bergen noorwegen

Welke bezienswaardigheid in Noorwegen je niet mag missen? Mijn top 10!

Noorwegen is het land van de fjorden, ruige natuur, mooie steden, pittoreske vissersdorpjes en imposante nationale parken. Of je nu geïnteresseerd bent in natuur, cultuur of avontuur, in Noorwegen raak je niet uitgekeken. Maar welke bezienswaardigheid in Noorwegen, bekend of onbekend(er), is echt de moeite waard en kun je op een duurzame manier bezoeken? Hieronder vind je mijn top 10!

#1 Oslo

Oslo, de hoofdstad van Noorwegen, is een hippe, eigentijdse en groene stad in het zuidoosten van Noorwegen. De stad grenst in het zuiden aan het Oslofjord en in het noorden aan omvangrijke Noorse bossen. Daardoor is de natuur altijd binnen handbereik als je in Oslo bent! Bovendien is duurzaamheid in Oslo, dat in 2019 de tot de ‘Groene Hoofdstad van Europa’ werd benoemd, volledig verankerd.

Je hoeft je in Oslo geen moment te vervelen! Wandel door het gezellige en compacte centrum en vergaap je aan de indrukwekkende gebouwen, breng een bezoek aan het Akershus en het Munch Museum, wandel over de havenpromenade bij Aker Brygge, kijk vanaf het dak van het operahuis over het Oslofjord, maak een rondwandeling door het beeldenpark Vigeland en geniet van heerlijke maaltijden in één van de vele vegan restaurants in Oslo. En wil je een uitzicht over de hele stad? Dan is het de moeite waard om naar de skischans Holmenkollen te gaan!

#2 Trollstigen

bezienswaardigheid in noorwegen trollstigen
De Trollstigen is een schitterende bergweg in Noorwegen

De Trollstigen, oftewel de Trollenweg, is een schitterende bergweg in Noorwegen. De bergweg staat bekend om haar schitterende, surrealistische decor vol watervallen en ruige natuur! Bovendien wordt de Trollstigen omgeven door hoge bergen als de Kongen (‘de Koning’), Dronningen (‘de Koningin’) en de bisschop (‘de bisschop’), waardoor je je enorm nietig voelt ten aanzien van de overweldigende natuur. Een bezienswaardigheid in Noorwegen die je eigenlijk niet mag missen. Ben je een goed getrainde fietser? De Trollstigen is met een lengte van ruim 9 kilometer, waarover je een kleine 800 hoogtemeters overbrugt met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,4%, een mooie uitdaging.

#3 Hardangervidda

hardangervidda
Zonsondergang in het grootste nationale park van Noorwegen

De Hardangervidda is het grootste nationale park van Noorwegen én het hoogste bergplateau van Noord-Europa. De Hardangervidda is bij uitstek geschikt om wandelend, en in de winter ook langlaufend, te ontdekken. In de Hardangervidda vind je gemarkeerde routes, die je van berghut naar berghut leiden, door indrukwekkende natuur. In deze berghutten kun je eten, uitrusten en overnachten. Ben je heel avontuurlijk ingesteld? Dan kun je ook wildkamperen! Kortom, wandelen in Hardangervidda is een schitterende (natuur)ervaring!

#4 Bergen

bergen noorwegen
De sfeervolle kade van Bergen

Bergen is, na Oslo, de op één na grootste stad van Noorwegen. Bergen, dat haar naam te danken heeft aan zeven omliggende bergen, was tot de 14e eeuw zelfs de hoofdstad van Noorwegen. De stad speelt nog altijd een belangrijke economische en culturele rol als pittoreske stad tussen de adembenemende fjorden.

Onmiskenbaar voor Bergen is sfeervolle kade met kleurrijke, houten huizen. Maar er is nog veel meer te doen! Bezoek bijvoorbeeld één van de vele interessante musea, ga naar de vismarkt, neem de Fløibanen naar Fløyen voor spectaculaire uitzichten over de stad en bekijk de staafkerk Fantoft.

