vänerleden fietsroute zweden

Vänerleden | Rondom het Vänermeer | Fietsvakantie Midden-Zweden | Trektocht | 12 dagen | v.a. € 949 p.p.

✓ Nieuwe reis in 2024
✓ Unieke fietsvakantie rondom het grootste meer van Zweden
✓ Overnachtingen in hotels en B&B’s
✓ Inclusief ontbijt
✓ Bezoek o.a. Karlstad, Mariestad & Vänersborg

Beleef een onvergetelijk avontuur met deze fietsvakantie rondom het Vänermeer in Midden-Zweden! Je fietst over de bewegwijzerde nationale fietsroute Vänerleden, vanwaar je adembenemende uitzichten op het meer hebt. Onderweg geniet je van het schilderachtige Zweedse landschap en charmante Zweedse dorpjes. De Vänerleden leidt je door een grote diversiteit aan landschappen. Je doorkruist weelderige bossen, fietst langs prachtige stranden en ontdekt hoogtepunten als Karlstad, Mariestad, Kasteel Läckö, Kinnekulle en nog veel meer.

Fiets de Vänerleden, geniet van de prachtige natuur en leer alles over de rijke geschiedenis en cultuur van het Vänermeer in Midden-Zweden!

Hoogtepunten van deze reis

  • Vänermeer
  • Karlstad
  • Kristinehamn
  • Mariestad
  • Lidköping
  • Vänersborg
  • Zandstranden
  • Indrukwekkende natuur

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Praktisch
Fietsvakantie: Vänerleden | Rondom het Vänermeer
Fietsdagen: 10
Kilometers: ca. 657
Kilometers per dag: 40-85
Reisdata: dagelijks vertrek van 1 juni t/m 14 september 2024

Fietsniveau:Gemiddeld/ervaren

De wegen
De routes gaan vooral over veelal geasfalteerde fietspaden en secundaire wegen met weinig verkeer. Er zijn enkele stukken waar je over (verhard) gravel fietst.

Accommodaties
Gedurende deze fietsvakantie verblijf je in uitstekende, comfortabele hotels.

Reis naar Zweden
Er zijn diverse mogelijkheden om naar Zweden te reizen. Meer informatie vind je op reizen naar Zweden.

CO2-uitstoot
Hieronder vind je de CO2-uitstoot voor deze reis in kg en het aantal bomen dat geplant moet worden om dit te compenseren. In deze berekening is het hotelverblijf, lokaal vervoer, bagagetransport en de heen- en terugreis opgenomen.*

Treinreis: 🌳 (159 kg p.p.)
Autoreis: 🌳🌳 (209 kg p.p.)
Vliegreis: 🌳🌳🌳 (300 kg p.p.)

* De CO2-uitstoot en het aantal bomen is bij benadering en op basis van 2 personen

Kosten
Vertrekdata* Prijzen**
01-06-2024 t/m 30-06-2024* € 949,00
01-07-2024 t/m 23-08-2024* € 999,00
24-08-2024 t/m 14-09-2024* € 949,00

*Dagelijks vertrek mogelijk
**Prijzen p.p. op basis van een 2-persoonskamer

Inclusief
Overnachting in comfortabele 3- en 4-sterren hotels
Ontbijt
GPS-routes
Fietskaarten
Gedetailleerde reisinformatie
Informatie over bezienswaardigheden (Engels)
CO2-compensatie
Garantiefonds (á € 9,00 p.p.)
Toeristenbelasting

Exclusief
Reis naar/van bestemming
Bagagevervoer
Huurfiets (optioneel)
Overige maaltijden en dranken
Entreegelden bezienswaardigheden
Reis- en annuleringsverzekering

Optioneel
Huur e-bike, inclusief slot, pompje en reparatieset (€ 425 per persoon)
Eenpersoonstoeslag (op aanvraag)
Reis- en annuleringsverzekering

Bijzonderheden
De prijzen voor deze fietsvakantie zijn gebaseerd op 2 personen per kamer. Indien je graag alleen op een kamer slaapt is dit op aanvraag.

Reisprogramma
Dag 1: Reisdag naar Karlstad
Welkom in Karlstad! Je fietsvakantie rondom het prachtige Vänermeer start vanuit deze levendige stad aan de noordkant van het meer. Bij aankomst in Karlstad check je in bij het hotel en kun je de stad verkennen.

Overnachting in/nabij Karlstad

Dag 2: Karlstad – Kristinehamn (ca. 60 km)
De eerste fietsdag. Je fietst vandaag van Karlstad naar Kristinehamn. Ervaar de schoonheid van het Vänermeer, het grootste meer van Zweden en het derde grootste meer van Europa. De route is een mix van asfalt- en grindpaden die langs de noordelijke oevers van het Vänermeer slingeren. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op het meer en het omliggende Zweedse platteland met haar glooiende heuvels, dichte bossen en charmante boerderijen.

Overnachting in/nabij Kristinehamn

Dag 3: Kristinehamn – Sjötorp (ca. 80 km)
Je fietst door Kristinehamn en laat dit fraaie stadje achter je. Je fietst door het met dennenbossen omzoomde Possebergsvägen en komt langs het strand van Jutvikens. Een goede plek voor een frisse duik of een kopje koffie. Verderop de route kom je door charmante dorpjes, langs veel boerderijwinkels, een hertenverblijf en verschillenden badplaatsen. En… mooie natuur! In Sjötorp geniet je van de sluizen, cafés en gerookte vis.

