karlstad centrum

Wat te doen in Karlstad: de beste tips

Karlstad staat bekend als een van de meest zonnige steden van Zweden. Niet voor niets is het symbool van de stad een lachend zonnetje. En toeval of niet, toen wij er waren scheen de zon volop. Heerlijk! Maar zon of geen zon, in Karlstad, de hoofdstad van de provincie Värmlands Iän, is altijd genoeg te zien en doen. Wij delen onze tips graag met je. Zonnebril in de aanslag? Let’s go!

De Dom van Karlstad bezoeken

De Dom van Karlstad
De Dom van Karlstad

Midden in het centrum van Karlstad staat een schitterende kathedraal: de Dom van Karlstad. In 1647 werd Karlstad door Koningin Christina I tot bisschopsstad verheven en de toenmalige kerk werd een domkerk. Die kerk is er, als gevolg van een verwoestende stadsbrand, helaas niet meer, maar de huidige kerk is nog steeds een domkerk. En deze kerk is een bezoekje absoluut waard!

Op een charmant pleintje, te midden van veel groen, springt de witte kerk direct in het oog. Van binnen is de kerk enorm licht en ruim, echt een oase van rust. En leuk voor in de zomer (bij helder weer): dan is de toren namelijk geopend voor bezoekers. Aanrader!

Wandelen langs de Klarälven

Wandelen langs de Klarälven
Wandelen langs de Klarälven

Karlstad is gebouwd rond de rivierdelta van de Klarälven; de grootste rivier van Zweden. Dat betekent dat je hier volop langs het water kunt wandelen. Rondom Värmlands Museum zijn bijvoorbeeld veel wandelpaden aan het water. Of wandel naar het Sundstatjärn, een zwem- en recreatieplas en loop dan terug naar het centrum over de Gamla Stenbron: de langste stenen boogbrug van heel Zweden! De brug is gebouwd in de 18de eeuw en dat maakt het heel speciaal om hier overheen te lopen.

Uitzicht op Värmlands Tingsratt in Karlstad
Een mooi uitzicht op Värmlands Tingsratt

Wist je trouwens dat veel wandelbruggen hier in de zomer voorzien zijn van de mooiste bloemen? En door het hele centrum vind je veel kleurrijke bloemen, zoals op het plein Stora Torget (zie foto). Vanaf dit plein heb je een mooi uitzicht op Värmlands Tingsratt; het gerechtshof van het district.

Lunchen bij Zest in Karlstad

Lunchen bij Zest in Karlstad
Lunchen bij Zest in Karlstad

Trek gekregen van al dat wandelen? Dan kunnen we je een bezoekje aan Zest van harte aanbevelen! Deze biologische foodbar midden in het centrum is al enkele jaren dé health hub van Karlstad. Je kunt hier terecht voor de lekkerste smoothies, salades, soepen, (warme) bowls, taartjes en meer. En geloof ons maar: om je vingers bij af te likken! Er zijn bovendien volop vegetarische, veganistisch en glutenvrije opties, dus iedere foodie komt hier wel aan zijn trekken. Behalve voor eten kun je in dit gezellige eetcafeetje vol toffe hangplanten trouwens ook terecht voor take away en cadeauartikelen.

Zest: Norra Strandgatan 17, Karlstad.

Cultuur snuiven bij Värmlands Museum

Toegegeven: toen wij in Karlstad waren, was het veel te mooi weer voor een museum. In het Värmlands Museum zijn we zelf dus niet geweest. Toch hebben wij hier veel goede dingen over gehoord en deze tip willen we je dus niet onthouden. In het Värmlands Museum duik je namelijk in de geschiedenis van de provincie Värmland. Daarnaast is er altijd wel een leuke tijdelijke tentoonstelling te zien. En ook voor kinderen is het geschikt: zij kunnen er tekenen, bouwen, spelen en experimentjes doen. Het museum beschikt bovendien over een fijn restaurant, Matbruket, waar je terecht kunt voor koffie (met iets lekkers), lunch en diner.

Enige minpuntje: de tijdelijke tentoonstellingen zijn er meestal alleen in het Zweeds.

Tot rust komen in Mariebergsskogen

Plattegrond van het stadspark Mariebergsskogen
Speelweide in Mariebergsskogen

Wist je dat Karlstad haar eigen stadspark heeft? En wat voor een! In dit prachtige park vind je onder andere speeltuinen, een kinderboerderij, een sprookjesbos, een openluchtmuseum, een zwemplas, eet- en drinkgelegenheden en een treintje dat in de zomer dagelijks door het park rijdt. Kinderen kunnen hier naar hartenlust spelen en ravotten! Bovendien beschikt het park over mooie wandel- en natuurpaden. Ideaal wanneer je de rust even wil opzoeken. In de zomer kun je bij mooi weer ook nog zwemmen in de naastgelegen plas. Mariebergsskogen in Karlstad is gratis te bezoeken.

Kinderboerderij in Mariebergsskogen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button