noorderlicht

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht is een spectaculair natuurfenomeen dat ontstaat door een samenspel van miljarden moleculen. Sta je eenmaal oog in oog met dit magische natuurverschijnsel, dan vergeet je dat nooit meer! (En dat weten we uit eigen ervaring 😉.) Maar wat is het Noorderlicht precies? En waar en wanneer heb je de meeste kans om dit tijdens jouw vakantie te zien? Wij leggen het je uit.

Wat is het Noorderlicht?

Het ontstaan van het Noorderlicht begint bij de zon. Vanuit de zon worden constant elektrisch geladen deeltjes de ruimte in geslingerd. Dit wordt zonnewind genoemd. Wanneer deze elektrisch geladen deeltjes ‘botsen’ met atomen in de atmosfeer van de aarde, ontstaan er gassen. Deze gassen geven licht en zijn onder ideale omstandigheden met het blote oog waar te nemen: het Noorderlicht.

Het magnetische veld van de aarde is het sterkst in de poolcirkelgebieden: de noord- en zuidpool. De elektrisch geladen deeltjes van de zon worden daarom door de magnetische veldlijnen rond de aarde opgevangen en naar de poolstreken geleid. Dáár ontstaan dan de lichtgevende gassen. Dat verklaart waarom de Aurora Borealis alleen te zien is in de noordpoolcirkel.

noorderlicht

Hoe ziet het Noorderlicht eruit?

Het Noorderlicht (Aurora Borealis) bestaat uit meerkleurig, langzaam bewegend licht dat als een zachte gloed hoog boven het land zweeft. Je kan het alleen zien aan een heldere nachthemel. De lichtflarden hebben vaak de vorm van wuivende gordijnen of stralenbundels, maar er zijn allerlei variaties mogelijk. De kleur van het Noorderlicht is meestal groen. Ook rood of violet, of een combinatie daarvan, is mogelijk. Het leuke is dat de Aurora Borealis geen twee keer hetzelfde is en dus altijd uniek is. Dat maakt het extra bijzonder!

noorderlicht

Wanneer heb je de meeste kans om dit natuurfenomeen te zien?

Het Noorderlicht is er eigenlijk altijd, alleen het is niet altijd zichtbaar. Om het Noorderlicht te kunnen zien, moeten eigenlijk alle omstandigheden meezitten. Zo moet het volledig donker zijn (dus geen volle maan of andere verlichting) en helemaal helder (dus geen bewolking). In de herfst- en wintermaanden, vanaf september, heb je over het algemeen de meeste kans. En zelfs als de omstandigheden ideaal zijn, moet je het geluk een beetje aan je zijde hebben. Maar geloof ons maar: dat maakt het extra speciaal als je dan uiteindelijk getrakteerd wordt op dit magische natuurverschijnsel! En vergeet dan zeker niet om een prachtige foto te maken.

noorderlicht

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Wat de beste plek is om het Noorderlicht te zien? Natuurlijk moeten alle omstandigheden meezitten, maar in een cirkelvorm om de Noordpool heen heb je de meeste kans. Denk aan het noorden van Noorwegen, Zweden en Finland, maar ook aan bijvoorbeeld IJsland. Zelfs in Denemarken is het Noorderlicht soms nog waar te nemen! Hoe zuidelijker je gaat, hoe minder zichtbaar het licht echter wordt. Wist je dat de Aurora Borealis eens in de zo veel jaar ook in (Noord-)Nederland zichtbaar is? Al is dit met het blote oog niet te zien jammer genoeg. Om het Noorderlicht écht goed te zien, reis je dus het beste richting het hoge noorden.

noorderlicht

Noorder- of Zuiderlicht?

Het grappige is dat dit fenomeen ook op de Zuidpool, op Antarctica, voorkomt. Dit heet het Zuiderlicht (Aurora Australis). Het Zuiderlicht is echter veel minder bekend dan het Noorderlicht. Dit komt omdat Antarctica in de winter slecht te bereiken is en het hier nóg kouder is dan in het noorden. En in Nieuw-Zeeland, Patagonië en Australië, waar het Zuiderlicht ook nog wel eens te zien is, gooit luchtvervuiling vaak roet in het eten. Dat verklaart waarom het Noorderlicht veel populairder is dan het Zuiderlicht. Dit natuurverschijnsel bewonder je dus het beste in het noorden, als Noorwegen, IJsland of Zweeds of Fins Lapland.

Call Now Button