels en sluizen. Op de Unionsleden geniet je van een hele diverse fietsvakantie door Noorwegen en Zweden!

Hoogtepunten van deze reis

  • Moss
  • Lennartsfors
  • Bengtsfors
  • Bossen, meren & cultuurlandschap
  • Borgvik
  • Karlstad
  • Vänermeer

LET OP: Deze reis is helaas niet meer te boeken voor 2024

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Praktisch
Fietsvakantie: Unionsleden | Van Noorwegen naar Zweden
Fietsdagen: 6
Kilometers: ca. 343
Kilometers per dag: 42-87
Reisdata: dagelijks vertrek van 1 juni t/m 14 september 2024

Fietsniveau:Gemiddeld/ervaren

De wegen
De routes gaan vooral over veelal geasfalteerde fietspaden en secundaire wegen met weinig verkeer. Er zijn enkele stukken waar je over (verhard) gravel fietst.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in uitstekende, comfortabele hotels.

Reis naar Zweden
Vanaf Nederland of België kun je per auto of trein naar Moss reizen. Wil je vooraf Oslo bezoeken? Vanaf Oslo is het mogelijk om per trein of bus naar Moss te reizen. Vanaf Karlstad terug naar Moss kun je per bus reizen. Fietsen kunnen niet mee terug in de bus. Gehuurde fietsen kunnen in Karlstad blijven. Heb je eigen fietsen bij? Vraag naar de mogelijkheden.

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.*

Treinreis: 🌳 (159 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (209 kg p.p.)
Vliegreis: 🌳🌳🌳 (300 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata* Prijzen**
01-06-2024 t/m 30-06-2024* € 1.129,00
01-07-2024 t/m 23-08-2024* € 1.179,00
24-08-2024 t/m 14-09-2024* € 1.129,00

*Dagelijks vertrek mogelijk
**Prijzen p.p. op basis van een 2-persoonskamer

Inclusief
Overnachting in comfortabele hotels
Ontbijt
Bagagevervoer
GPS-routes
Fietskaarten
Gedetailleerde reisinformatie
Informatie over bezienswaardigheden (Engels)
CO2-compensatie
Garantiefonds (á € 9,00 p.p.)
Toeristenbelasting

Exclusief
Reis naar/van bestemming
Huurfiets (optioneel)
Overige maaltijden en dranken
Entreegelden bezienswaardigheden
Reis- en annuleringsverzekering

Optioneel
Huur trekkingfiets, inclusief slot, pompje en reparatieset (€ 329 per persoon)
Huur e-bike, inclusief slot, pompje en reparatieset (€ 379 per persoon)
Eenpersoonstoeslag (op aanvraag)

Bijzonderheden
De prijzen voor deze fietsvakantie zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Reisdag naar Moss
Welkom in Noorwegen! Vandaag arriveer je in Moss. Hier vind je alles wat je nodig hebt voor de start van een heerlijke fietsvakantie. Bovendien ligt het stadje prachtig aan het imposante Oslofjord.

Overnachting in Moss

Dag 2: Moss – Askim – Mysen (ca. 55 km | 658 hm)
Ca. 90% asfalt en 10% gravel
De Unionsleden begint in het stadscentrum van Moss bij Konvensjonsgården. Dit was de locatie waar in 1814 het vredesverdrag tussen Noorwegen en Zweden werd ondertekend. Deze unie hield stand tot 1905. Vanuit Moss fiets je deels langs een wat drukkere weg door Kirkebygden en Våler. Hier vind je de historische ‘Våler-kerk’. Dit is een prachtige stenen kerk uit 1175. De route gaat hierna over een uitstekend fietspad verder door Glomma. Hier werd in april 1945 gevochten tussen de Duitse en Noorse soldaten. Je vindt hier dan ook veel oorlogsmonumenten. Tenslotte fiets je naar de eindbestemming van vandaag: Mysen. Dit is een charmant stadje met gezellige speciaalzaken en eetgelegenheden.