#5 Geirangerfjord

geirangerfjord
Het Geirgangerfjord vanaf het water

Het Geirangerfjord is misschien wel het meest bekende fjord van Noorwegen. Het staat dan ook niet voor niks op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Vanuit het dorpje Geiranger, gelegen aan de voet van het Geirangerfjord, heb je de gelegenheid om het fjord te voet te verkennen. Dit dorpje is tevens het begin van de bergweg naar de Dalsnibba. Eenmaal boven heb je een fan-tas-tisch zicht op het Geirangerfjord. Wil je een ander gezicht zien van het fjord? Ga dan het water op om de schitterende watervallen te bekijken!

#6 Jotunheimen

Het nationale park Jotunheimen, ook wel ‘Het huis van de reuzen’ genoemd, is met een oppervlakte van ca. 3.500 vierkante kilometer het grootste berggebied in het hart van Noorwegen. Jotunheimen ligt tussen Oslo, Trondheim en Bergen en biedt veel mogelijkheden voor iedereen die actief van de natuur wil genieten. Bekende fysieke uitdagingen zijn de Galdhøpiggen en Besseggen. Wandelend, fietsend of skiënd haal je alles uit jezelf én uit de schitterende natuur. Je geniet onderweg van watervallen, rivieren, vergezichten, rendieren, adelaars en gletsjers. Jotunheimen moet je beleven en is een overweldigende bezienswaardigheid in Noorwegen!

#7 Atlantic Road

bezienswaardigheid in noorwegen atlantic road
De Atlantic Road is een surrealistische weg in Noorwegen

De Atlantic Road is één van de mooiste wegen ter wereld. Rijd je over deze weg, dan heb je het gevoel dat je dwars door de Atlantische oceaan gaat. De weg verbindt het dorp Averøy met het vasteland via een reeks kleine eilandjes die met elkaar verbonden worden door acht bruggen, met een totale lengte van ruim 8 kilometer. Heb je de fiets bij? Stap op de fiets, neem de tijd en open al je zintuigen. Het is een ervaring voor het leven.

#8 Trondheim

Trondheim is, na Oslo en Bergen, de derde grootste stad van Noorwegen. De stad ligt aan de westkust van Noorwegen, maar een stuk noordelijker dan Oslo en Bergen. Trondheim is een studentenstad en staat bekend om het groot aantal activiteiten en evenementen dat georganiseerd wordt en het ruime culturele aanbod. Naast de vele musea is de Nidaros-domkerk een belangrijke bezienswaardigheid. Deze kathedraal werd gebouwd op het graf van St. Olav. Het is dan ook niet voor niets dat het bekende St. Olavspad eindigt bij deze kathedraal in Trondheim.

#9 Setesdal

Het Setesdal in een schitterende vallei in het zuiden van Noorwegen waar ze erg gesteld zijn op de oude folkloretradities. Het gebied vindt het behoud van de lokale natuur en cultuur erg belangrijk en is dan ook niet voor niets officieel gecertificeerd als ‘duurzame bestemming’. Wil je het traditionele Noorwegen beter leren kennen? Dan is het Setesdal jouw bezienswaardigheid in Noorwegen die je niet mag missen.

#10 Hardangerfjord

hardangerfjord
Uitzicht over het mooie Hardangerfjord

Het Hardangerfjord is een fjord van maar liefst 170 kilometer lang en ligt vlakbij de stad Bergen. Niet alleen het fjord is een must om te bezoeken als je in Noorwegen bent, maar de hele omgeving biedt erg veel bezienswaardigheden. Je vindt er watervallen, uitzichten over het fjord, de unieke Hardangerbrug, de Trolltunga en het nationale park Folgefonna. Ook zijn er veel pittoreske, Noorse dorpjes te vinden, zoals Ulvik, Jondal en Nordheimsund, die een perfecte uitvalsbasis vormen voor actieve uitstapjes. Wist je dat je perfect kunt fietsen langs het Hardangerfjord?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Call Now Button