Overnachting in/nabij Sjötorp

Dag 4: Sjötorp – Mariestad (ca. 40 km)
De rit van vandaag leidt je in ca. 40 km naar Mariestad. De kortste etappe vandaag. Dat geeft je de mogelijkheid om Mariestad goed te verkennen. Bij Sjötorp komen we aan het bekende Götakanaal. Deze volg je voor ca. 10 kilometer. Vervolgens fiets je richting Mariestad. De oude binnenstad van Mariestad is een van de best bewaarde stadscentra van Zweden. Hier vind je gebouwen uit de 18e en 19e eeuw. Te midden van houten huizen en geplaveide straten staat ook de indrukwekkende kathedraal, die in de 16e eeuw werd gebouwd.

Overnachting in/nabij Mariestad

Dag 5: Mariestad – Lidköping (ca. 65 km)
Je fietst vandaag door gevarieerde landschappen met prachtige vergezichten, dichte bossen en mooie natuurgebieden. Vandaag fiets je regelmatig over grindpaden en autovrije wegen, waardoor je heerlijk rustig fietst. Een must-see onderweg is de kasteelruïne van Aranäs. Dit was ooit een koninklijk kasteel, prachtig gelegen aan het Vänermeer. Verken in Lidköping het levendige stadscentrum met zijn oude stadhuis en markthandel op Nya stadens torg. Een tip in Lidköping is het Vänermuseum. Hier kom je alles te weten over het grootste meer van Zweden.

Overnachting in/nabij Lidköping

Dag 6: Rustdag of rondrit kasteel Läckö (ca. 50 km)
Vandaag heb je de mogelijkheid om uit te rusten of Lidköping te verkennen. Je kunt ook een rondrit maken naar het iconische kasteel Läckö. Dit kasteel ligt direct aan de zuidelijke oever van het Vänermeer op ongeveer 25 km van Lidköping. Hoewel het kasteel geen deel uitmaakt van de Vänerleden, is het een prachtig monument dat zeker een bezoek waard is.

Overnachting in/nabij Lidköping

Dag 7: Lidköping – Vänersborg (ca. 85 km)
Een dag die in het teken staat van landwegen, vruchtbare landbouwgronden en de vele dorpjes. Je fietst o.a. door Söne, Örslösa, Särestad, Salstad en Flo. Bij Flo kun je een klim maken naar een uitzichtpunt vanwaar je een prachtig uitzicht op Dättern, Vänersnäs en het Vänermeer hebt. De eindbestemming van vandaag is Vänersborg. Vänersborg wordt ook wel “Klein Parijs” genoemd. Geniet o.a. van de bekende oude kaaswinkel, de havengracht en de gastenhaven.

Overnachting in/nabij Vänersborg

Dag 8: Vänersborg – Mellerud (ca. 72 km)
De Vänerleden gaat vanuit Vänersborg verder westwaarts. Je steekt de Dalbobron over, vanwaar je een mooi uitzicht over het Vänermeer hebt. Vervolgens fiets je door de bossen en langs de landbouwvelden. In Sikhall kun je genieten van een gezellige kleine haven. Vervolgens loopt e route door

De route loopt vervolgens langs de Gestadkerk en door Grindstad, Bodane en Dalbergså. In dit laatste dorpje kun je een gezellige plattelandswinkel, een haven bezoeken en genieten van een mooie wandeling langs het Vänermeer.

Overnachting in/nabij Mellerud

Dag 9: Mellerud – Åmål (ca. 80 km)
Je vindt vandaag wederom een aantal leuke hoogtepunten op de route. Als je richting Dals-Rostock passeer je een autovrije oude spoordijk en kun je een stop maken bij het culturele reservaat Åsnebyn.
Als je verder naar het noorden fietst, opent het landschap zich weer en laat je charmante weiden en Zweedse huisjes zien. Als je Åmål nadert, stop dan zeker bij de watermolen en het molencafé van Tollebol. Voor een panoramisch uitzicht op het Vänermeer kun je een wandeling maken naar Kungsberget.

Overnachting in/nabij Åmål

Dag 10: Ämål – Borgvik (ca. 65 km)
De rit van Ämål naar Borgvik is een mooie rit van 65 km over prachtige fietspaden en dwars door diverse landschappen. In Säffle kun je genieten van de levendige havensfeer of van heerlijke maaltijden in Stenmagasinet of Kanalcaféet. De route van Säffle naar Värmlandsbro en Liljedal is een mix van fietspaden en zowel grind- als verharde wegen. Borgvik, het hoogtepunt van deze etappe, is een van de best bewaarde culturele plekken van Värmland. Hier ontdek je het prachtige culturele en industriële landschap, inclusief de fascinerende ovenruïne.

Overnachting in/nabij Borgvik

Dag 11: Borgvik – Karlstad (ca. 65 km)
Alweer de laatste etappe van deze reis. Je fietst vandaag van Borgvik naar Karlstad. Wil je onderweg een verfrissende duik nemen? Ga zwemmen in Långsjön. Als je Karlstad nadert, mag je Skutberget eigenlijk niet missen. Hier vind je zwem- en speelplekken, natuurpaden, joggingpaden en een 4-sterren discgolfbaan. Skutberget ligt op slechts 7 km van het stadscentrum van Karlstad.

Overnachting in/nabij Karlstad

Dag 12: Vertrek uit Karlstad
De fietsvakantie is helaas al weer ten einde. Vandaag vertrek je op eigen gelegenheid weer terug naar huis!

Wil je een uitgebreid reisprogramma zien inclusief mogelijke hotels waarin je overnacht? Dat kan via de onderstaande button ‘meer informatie’!

Call Now Button