Overnachting in/nabij Mysen

Dag 3: Mysen – Töcksfors (ca. 47 km | 527 hm)
Ca. 85% asfalt en 15% gravel
Vandaag zet je je tocht over de Unionsleden voort en ga je naar Zweden! Je fietst over mooie weggetjes met weinig verkeer. Het landschap wordt gekenmerkt door boerderijen. Wanneer je Ørje nadert word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Rødnessjøen. Hier is weinig verkeer, rust en kalmte. Vanaf Ørje is het niet ver naar de Zweedse grens. De eerste stad is Töcksfors, die bekend staat om zijn grenshandel, heeft idyllische kleine meren, sluizen en cafés.

Overnachting in/nabij Töcksfors

Dag 4: Töcksfors – Lennartsfors – Bengtsfors (ca. 87 km | 1000 hm)
Ca. 80% asfalt en 20% gravel
Een lange, pittige, maar prachtige etappe vandaag! Het is aan te raden vandaag wat eten mee te nemen, aangezien de afstand tussen de restaurants relatief groot is. Het begin van deze etappe is vrij eenvoudig te fietsen en leidt je door cultuurlandschappen. Op weg naar Västra Fågelvik krijg je een mooi uitzicht over het water. Bij de brug over Foxen is een klassiek ‘fotomomentje’. Hierna begint een heuvelachtige grindweg door het bos loopt. Je komt langs verschillende meren en de distilleerderij van Nordmarken. Voorbij Lennartsfors fiets je langs de rivier de Lelång om tenslotte de etappe van vandaag in Bengtsfors te eindigen. Een fijne plek om weer even op adem te komen.

Overnachting in/nabij Bengtsfors

Dag 5: Bengtsfors – Edsleskog (ca. 42 km | 550 hm)
Ca. 60% asfalt en 40% gravel
Na de lange etappe van gisteren is het vandaag in kilometers niet zo lang. Er zijn wel een paar klimmetjes! Je fietst eerst over mooie, rustige wegen en deels langs het water. Vervolgens fiets je over een onverharde wegen en krijg je de eerste klim van vandaag. Je komt door prachtige bossen en natuur. Langs het kalme water kun je met wat geluk kraanvogels zien waden en genieten van de stilte.
Bij Fröskog is het de moeite waard om de kerk te bezoeken.

Overnachting in/nabij Edsleskog

Dag 6: Edsleskog – Borgvik (ca. 60 km | 745 hm)
Ca. 60% asfalt en 40% gravel
Vandaag zitten er relatief veel hoogtemeters in de route. Vanaf Edsleskog klim je al vrij snel over een grindpad door het bos. Je klimt richting het hoogste punt van Dalsland: Baljåsen. Eenmaal boven kun je op een aantal plekken genieten van mooie uitzichten.

Het plaatsje Borgvik lijkt lijkt wel een openluchtmuseum. Hier vind je veel oude en goed bewaard gebleven stenen gebouwen en veel historie. Het is een idyllische stadje waar het leuk is om lekker rond te struinen.

Overnachting in/nabij Borgvik

Dag 7: Borgvik – Karlstad (ca. 50 km | 520 hm)
Ca. 70% asfalt en 30% gravel
Alweer de laatste fietsdag van deze reis. Vanuit Borgvik is het mooi fietsen in een landelijk landschap. Het gaat een beetje op en neer, deels over onverharde wegen. Bij Hasseldalen is het leuk om even te stoppen voor een duik in het meer. Verder gaat het gestaag omhoog, deels op wegen met weinig verkeer en deels op onverharde wegen. Naarmate je Karlstad nadert, verandert het landschap en wordt het vlakker en opener. Karlstad is een leuke en in de omgeving relatief grote stad. De stad ligt aan het Vänermeer en in het centrum is genoeg te ontdekken.

Overnachting in/nabij Karlstad

Dag 8: Vertrek uit Karlstad
De fietsvakantie is helaas al weer ten einde. Vandaag vertrek je op eigen gelegenheid weer terug naar huis!

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Call Now Button